O vacanță în Siclia nu este completă fără a vizita Vulcanul Etna, simbolul insulei. Maiestuosul Etna te urmărește de aproape de peste tot în Sicilia, fiind de altfel la o aruncătură de băț de Catania și de cel mai mare aeroport din Sicilia, Aeroportul Fontanarossa. El, vulcanul Etna, este motivul pentru care zborurile către și dinspre Catania sunt întârziate sau anulate. Mai exact „răbufnirile” vulcanului Etna, pentru că este foarte activ.

Pentru a vizita Vulcanul Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o altitudine de 3.325m, trebuie să fii informat și să te pregătești dinainte, pentru avea experiențe de neuitat.

Nu am găsit informațiile relevante pe care mi le doream înainte de vizita la Vulcanul Etna, așa că am elaborat acest mic ghid. Sper că vei găsi informații cât mai complete și sfaturi cu adevărat importante bine de știut înainte de a vizita Vulcanul Etna.

Rifugio Sapienza-Etna versante sud „Etna South” punctul de plecare în vizita la Vulcanul Etna

Muntele Etna este sit al patrimoniului mondial UNESCO și o atracție turistică populară, de neratat în Sicilia. Toate drumurile pentru cine vrea să facă o vizită la Vulcanul Etna și este cazat în zona Catania-Giardini NaxosTaormina duc la Rifugio Sapienza alias „Etna South”.

Situat pe un platou la 1.900 m altitudine, Rifugio Sapienza este ultimul loc unde poți ajunge cu mașina, autobuzul public din Catania sau cu autocarul, dacă ai optat pentru o excursie cu ghid.

Autobuzul public pleacă din Catania o dată pe zi, la ora 8.15, din Piața Giovanni XXIII ajungând la Rifugio Sapienza la ora 10.15. Se întoarce la Catania la ora 16.30. Un bilet costă 6 euro/persoană, detalii aici.

Rifugio Sapienza, punctul de start pentru drumeții

Aici există un centru de informații turistice, câteva restaurante și cafenele și o parcare imensă, cu plată. Tot de aici poți închiria echipament adecvat ascensiunii pe munte. Aici este stația de telecabină care te duce mai sus la Montagnola, la o altitudine de 2.500 de metri. Telecabina este o opțiune comodă și rapidă pentru a urca mai sus pe Vulcanul Etna, existând posibilitatea de a cumpăra un pachet combinat: telecabină plus tur ghidat cu mașinile de teren. Comod, dar nu foarte ieftin. 

Cele mai multe conuri pe care le poți explora liber, fără a încălca vreo regulă și risca vreo amendă, sunt la aprox. 1.900 m altitudine. Etna este “disponibil” doar cu ghid autorizat  la 3.300 m altitudine, iar Torre Del Filosofo (de unde încep excursiile pe vârf) se află la 2.900 m. Sunt altitudini la care ai putea simți efectele răului de înălțime.

Versante Etna Nord-Rifugio Piano Prrovenzana-mai vizitat iarna

Această parte a vulcanului este situată la altitudinea de 1.900 metri. Este mai puțin aglomerată vara decât partea de sud, având și mai puține facilități turistice. În schimb, dispune de cea mai mare pârtie de schi, fiind astfel mai vizitată iarna.

Versantul nordic al Etnei se poate mândri cu o rețea de trasee de drumeții și de ciclism care șerpuiesc printr-o pădure de pini,. Pentru a ajunge pe această parte, urci pe drumul Mareneve, care trece prin peisajul verde, până ajungi la râurile de lavă care, în 2002, au provocat distrugerea Piano Provenzana. 

Telecabina –Funivia dell Enta

Vei vedea stația de telecabină care se remarcă prin înălțimea sa, dominând Rifugio Sapienza. Telecabina este deschisă în fiecare zi de la 8.30 la 16.00 (ultima coborâre cu telecabina la 15,50) în funcție de condițiile meteo sau de urgențele tehnice. Un dus-întors simplu costă 50 euro/adult și 30 de euro/copil de peste cinci ani. Experiența durează 1,3 ore, destul pentru a admira craterul 2001, peisajele selenare și panorama amplă a Golfului Catania de la 2.500 metri deasupra mării. Vei savura desigur și transportul cu telecabina peste mici cratere și conuri, un peisaj spectaculos cu solul de un negru “tăciune” brăzdat de râuri pietrificate de lavă. 

Turul “basic” cu telecabina presupune o plimbare dus de 4-5 minute cu telecabina de la 1.923 m până la 2.500 m altitudine. Returul durează tot atât.

Excursia pe Vulcanul Etna la 3.000 metri

Mai este și varianta turului la 3.000 metri, care începe tot cu plimbarea cu telecabina până la 2.500 m altitudine. De aici, te îmbarci în autobuze 4×4 până la altitudinea maximă admisă de autorități, 2.800- 3.000 m. Se circulă pe singurul drum existent, deținut și accesat exclusiv de Funivia dell’Etna. Turul continuă cu ghizi însoțitori, pe jos, printre cratere și râuri de lavă din zona vârfului, Dacă nu ai îmbrăcăminte potrivită, o poți închiria la stația de bază a telecabinei. La întoarcere iei din nou autobuzul 4×4 și apoi telecabina. Excursia aceasta costă 78 euro/adult și 50 euro/copil și durează 2,5 ore.

Vei admira Torre del Filosofo-Turnul Filosofului, locul unde legendele spun că a locuit Empedocle, craterul format la erupția din 2002 și cele patru cratere –summit craters-formate în ultimele două secole.

Atenție! Când îți planifici bugetul pentru vizita la Vulcanul Etna, trebuie să iei în considerare costul inițial al turului plus alți 78 EUR pentru telecabină și vehiculul 4×4 pe marginea vulcanului până la punctul de summit.

Vizita la Vulcanul Etna: repere unice
Crateri Silvestri- Craterele Silvestri

Acestea sunt două conuri vulcanice de pe versantul sud-estic al Muntelui Etna, formate la erupția din 1892. Craterele Silvestri poartă numele familiei Silvestri, care deținea terenul pe care s-au format. Conurile sunt situate la o altitudine de aprox. 1.900 de metri deasupra nivelului mării și sunt ușor accesibile de pe drumul principal care duce la Rifugiul Etna Sud.

Unul dintre cele cinci Cratere Silvestri este cunoscut sub numele de Monte Silvestri Superiore (Muntele Silvestri Superior), în timp ce celălalt se numește Monte Silvestri Inferiore (Muntele Silvestri de Jos). Cele două conuri sunt separate de o mică depresiune și sunt înconjurate de cenușă vulcanică. Zona din jurul conurilor găzduiește mai multe tuburi de lavă, formate în timpul erupției din 1892. Craterul inferior, din stânga cum vii de jos, este mai ușor de vizitat, pe când cel superior este mai greu accesibil, trebuie să urci o pantă mai abruptă. În vârf, te așteaptă o priveliște unică: craterul inferior cu culorile lui roșiatice și în depărtare panorama Golfului Catania.

Torre del Filosofo-Turnul Filosofului

Primii exploratori antici care au avut curiozitatea și curajul să urce în vârful Etna au găsit, la 2.900 metri altitudine, la baza singurului con pe care-l avea vulcanul atunci, câteva ruine create de om. Și-au sus că acestea nu pot fi decât ruinele adăpostului filozofului grec Empedocles, care cutreiera Sicila pentru că părăsise Grecia. Este cunoscut pentru teoriile sale potrivit căreia materia era compusă din patru elemente: foc, aer, apă și pământ. Se spune că a vrut să studieze vulcanul și a murit după ce a sărit în crater. Nu în numele știniiței, ci pentru a face lumea să creadă că este zeu, adică nemuritor.

Câteva secole mai târziu, s-a decis protejarea ruinele de la „Casa Filosofului” prin construirea unui turn de beton- Torre del Filosofo. Dar erupțiile vulcanului Etna au îngropat treptat aproape complet turela, iar cele din 2002-2003 au acoperit în întregime. Poate că, atunci când citești aici, este posibil să nu mai vezi nici antena ruginită care iese din sciara – fluxul de lavă întărită.

Peisajul Etnei este schimbător, acesta este unul din farmecul locului, apropierea de natură în forma sa brută.

Craterul Laghetto

Erupția majoră din iulie 2001 care a provocat fracturarea solului și apariția de noi orificii de aerisire pe versantul de sud-est al Etnei, a creat și un nou con în mijlocul unei văi unde se forma un lac, Pian del Lago (Câmpia Lacului). Acest crater nou fost a fost numit Craterul Laghetto, în amintirea micului lac alimentat de precipitații și topirea zăpezii.

Craterul Laghetto este situat la 2.580 m altitudine și poate fi accesat după o scurtă plimbare de la stația de cablu, dar doar cu ghid autorizat. O cruce mare de fier, ridicată în memoria Monseniorului Escrivà, se remarcă în peisajul destul de lunatic, apocaliptic chiar.

Vulcanul Etna, o destinație la înălțime, cu peisaj în schimbare

Vacanța de vară în Sicilia înseamnă mult mai multe decât băi de soare și în mare și un cer albastru strălucitor. Altitudinea de la care tronează vulcanul Etna înseamnă că, chiar și în lunile de vară, este mai răcoare la bază și destul de frig cu cât te apropii de vârf.

Pe Muntele Etna, schimbările bruște de vreme nu sunt ceva neobișnuit.

Având în vedere probabilitatea de intensificare a activității vulcanice, toate tururile și vizitele pot fi anulate dacă riscurile de siguranță sunt prea mari. De regulă, ele sunt adaptate pe trasee alternative și la altitudini mai mici.

O altă constantă a vizitei la Vulcanul Etna este vântul care bate insistent și în rafale. O geacă cu glugă, iată o variantă mai bună decât o șapcă sau o pălărie!

Vulcanul Etna are altitudini la care ai putea simți efectele răului de înălțime.

Echipament pentru vizita la vulcanul Etna

Am vizitat Vezuviu și El Teide și, comparativ cu acești vulcani activi, Etna mi-a părut ceva mai dificil “de cucerit” în special pentru că erupe des. Desigur că este la mare altitudine și este nevoie de echipament- îmbrăcăminte și încălțăminte- adecvat dar accesul este restricționat de către diverse autorități care gestionează zona. Ascensiunea pe conurile Etnei, chiar și acolo unde ai voie fără ghid, respectiv în zona Refugio Sapienza, la conurile Silvestri, și până la 2.800 m altitudine, sunt drumeții relativ ușoare dacă nu ai probleme de sănătate și condițiile meteo sunt perfecte.

Chiar și așa, vizita la Vulcanul Etna nu se face în șlapi și îmbrăcăminte de plajă, deși o să ai nevoie de cremă cu protecție solară: UV este foarte puternic.

Terenul este foarte sfărâmicios, îți intră piciorul în acel sol vulcanic granulat și prăfos. De aceea mersul pe cărările de lavă este destul de anevoios, terenul este instabil și chiar abrupt pe alocuri, îți fură picioarele.

Asigură-te că ai pantofi speciali pentru drumeție, îmbrăcăminte adecvată în primul rând anotimpului și condițiilor de pe munte- geacă groasă pentru iarnă (dacă vizita la Vulcanul Etna este în noiembrie-aprilie), geacă rezistentă la vânt, ochelari de soare.

Să ai în rucsac suficiente apă și merinde. Să ai hărți descărcate dacă vrei alegi vizita la Vulcanul Etna pe cont propriu.

Evită purtarea lentilelor de contact, din cauza prafului vulcanic.

Poți închiria echipament de la Rifugio Sapienza sau de la stația de telecabină.

Vizita la Vulcanul Etna pe cont propriu

Vulcanul Etna este accesibil pe tot parcursul anului, pe cont propriu până la 2.800 m maxim. Turiștilor însoțiți de un ghid autorizat le este permis și mai sus. Cele mai multe conuri pe care le poți explora liber, fără a încălca vreo regulă și risca vreo amendă, sunt la aprox. 1900 m altitudine. Înălțimile Etnei sunt “disponibile” doar cu ghid autorizat la 3.300 m, iar Torre Del Filosofo (de unde încep excursiile pe vârf) se află la 2.900 m. 

Dacă alegi să vizitezi Vulcanul Etna fără ghid autorizat, poți ajunge la altitudinea permisă, respectiv la 2.800 metri, pe o potecă care urmează traseul telecabinei. Nu doar că trebuie să ai condiție fizică, dar trebuie să fii bine informat despre traseu, condițiile meteo, altitudinea maximă permisă și să ai echipamentul adecvat.  Craterele Silvesti sunt cel mai ușor de vizitat și nici nu implică niciun cost suplimentar.

Vizitarea Craterelor Silvestri

Așadar, una dintre experiențele cele mai facile și la propriu și la figurat la vizita pe Vulcanul Etna este explorarea Craterelor Silvestri. Acestea nu sunt supuse regulilor speciale și sunt accesibile oricui, chiar de la Rifugio Sapienza. Aici, vei admira craterele adormite, peisajul selenar și priveliștea de la înălțime a Cataniei și a unei mari bucăți din Sicilia.

Excursia cu ghizi către craterele din vârf:

Pentru a ajunge la craterele din vârf ale vulcanului Etna, trebuie să cumpei excursii organizate cu ghizi autorizați. Aceasta este o oportunitate de a învăța despre geologia, flora și fauna vulcanului, în timp ce te bucuri de priveliști impresionante.

Schi pe Etna

În plus, iarna poți experimenta ceva diferit: schiatul pe coasta vulcanului Etna. Datorită altitudinii, zăpada persistă pentru mai multe luni și se poate schia pe ambii versanți amintiți.

Sunt două stațiuni importante de schi pe Vulcanul Etna, respectiv Nicolosi din Rifugio Sapienza și Piano Provenzana-Linguaglossa. Au instalație de teleschi, pârtii de schi roșii și albastre (grad mediu de dificultate), școli de schi și centre de închiriere de echipamente. Iarna vine mai târziu pe vulcanul Etna. Așa că, dacă vrei să schiezi la câțiva kilometri de marea Ionică, vino aici în ianuarie-februarie. Pe versantul nordic, la Linguaglosa, zăpada ține un pic mai mult. Aici sunt trei teleschiuri si un telescaun care deservesc șase părtii de schi.

În sud, telecabina și teleschiurile te duc de la Refugiu Sapienza și Craterele Silvestri până la Montagnola, aproape în vârful vulcanului. Aici sunt trasee pentru avansați.

Perioada ideală pentru a urca pe vulcanul Etna

Cea mai bună perioadă pentru a vizita vulcanul Etna este din mai până în septembrie. Este mai puțin aglomerat în mai și începutul lui iunie și a doua jumătate din septembrie.

Impresii din vizita la Vulcanul Etna

Drumul către Rifugio Sapienza trece prin una dintre mai fertile regiuni din Sicilia, înțesată cu vii, plantații de lâmâi și măslini, sere de legume. Când și când, râurile de lavă solidificate dezvăluie forța necontrolabilă aflată chiar sub tine. Pe măsură ce urci pe versanții vulcanului Etna, satele se răresc, curbele devin mai largi. Descoperi un peisaj lunar, cu cratere mari și mici, străbătut de râuri de lavă solidificată. Urci pe Vulcanul Etna pentru a te bucura de peisaje unice, oarecum nepământești și a simți forța naturii care are peisajul la mâna sa.

Etna își arată câteodată moțul, pufăie mereu, aparent liniștit, parcă știe că este unul dintre cei mai monitorizați vulcani din lume…Nu ai vrea să fii aici când lava o ia la vale către Marea Ionică.

Am prins o zi superbă de iunie, cu mult soare și 19-20 grade Celsius în aer, doar că vântul bătea în rafale atât de puternice că am avut impresia că o să ne ia pe sus și o să aterizăm într-un con. După acest moment am devenit mult mai atenți, era să rămânem fără telefoane și aparate foto din cauza rafalelor de vânt. Așa că, din păcate, am făcut prea puține fotografii. 

Nu ai mereu ocazia să vizitezi un vulcan și mai ales unul superactiv. La o lună după plecarea din Sicilia, Etna și-a eliberat “oala sub presiune” și erupția sa a cauzat închiderea aerportului Catania și a limitat drastic excursiile pe Etna. Am avut noroc. Îmi doresc să revin iarna, să văd zăpada…

Despre Vulcanul Etna

-Vulcanul Etna, situat în Sicilia, Italia, este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu o altitudine de 3.327m. Cu înălțimea și diametrul bazal mediu de 40 km, vulcanul Etna domină întreaga insulă.

-Primele erupții ale Muntelui Etna datează de acum aproximativ 570.000 de ani.

-Erupțiile Etnei au fost documentate încă din 1500 î.Hr., când locuitorii din estul Siciliei au fost obligați să migreze spre extremitatea de vest. Vulcanul a avut peste 200 de erupții de atunci. Cea mai puternică eruptive a avut loc în 1669, când o parte a vârfului a fost distrusă și fluxurile de lavă au ajuns la mare și în orașul Catania.

-Această erupție a generat una dintre primele încercări de a controla calea lavei care curge către Catania, fără succes. Obeliscul egiptean din Catania se spune că protejează orașul de lava vulcanului Etna.

-În 122 î.Hr., când o erupție a distrus sau afectat grav multe din clădirile Catania, locuitorii orașului au fost scutiți de la plata impozitelor către Roma timp de zece ani.

-Romanii credeau că Etna este furnalul atelierelor subterane ale lui Vulcan, zeul focului și al metalurgiei. Cea mai devastatoare erupție a Vulcanului Etna s-a produs în primăvara lui 1669, când lava a înconjurat orașul Catania și a afectat multe orașe din Valea râului Noto.

-Gigant geologic supranumit Montibello își schimbă des înălțimea în urma activității eruptive. Dar construcția structurii sale vulcanice a fost întreruptă în timp de numeroase prăbușiri. Un exemplu dramatic este Valle del Bove, pe versantul de est, s-a format acum 9.200 de ani și “expune” o mare parte din istoria geologică recentă a vulcanului.

-Iarna, acest vulcan oferă și șansa surprinzătoare de a practica sporturi de iarnă, la câțiva kilometri de mare. Sunt două stațiuni de schi pe Vulcanul Etna, respectiv Nicolosi din Rifugio Sapienza și Piano Provenzana-Linguaglossa. Au instalație de teleschi, pârtii de schi roșii și albastre (grad mediu de dificultate), școli de schi și centre de închiriere de echipamente.

-Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Catania a raportat că o serie de aprox. 50 de erupții mici la începutul lui 2021 a adăugat aproximativ 100 de picioare înălțimea Muntelui Etna.

-Acumulările de lavă și materiale piroclastice produse de aceste erupții au făcut din locația de pe marginea craterului de sud-est cel mai înalt punct al vulcanului. Noua altitudine de 3357 de metri este cea mai mare altitudine determinată a vulcanului din istoria înregistrată.

Ne-am străduit să-ți oferim un articol mai complet și foarte bine documentat. Sperăm că ți-a plăcut și te-a inspirat.

Te așteptăm pe Facebook și Instagram, cu Like și Share ! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This