Iată impresiile sincere și câteva sfaturi utile după frumoasa și interesanta vacanță în Sicilia. O destinație în care mărturisesc că am pășit cu ceva mai multă teamă de necunoscut decât în multe alte părți din Europa. Totul părea cam tenebros, multe și mărunte au pățit unii și alții în vacanță în Sicilia.

Deși m-a scos mai mult decât alte destinații din zona de confort, Sicilia mi-a depășit așteptările.

Ce este de știut înainte de o vacanță în Sicilia

Sicilia este cea mai mare insulă din Mediterană, în mod sigur nu o vei putea vizita pe toată într-o săptămână. Dacă ai mai mult timp la dispoziție, rezervă minim 14 nopți și cazări în destinații diferite pentru vacanța în Sicilia.

Sicilia se află chiar în centrul Mediteranei, este mai aproape de Tunisia și Malta decât de Roma. Situată chiar lângă vârful „cizmei”, Sicilia este separată de strâmtoarea Messina de Italia continentală, regiunea Calabria.

Aeroporturile din Sicilia

Există două aeroporturi mari în Sicilia: Palermo, capitala insulei, și Catania. Ambele aeroporturi sunt destul de bine organizate, au toate facilitățile necesare, parcări și birouri de închirieri auto.

Aeroportul din Palermo

Aeroportul Internațional Falcone Borcellino este situat la 35 km de Palermo. Aeroportul este conectat de Palermo și de alte destinații cu cale ferată și linii de autobuz.

Aeroportul Fontanarossa Catania

Fontanarossa Catania este cel mai mare din Sicilia și se remarcă printr-o priveliște minunată asupra Etnei. Deși este la doar șase km de Catania și primește peste opt milioane de pasageri anual, nu are tren. Dispune în schimb de linii de autobuz de transfer pentru a duce turiștii la și dinspre aeroport.

Unde te cazezezi în Sicilia

Variante de cazare ar fi Catania, Giardini Naxos, Palermo sau chiar Taormina, dacă ai un buget consistent.

Palermo este cel mai apropiat aeroport dacă vrei să vizitezi Palermo, Scopello, Trapani, Agrigento, Marsala, Monreale sau Cefalù. Plaje celebre precum San Vito, Cefalu, Cala Rosa, Mondello sunt mai aușor accesibile din Palermo.

Dacă dorești să vizitezi Catania, Taormina, Ortigia/Siracusa, Ragusa, Modica sau Noto, Catania este cel mai apropiat aeroport. Și pentru vizita la Etna tot Catania e mai aproape.

Cea mai bună perioadă pentru vacanță în Sicilia

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Sicilia este mai-iunie și septembrie-octombrie-noiembrie. La începutul lui iunie 2024 am prins și soare arzător dar și ploi zdravene și furtuni. Apa mării nu atingea 20 de grade.

Temperaturi extreme, aglomerație și costuri mai mari pot fi așteptate în iulie, august și prima parte din septembrie. Sicilia este una dintre cele mai fierbinți regiuni din Italia, și iulie și august pot fi cumplite. Dar aceasta nu înseamnă că nu e aglomerat și deci și scump în perioada amintită.

Atracțiile turistice unice ale Siciliei

Situată la răscruce de drumuri pentru multe culturi, istoria Siciliei este variată și a fost inflențată de numeroasele civilizații și imperii diferite care au stăpânit-o. Bucătăria, tradițiile locale, limba și arhitectura sunt toate dovezi ale istoriei complicate a locului.

Geografia i-a oferit Siciliei tot ce e mai frumos: munte, mare, plaje, un climat tropical cu mult soare dar și cu temperaturi ridicate.

Etna Volcano –Vulcanul Etna

Simbolul de necontestat al Siciliei este Muntele Etna, vulcanul activ pe care ar fi chiar păcat să nu-l “escaladezi”, după posibilități. Supranumit Mongibello, Etna Volcano este unul dintre cei mai activi stratovulcani din lume. Cu înălțimea sa de 3.327 metri și diametrul bazal (mediu) de 40 km, Etna domină întreaga Sicilie. Se vizitează cu anumite reguli, “baza de pornire” fiind Refugiul Sapienza ( 1923 m). De aici te poți plimba pe marginea unor conuri mai mici,fără a fi nevoie de autorizație sau poți merge cu ghizi autorizați mai sus. Telecabina te duce la 2.500 m, deasupra conurilor, costul unui bilet dus-întors fiind de 50 euro/persoană. Revin cu detalii într-un articol separat.

Insulele Eoliene

Mai sunt vulcani activi, în Insulele Eoliene. Sit al Patrimoniului UNESCO, arhipelagul vulcanic are șapte insule mai mari-Lipari, Vulcano, Salina, Alicudi, Filicudi, Stromboli și Panarea. Croazierele, drumețiile pe vulcani, băile în mare și în apele termale sunt atracțiile turistice principale ale ahipelagului din nordul Siciliei.

De ce merită o vacanță în Sicilia?

-Pentru peisajele și plajele sale spectaculoase, unele dintre cele mai frumoase din Italia. Plaje sunt peste tot: în vecinătățile Palermo, la Chefalu, la Capo San Vito, lângă Catania (Aci Trezza, Aci Castello). Găsești plaje pe tot țărmul lung de 4.000 km. Doar că multe plaje sunt cu nisip negru sau pietriș, altele, celebre la nivel mondial precum Spiaggia dei Coniglli ( provincia Agrigento) sunt destul de greu accesibile. Altele, precum Baia dei Turchi, nu sunt plaje ci le-aș încadra la peisaje.

– Merită cel puțin o vacanță în Sicilia dacă ești psionat de istorie. Sunt mari situri arheologice precum Valea Templelor de lângă Agrigento și Teatrul Grecesc din Taormina. Plus cea mai mare colecție de mozaicuri romane la Villa romana del Casale și situl arheologic din Siracuza.

Mâncarea și vinurile delicioase sunt alte motive pentru a vizita Sicilia.

– Satele cu casele înghesuite unele în altele, “pierdute” nu doar în spațiu ci și în timp și orășele baroce care fac din Sicilia un regal turistic nu ar trebui ocolite.

– Arhitectura unică, pitorească. O găsești și în Palermo și Catania, dar cea de pe valea râului Noto, în orașe precum Ragusa, Modica și Noto îți va rămâne întipărită pe retină.

– Călătorind prin peisajul divers din Sicilia, te bucuri de un mix de dealuri înverzite, plaje cu nisip negru sau alb, țărmuri dantelate din roci vulcanice, stânci dramatice și golfuri cu ape cristaline. Peste tot se zărește Etna, fumegând implacabil.

– Poate am uitat ceva, dar nu de unicitatea culturii. Se vede și se simte, se gustă, este o vibrație unică, un mix cultural, care definește Sicilia. E o insulă mai rebelă, nonconformistă, știe că e unică, frumoasă și interesantă și nu-i pasă dacă e catalogată și sălbatică, neîngrijită, indolentă.

Acestea fiind spuse, iată câteva din sfaturi pentru o reușită vacanță în Sicilia.

Despre cum se conduce în Sicilia

Cred că ai citit deja despre stilul de condus în Sicilia. Acesta este un articol despre vacanță în Siclia anului 2024. Ai de-a face cu șoferi care-și riscă mașina și chiar viața pentru a se strecura în fața ta în trafic, prin partea stângă, prin dreapta, pe linia de refugiu. Lasă-i să se ducă

 Scuteriștii inconștienți, care apar de nicăieri, pregătiți să țâșnească printre mașini sunt foarte agresivi. Am văzut totuși un singur accident, fără victime.

– Mai ales în localitățile pitorești, cele vechi, străzile sunt strâmte. Mașinile sunt parcate unde au loc, vestea bună fiind că sunt sensuri unice peste tot.

-Traficul și viteza sunt monitorizate video, nu fără motiv. Chiar dacă te stresează vreun șofer autohton din spate, nu apăsa pe pedala accelarației, vei primi amendă. Dacă te presează, lasă-l să te depășească.

Există și multe zone cu trafic restricționat.

Nici ca pieton nu este mai comod să vizitezi unele destinații din Sicilia. Multe din localități vechi, pitorești nu au trotuare, vei fi nevoit să te strecori pe marginea drumului, printre mașini.

Traficul pe patru sau două roți și cel biped, este provocator în Sicilia

Transportul public. Deși are o rețea rutieră destul de dezvoltată, Sicilia nu este chiar atât de accesibilă cu transportul public. Deși ieftin, transportul în comun este lent, incomod și chiar nesigur. Este dificil să ajungi cu transportul public în special în orășele fermecătoare mai mici. Pregătește-te sufletește ca trenurile și autobuzele să ajungă și să plece mai târziu decât programul oficial. Nu te poți baza pe sosirea la timp a autobuzului sau trenului.

Conducerea prudentă și rațională nu este o regulă ci mai degrabă o excepție, iar interesul personal imediat domină regulile traficului sicilian. Codul rutier pare că este opțional, atât la cedarea priorității, semnalizare, limitele legale de orice fel. Totuși, stilul sicilienilor de a conduce nu este atât de ilegal sau stresant pe cât te-ai putea aștepta, mai ales pentru un șofer bucureștean.

-Starea drumurilor. În general, drumurile din Sicilia sunt într-o stare destul de bună cu unele excepții. Există taxă de autostradă dar nu e costisitoare, e mult sub nivelul din Italia continentală, Franța sau Grecia.

-Benzinării în Sicilia. Ca regulă, carburanții sunt ceva mai scumpi la benzinăriile situate pe autostradă. În plus, vei observa la unele benzinprii că sunt două prețuri diferite la carburanți, cele mai mici fiind atunci când îți alimentezi singur mașina.

Zone cu trafic limitat limitat-ZTL în Sicilia

Există patru zone cu trafic restricționat: în Palermo, Trapani, Ortigia și Ragusa, de care e bine să știi odată ajuns în vacanță în Sicilia.

Doar rezidenții locali și vehiculele cu autorizație specială au voie să intre într-o ZTL, care este marcată cu un semn și supravegheată video. Dacă conduci în aceste zone și nu ești autorizat, poți fi amendat. Dacă ai cazarea într-un hotel situat într-o ZTL, cere hotelierului să-ți înregistreze plăcuța de înmatriculare pe durata șederii. Autorizația de a conduce într-un ZTL nu înseamnă că poți merge în toate ZTL-urile din oraș. O mulțime de ZTL-uri au camere configurate și vei primi o amendă dacă conduci prin una. Cel mai bun sfat este să le eviți complet.  Dacă ai condus într-un ZTL în Italia fără autorizație, va trebui să aștepți câteva săptămâni, sau chiar câteva luni, înainte de a primi amenda acasă.

Plata amenzii poate fi aplicată până la 5 ani (termenul de prescripție) de la data săvârșirii infracțiunii.

Despre cash și card în Sicilia

Va trebui să ai euro în numerar pentru a plăti pentru cele mai multe lucruri în Sicilia, de la autostradă, cumpărături în piețe, taxe de parcare, bilete de intrare!

Utilizează doar bancomate care sunt aparțin de bănci, deoarece altele sunt private și pot percepe comision pentru retragere. Nu lasă vigilența acasă în vacanța ta în Sicilia, atenție dacă ai cu tine sume mari de bani. Poartă cu tine suficienți bani de care estimeză că ai nevoie și ascunde restul banilor

Factorul “siesta”- “pausa pomeridiana”

Spuneam că Sicilia este multiculturală și importarea siestei spaniole este un exemplu. Spaniolii au stăpânit insula vreo 200 de ani și au lăsat moștenire nu doar ciocolata de Modica ci și factorul “siesta”. Cu excepția destinațiilor foarte cunoscute precum Taormina, Catania și Palermo, este posibil să găsești restaurantele închise între orele 13:00 și 19:00-19:30. E “pausa pomeridiana”, fiecare localitate și unitate are propriul orar.

Planifică vizitele în avans

Pentru că programul de deschidere și închidere la obiectivele turistice, restaurante, cafenele și magazine este diferit, trebuie să te documentezi din timp. Chiar și obiectivele turistice și siturile arheologice se pot închide ziua. De asemenea, unele nu permit intrarea cu o oră înainte de ora de închidere.

În Sicilia trebuie să călătorești cu o atitudine pozitivă, să fii atent și să te înarmezi din timp cu cele mai bune informații. Vei avea experiențe minunate și vei dori să te întorci în vacanță în Sicilia. Ai grijă, s-ar putea să ți se lipească de suflet! 

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #sicilia #visitsicilia #italia #taormina #visitsicily #etna #noto #UNESCO #ragusa #noto #impresii 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This