Circuit cu mașina în Portugalia și Spania, ruta Madrid, Salamanca, Porto, Guimaraes, Braga, Santiago de Compostela, San Sebastian, Biarritz, Segovia și retur. 

Lansăm rubrica dedicată vacanțelor cu mașina cu o propunere de circuit Spania-Portugalia, care include atracții pentru toate preferințele. Marea, muntele, istoria, cultura, distracția și gastronomia, plus peisaje de vis te vor întâmpina și încânta pe acest drum. Te invit într-o vacanță plină, furnizoare de experiențe de neuitat și de amintiri bune de pus în ramă.

Vacanța cu mașina-libertate maximă

Pentru noi, vacanțele cu mașina sunt prima opțiune, în primul rând pentru libertatea pe care ne-o oferă la toate capitolele. Nu fără motiv acest tip de vacanțe este tot mai preferat datorită avantajelor de necontestat. Începând cu realizarea traseului, creionarea bugetului și spațiul mai generos pentru persoane și bagajele acestora și până la rezervarea efectivă a călătoriei, ai deplină libertate de mișcare. Acum, când scriu aceste rânduri, îmi dau seama că următoarea vacanță nu poate fi decât gen circuit cu mașina.

Cercul s-a închis la Madrid

Vacanța cu mașina a început la Madrid, oraș subestimat din punct de vedere turistic. Madrid merită vizitat în primul rând pentru istoria, arta și arhitectura sa deosebite și pentru viața de noapte 24 h /24 și gastronomie. Dacă nu ai fost la Madrid, atunci rezervă-ți minim trei zile. Cum am vizitat deja de mai multe ori capitala Spaniei, am pornit-o repede către o destinație inclusă în patrimoniul UNESCO, El Escorial. Am avut avantajul unui zbor de noapte din București, al respectătii programului și rapidității cu care ne-a obișnuit AVIS. Mașina a fost închiriată prin intermediul mult-premiatei platforme Discover Cars. Totul a mers…ca  pe roate. Trebuie să fii și tu atent din start la condițiile de închiriere, la starea mașinii ( poți face și fotografii) și la recenzii și nu vei avea probleme. 

Închirierea unei mașini

De aici poți alege mașina potrivită pentru tine după ce compari prețurile, beneficiind și de asistență 24 h din 24. Discover Cars include în prețul cotat toate taxele obligatorii, costurile și opțiunile suplimentare. Opțiunea de modificare sau anulare gratuită sau în orice moment dinaintea celor 48 de ore până la preluarea mașinii este un alt avantaj al Discover Cars  Un alt serviciu pe care nu-l oferă alte companii este că poți lăsa mașina într-o altă locație decât cea de preluare. Cu Discover Cars ai și libertatea de a închiria în aproape orice locație, are peste 500 de parteneri în aprox. 10.000 de locații. Scorurile excelente pe Trustpilot, Rewiew Center și Google nu sunt pe nedrept.

Zborurile și mașina au fost rezervate din luna februarie 2022, camerele de hotel de pe Booking, cu posibilitatea de anulare.  

El Escorial, refugiul regilor

Cum părăsești Madridul, pătrunzi repede în atmosfera rurală a regiunii Castilia. Am parcurs într-o oră cei 50 km până la San Lorenzo del Escorial (El Escorial) mergând pe un drum surprinzător de strâmt, într-un peisaj deluros destul de pustiu. Am parcat fix lângă El Escorial, o denumire comună pentru cele două obiective turistice celebre, Mănăstirea Regală și Palatul El Escorial. Mănăstirea, construită în sec. al XVI-lea pentru Felipe al II-lea, a fost unul dintre centrele puterii politice ale Imperiului Spaniol. Probabil de aceea El Escorial pare mai degrabă o cetate pătrățăoasă decât un lăcaș de cult. Imensul complex de mănăstiri și palate este printre cele mai vizitate atracții turistice din Spania. În total, El Escorial are 15 curți, 88 de fântâni și peste 1.600 de tablouri. Vizitează Escorial dacă ești pasionat de istorie și artă, aici poți admira o renumită galerie de picturi semnate de Tintoretto, Veronese, José de Ribera, Albrecht Dürer, H. Bosch și El Greco. Palatul se mândrește cu excentrica Bourbon Suite unde îți vor atrage atențoa și mai luxoasele apartamente ale lui Carol al IV-lea.

Dacă te-am convins să poposești aici, îți recomand un tur ghidat la El Escorial, durează câteva ore. După care o cafea sau ceva dulce la o terasă drăguță din apropiere vor fi mai mult decât binevenite.

Avila, pe meterezele din Game of Thrones

Ne-a prins bine popasul la terasa din El Escorial, pentru că la Avila ne-am pus sângele în mișcare. Dacă ești fan Game of Thrones, sigur ai admirat zidurile crenelate ale cetății, cele nouă porți și 88 de turnulețe ale cetății medievale Avila. Și chiar dacă nu ai urmărit producția fantastică, îți va plăcea probabil plimbarea pe meterezele construite în sec. al XII-lea și pe străduțele pietruite. Aflat sub protecția UNESCO din 1985, burgul atrage foarte mulți turiști nu doar cu zidurile sale „șerpuitoare”, lungi de 2,5 km. Orașul vechi Avila păstrează urmele istoriei sale pe care și-au pus amprenta păgânii, creștinii, evreii și musulmanii, te convinge cu autenticitatea sa. Catedrala gotică Ávila, Los Cuatro Postes (Cele Patru Posturi- puncte minunate de belvedere), bazilicile romanice San Vicente și Santo Tomé El Viejo, ca și Biserica San Martín, cu înfățișarea sa mudéjar inconfundabilă sunt printre atracțiile locului. Se disting Mănăstirea, cripta și Muzeul Sf. Tereza, ridicate pe locul unde s-a născut Sfânta Tereza de Ávila.

Am părăsit Avila către apus, care îmbraca zidurile într-o mantie aurie, conferind peisajului destul de arid de altfel o energie vibrantă.

În Salamanca, în căutarea studenției 

Prima și cea mai lungă zi a circuitului Portugalia-Spania s-a terminat în vechiul și fermecătorul oraș universitar Salamanca. Acesta ne-a primit relaxat și prietenos așa cum îi stă cel mai bine unui burg de provincie. Nu am căutat cel mai turistic oraș ci ne-am dorit o destinație care și-a păstrat autenticitatea, unde să nu fim asaltați de clișee turistice. Nu înseamnă că Salamanca nu are atracțiile sale unice precum Universitatea, a treia cea mai veche din lume, sau Podul roman, ci că nu e aglomerată nici în vârf de sezon. O zi-maxim două-sunt de ajuns pentru a vizita, relaxat, Salamanca. Atmosfera sa tihnită și prietenoasă, oamenii relaxați, mâncarea bună și ieftină ne determină să ne felicităm că am ales-o, chiar și ca punct de tranzit cumva, pentru circuitul Portugalia-Spania.

Porto, un furnicar

Am ajuns astfel la următoarea destinație, Porto, relaxați și plini de dorința de a descoperi acest oraș portuar despre care auzisem lucruri contradictorii.

Cu casele sale construite ca un stup de albine, Porto, cel mai mare oraș al Portugaliei, e un adevărat furnicar de oameni și mașini și un mozaic de culori.

Energia sa este destul de copleșitoare, senzație amplificată dacă ajungi aici vara, vârf de sezon, și trăiești într-un oraș liniștit (ceea ce totuși nu e cazul meu). Ce mi-a plăcut la Porto? În primul rând naturalețea sa, apusurile privite de poduri și de pe malul oceanului, plimbările pe faleza Douro, arhitectura și mâncarea din afara zonelor turistice. Trei zile la Porto nu sunt de ajuns, pentru a-l descoperi, mai ales dacă vrei să “guști” din cel mai vestit produs al său, celebrul vin de Porto, sau să-i vizitezi podgoriile de pe dealuri.

Guimaraes și Braga, pe urmele istroriei medievale

Din Porto nu puteam rata două orășele istorice, frumoasele Guimaraes și Braga. Primul este mai pitoresc, atmosfera e mai autentică și mai relaxată și asta nu doar pentru că Guimaraes e locul de care se leagă înființarea statului portughez. Mai modesta Braga are o istorie și mai lungă. Braga este cunoscută ca locul unde vizigoții au renunțat la ereziile împotriva divinității lui Hristos și unul dintre locurile majore de pelerinaj din peninsula Iberică. Preluată de mauri în 716 și recucerită de Ferdinand I, regele Castiliei și Leonului, în 1040, Braga a fost sediul curții portugheze (1093 -1147). 

Catedrala din sec. XII în stilul manuelin; biserica Santa Cruz (sec XVII) și Sanctuarul Bom Jesus do Monte, situat pe un deal, sunt reperele turistice din Braga. La mică distanță se află Muntele Sameiro, deasupra căruia se află o statuie colosală a Fecioarei Maria care veghează la acest oraș 100 de provincie din apropiere de Porto.

Dacă e să aleg între cele două, Guimaraes iese clar câștigător la capitolul farmec.

O destinație de suflet: Santiago de Compostela

Următoarea destinație a fost exact opusul neliniștitului Porto, cel puțin în ceea ce privește atmosfera. Santiago de Compostela e mai mult decât un capăt de drum pentru pelerinii care caută ceva “de suflet” mergând, pe jos sau cu bicicleta, minim 100 km pe Camino de Santiago. Santiago de Compostela este un oraș frumos, cu o istorie și o arhitectură aparte. Atmosfera sa, destul de liniștită, spiritualitatea profundă și gastronomia rrmarcabilă sunt alte puncte forte turistice ale Santiago de Compostela. Ca să nu mai povestesc despre peisajele superbe, de pe malul Atlanticului, de la Finisterre și Muxia.

În frumoasa Țară a Bascilor

Pentru noi, nicio vacanță cu mașina nu e completă fără relaxarea pe malul mării. Acest circuit Portugalia-Spania de nord-vest a avut ca puct central Țara Bascilor. Un tărâm mitic, surprinzător de frumos, împărțit de două state, Spania și Franța. Peisajele verzi, muntoase, proximitatea Atlanticului, infrastructura impecabilă și diferitele obiective turistice fac din această regiune ceva special. Am ajuns pe malul înspumat al Oceanului Atlantic, la două destinații emblematice, San Sebastian-Donostia și Biarritz (foto sus). Una mai frumoasă și mai pitorească decât alta, de vizitat o dată în viață, îndrăznesc să spun.

San Sebastian, Perla de la Atlantic

Vechiul sat de pescari și-a găsit vocația în turism după ce membrii familiei regale a Spaniei și-au stabilit reședința de vară aici. Climatul blând, proximitatea de Madrid și peisajele deosebite au pus rapid San Sebastian-Donostia pe harta destinațiilor nobilimii din Europa. După peste 150 de ani, frumusețea plajei sale etalon, La Concha (Scoica), a adus faimă mondială San Sebastian. Cochetă, accesibilă, primitoare, de-a dreptul fermecătoare, urbea este toată o perlă, prețioasă, frumoasă….

Biarritz 

Și pentru că tot am ajuns în acest colț al Europei, nu puteam rata un alt oraș basc celebru, Biarritz. Stațiunea, tot cu iz aristocratic, că doar ei au pus bazele turismului aici, are în comun cu San Sebastian peisajele pitorești, arhitectura elegantă și plajele potrivite pentru wind surfing. Biarritz are și el și munte și mare, destul de mult soare, e o destinație verde, unde poți practica golful și te relaxa la Spa. Aici, totul e legat de ocean și princiapelele sale atracții sunt pe mal sau în proximitate. Faleza sinuoasă, lungă de patru km, te conduce la aproape toate atracțiile Biarritz: Stânca Fecioarei Maria, Farul, Grand Plaje, Acvariul, Portul Pescarilor, vechiul port. Străduțele care pornesc de pe faleză către oraș sunt pe cât de alambicate și strâmte pe atât de fermecătoare, mai ales cele pietonale.

Segovia, un pas înapoi în timp

Ultima oprire scurtă înainte de Madrid a fost Segovia. Orășelul e cunoscut acum pentru apeductul roman ( anul 50 D. Hr.) care, deși fără mortar sau alt adeziv, rezistă de două milenii. Mi-au plăcut în Segovia străduțele pietonale și mai ales castelul Alcazar de Segovia (sec. XII),  cu priveliștea sa uimitoare la apus. De pe el mai înalt punct, Catedrala din Segovia (sec XVI) este o altă emblemă impresionantă a urbei, mai ales datorită istoriei sale. Amplasată în Plaza Major, Catedrala domină cumva cartierul evreiesc, cu casele sale cu o arhitectură unică, care mărginesc vechile străduțe pietruite. Segovia mi-a părut cea mai conservatoare, mai ales în ceea ce privește arhitectura și cutumele locului. 

Circuit în Portugalia și Spania de nord și nord-vest 

https://

E bine de știut 

Reguli de circulație în Portugalia

În Portugalia, pentru a circula pe autostrazi trebuie să te înregistrezi la PortugalTolls.com. Introduci datele cardului și cele de identificare ale autovehicolului, de preferință înainte de a ajunge la granița Portugaliei.

Limita de viteză este de 50 km/h în localități, 100 km/h pe drumurile naționale și cele expres și 120 km/h pe autostrăzi.

Taxa de drum în Spania

Nu există vignetă, nici aici, dar taxele de autostradă pot fi destul de costisitoare, mai ales prin nord și nord-vest.

Limita de viteză pentru autovehicolele sub 3,5 tone este de 50 km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și cele expres și 120 km/h pe autostrăzi.

Reguli de circulație în Franța

În Franța, limita de viteză pentru autovehicolele sub 3,5 tone este de 50 km/h în localități, 110 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.

Echipamentul obligatoriu e mai atipic și include: trusa de prim ajutor, un triunghi reflectorizant, un set cu becuri de rezervă, o roată de rezervă și o vestă reflectorizantă – pe care trebuie să o poarte oricine trebuie să iasă din mașină pe autostradă.

Toți pasagerii trebuie să folosească centurile de siguranță, iar pasagerii sub 12 ani trebuie să stea într-un scaun special pentru copii.

Obligativitatea de a avea un alcool test la tine este o surpriză neplăcută pentru cei ce nu cunosc această prevedere legală. Taxa de autostradă pentru autoturisme este de aprox. 10 €/100 km.

O altă caracteristică este vigneta ecologică, obligatorie pentru orașele mari din Franța (nu e cazul Biarritz).

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #România #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #europa #discovercars

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This