Despre Santiago de Compostela, Finisterre și Muxia
Santiago de Compostela este capătul victorios de drum pentru un pelerin care parcurge traseul Camino de Santiago-Drumul Sf. Apostol Iacob. Pentru un turist mai mult sau mai puțin inițiat, Santiago de Compostela este un oraș frumos, o destinație cu o istorie și o arhitectură deosebite. Capitala provinciei spaniole Galicia nu te lasă indiferent, de piatră să fii…
Plimbându-te pe străduțele pietonale din centrul istoric, vezi și simți că te afli într-un loc cu o eleganță și o energie aparte. Nu fără motiv partea istorică a Santiago de Compostela este considerată una dintre cele mai frumoase zone urbane din lume.
O scurtă istorie
Undeva în nod-vestul Spaniei, destul de aproape de capătul lumii, “finis terrae” cum îi spuneau romanii (Finisiterre de astăzi), un loc neștiut avea să iasă din anonimat și să aducă speranță. Erau zile grele pentru Spania creștină, aflată deja de peste 100 de ani sub asediul maurilor care înaintau implacabili în peninsula Iberică. Legenda spune că, în anul 813 d. Hr., un pustnic a descoperit în mod miraculos un mormânt atribuit Sf. Apostol Iacob. Acesta fusese martirizat la Ierusalim în jurul anului 44 d. Hr. Călugărul a văzut lumini care apăreau insistent într-o pădure, care semnalizau mormântul apostolului, spune legenda. Descoperirea relicvelor sfinte ale unuia dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului a oferit speranță și un țel comun de luptă Spaniei creștine, redusă de cucerirea maură la o fâșie tot mai îngustă din nordul-vestul Peninsulei Iberice.
Alfonso al II-lea al Asturiei a construit o biserică peste mormântul adus dintr-o pădure din apropiere, pe care succesorul său a înlocuit-o cu o structură mai mare. În Evul Mediu, Santiago de Compostela, orașul care a crescut în jurul mormântului a devenit cel mai important loc de pelerinaj creștin după Ierusalim și Roma. Dar întregul burg, cu excepția mormântului, a fost distrus în 997 de Almanzor, comandantul militar al califatului maur din Córdoba.
Lucrările la actuala catedrală din Santiago de Compostela au demarat în 1078, la ordinul lui Alfonso al VI-lea de Leon și Castilia.
Iată ce merită să vizitezi în Santiago de Compostela
Așadar, tot orașul a fost construit în jurul catedralei sub care se află mormântul Sf. Apostol Iacob. Clădirea masivă în stil predominant romanic, situată în Plaza del Obradoiro, are o fațadă în stil baroc. Este punctul terminus al unui drum asumat, parcurs pe jos sau cu bicicleta pentru depășirea unor limite, întărirea credinței sau regăsirea de sine.
Poate că și tu ai fost sau îți dorești să ajungi aici ca pelerin sau turist. Ar fi păcat să nu descoperi și alte atracții unice și locuri unice ale capitalei Galiciei. Hai la drum!
Catedrala Santiago de Compostela
Masiva Catedrală Santiago de Compostela este spectaculoasă, nu știi la ce să te uiți mai întâi. La turnul său înalt de 76 metri, la turnurile sale gemene, porticuri, la basoreliefuri. Dar cripta de sub altarul principal, unde este înmormântat Sfântul Apostol Iacob alături de discipolii săi Atanasie și Teodor, este deosebit de emoționantă pentru pelerini.
Catedrala Santiago de Compostela este doar una dintre cele trei biserici din lume construite peste rămășițele pământești ale unui apostol. Celelalte două sunt Bazilica Sf. Petru din Vatican și Bazilica Catedrala Sf. Toma din Chennai, India.
Momentele regăsirii din Piața Obradoiro
Mărginită de cele mai reprezentative patru clădiri ale orașului: Catedrala, Pazo de San Xerome (în prezent biroul rectorului universitar), Pazo de Raxoi (casa președintelui guvernului regional și al Consiliului) și Hostal de los Reyes Católico, Praza do Obradoiro, impresionează prin arhitectură și atmosferă.
Este locul în care, odată ajunși, pelerinii își văd un vis îndeplinit și sărbătoresc sfârșitul drumului. Există mai multe camino-trasee de pelerinaj, de la 100 km lungime (Camino Ingles sau Camino celtic) la 1.000 km (Via de la Plata).
Îți dai seama cât de deosebite sunt acele momente când membrii unui grup de pelerini se regăsesc în monumentala piață Obradoiro. Bucuria și emoția sunt atât de sincere și puternice, parcă te cuprinde și pe tine! Cum ar fi să fii pelerin și să ajungi la finish?
Admiră Catedrala pe interior
În interiorul catedralei, o coadă lungă de pelerini așteaptă răbdători să îmbrățișeze statuia Sfântului Iacob. Vizitarea mormântului Sfântului Apostol Iacob este pentru pelerini și credincioșii catolici un moment foarte dorit, asigură-te că ai făcut rezervare din timp, aici.
*Un element de arhitectură foarte admirat, și pe bună dreptate, al catedralei, este Pórtico de la Gloria, un pridvor tripartit. Celebra compoziție sculpturală în stil romanic cu influențe gotice redă scena Judecății de Apoi a maestrului Mateo (sec XII).
*Ușa Iertării-Puerta Santa. Construită în sec. al XVI-lea și situată în Praza Quintana, Poarta Sfântă ( sursa foto https://catedraldesantiago.online/ conduce pelerinii direct la cripta St Iacob și la altarul principal al Catedralei. Ușa Iertării este deschisă publicului doar în Anii Sfinți sau Ano Xacobeo, anii 2021 și 2022 fiind unii dintre aceștia.
*Botafumeiro (o candelă uriașă) se leagănă impresionant peste altarul principal la sărbători speciale peste preoți și pelerini.
Testează aromele bucătăriei locale
La parterul clădirilor care mărginesc străduțe tot mai strâmte pe măsură ce se îndepărtează de catedrală sunt tot felul de restaurante. Bucătăria tradițională din Galicia se bazează pe rețete simple și pe ingrediente proaspete, de calitate. Se disting peștele și fructele de mare, Atlanticul nu e departe. Caracatița (polpo a la Galage sau feeria), scoicile și-midiile sunt la loc de cinste în meniuri. Fripturile de vită (T bone) și porc sunt uriașe.
Încearcă tradiționala “caldo gallego”, o tocană din carne de porc, chorizo, fasole albă, ceva consistent pentru zilele ploioase din Galicia. Tarta de Santiago este o tartă cu făină de migdale acoperită cu zahăr pudră și marcată de crucea lui Sfântului Iacob. Bucătăriile locale nu duc lipsă de creativitate, poate te tentează să încerci unul din cele două restaurante cu stele Michelin din oraș. Nu pot decât să-ți recomand să rezervi din timp!
O vizită la piața Mercado de Abastos este cel mai bun mod de a te convinge cât de importantă este marea pentru Galicia, dar evident că nu lipsesc produsele fermierilor locali.
Plimbă-te pe străduțele pietruite
Santiago este cunoscut pentru ale sale rúas („străzi înguste”), care înconjoară catedrala și îi conferă un farmec unic, medieval. Străzile și clădirile îmbrăcate în piatră dau impresia unei atmosfere mai cazone. La apus, o lumină caldă îmbracă tot centrul vechi al Santiago, ca un voal diafan, liniștitor, ocrotitor.
Se spune că Rua Nova și Rua do Vilar au fost proiectate special pentru climatul umed din zonă, pentru a oferi protecție trecătorilor. Chiar dacă plouă mult și des, Santiago de Compostela are o frumusețe aparte.
Așa că ține ochii deschiși pentru clădirile magnifice în stil romanic, renascentist, baroc și neoclasic. Se remarcă arhitectura galiciană, care utilizează ca materiale piatra, lemnul și cărămida.
Orașul vechi Santiago de Compostela nu este atât de mare, dar are un număr mare de piețe unde să-ți petreci timpul admirând pur și simplu locul și oamenii săi. Praza das Praterias-Piața Argintarilor este mai mică, cu o fântână în mijloc-Fântâna Cailor- înconjurată pe toate părțile de elemente arhitecturale uimitoare.
Vizitează Finisterre și Muxia
Bătute de valurile Atlanticului, Finisterre și Muxia sunt destinații de suflet pentru pelerinii care ajung la mormântul Sf Apostol Iacob din catedrala Santiago de Compostela și încheie pelerinajul.
Finisterre și Muxia mai au ceva în comun: vecinătatea Atlanticului, peisajele dramatice și legendele.
Despre Finisterre-Fisterra
Finisterre sau Fisterra în galiciană este un sat pescăresc de pe malul Atlanticului. Satul în sine e protejat de Capul Finisterre și e renumit pentru zona portuară cu cafe-baruri care servesc cele mai proaspete fructe de mare. Se credea odată că Fnisterre este cel mai vestic punct al Europei continentale, deși Cabo Touriñan, Sagres și Cabo da Roca din Portugalia sunt mai la vest. Universul se mărește pe măsură ce-l descoperim…
Zona se numește Costa da Morte-Coasta Morții, un nume mai mult decât sugestiv, cu siguranță nu prea liniștitor pentru marinari, care provine de la numărul mare de naufragii.
Farro de Finisterre, un sfârșit de drum
Cocoțat pe un promotoriu stâncos, Farro de Finisterre este un punct de maxim interes pentru pelerini, care pot obține aici o ștampilă pentru atestatul finalizării traseului.
Aici, la Capul Finisterre, pelerinii de pe Camino de Santiago sărbătoresc lăsându-și încălțările și arzându-și ritualic hainele. Aici este borna cu distanța mitică de 0,00 km, “Kilometrul zero”, pentru că, potrivit legendei, Finisterre a fost primul loc unde Apostolul Iacob a pus piciorul în Galiția.
Camino de Finisterre este cel mai scurt traseu de pelerinaj și singurul care nu se termină în Santiago de Compostela. Camino de Finisterre începe în Santiago și se termină în Finisterre. Finisterre este la aprox. o oră cu mașina de Santiago de Compostela (și câteva zile de mers pe jos pentru un pelerin).
Apusuri uimitoare
Turiștii simpli sunt întâmpinați la Capo de Finisterre cu priveliști deosebite și o atmosferă romantică, unică, mai ales către apus. Castelul San Carlos și micuțele plaje Corbeiro Llagosteira și Sardineiro sunt alte atracții ale Finisterre.
Muxia
Muxia este un modest sat de pescari situat la aprox. 30 km nord de Finisterre. Este cunoscut mai ales pentru Nosa Señora da Barca, o biserică de piatră construită pe stânci imense, pe malul Atlanticului.
Sanctuarul Nosa Señora da Barca găzduiește o imagine a Fecioarei Maria, despre care se spune că a fost dăruită Sfântului Iacob chiar de către Maica Domnului. Așadar, de-a lungul secolelor, Muxia a fost un loc de pelerinaj și de venerare pentru mii de pelerini care parcurg Calea Sf. Iacob de la Santiago la Muxía – Fisterra. Sosirea la Sanctuar este răsplata așteptată pentru efortul depus pentru a ajunge la capătul Drumului, la locul unde Fecioara a ajuns într-o barcă de piatră pentru a-i inspira curaj Apostolului Iacob.
Peisajul de la Muxia este de-a dreptul spectaculos, mi s-a părut mai impresionant decât Finisstere. Stâncile imense cu nume sugestive din fața sancturului precum Pedra dos Namorados (piatra Îndrăgostiților) și Pedra do Temón (Piatra Cârmei) îți stimulează imaginația. Acestea sunt, spune legenda, rămășițele vasului în care Fecioara Maria a venit să-l încurajeze pe Sfântul Iacob în sarcina sa de evanghelizare a acestui colț uitat de lume.
O potecă de piatră te atrage până în vârful muntelui Corpiño (68 m), unde o vedere deosebită până hăt, departe în zare așteaptă să te încânte. Foarte aproape de promotoriul A Barca e Fonte da Pel ( pel-piele) unde pelerinii și bolnavii se spălau înainte de a intra în altarul de la A Barca, pentru a nu fi infectați cu lepră.
Alte clădiri emblematice din Santgiago de Compostela
Demne de remarcat sunt colegios („școli”) precum San Jerónimo (fondat în 1501), Fonseca (1506) și San Clemente (1602) și Universitatea (fondată în 1501, deși acum funcționează într-o clădire din 1750). Mănăstirea San Francisco a fost fondată de Sfântul Francisc de Assisi în 1214, când a făcut un pelerinaj la Santiago.
San Martiño Pinario este o mănăstire benedictină fondată în sec. X. situată lângă Catedrala Santiago de Compostela. Este a doua cea mai mare mănăstire din Spania după Mănăstirea El Escorial din apropierea Madridului. Impresionează fațada Azabachería din Plaza de la Inmaculada. Interesant este că o parte a mănăstirii a fost transformată în hotel. Poți rezerva o cameră la Hospederia San Martin Pinario prin Booking.com. Există și un muzeu de artă religioasă în interiorul mănăstirii.
Esențialul despre Santiago de Compostela
Traseele de pelerinaje către Santiago de Compostela a fost desemnat sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1993.
Orașul vechi din Santiago de Compostela a fost inclus pe lista protecție UNESCO în 1985.
Santiago de Compostela, provincia A Coruña, capitala comunității autonome Galiția, nord-vestul Spaniei, se află la 51 km sud-vest de orașul A Coruña.
Există un aeroport, Santiago–Rosalia de Castro (SCQ), situat la aprox.15 km (9,3 mile) est de oraș.
Cu trenul: Poți verifica rutele de tren și cumpăra bilete pe Trainline. Gara Santiago de Compostela se află la 1,5 km de centrul orașului.
Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!
Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!
#consilierturism #santiagodecompostela #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #caminodesantiago #UNESCO #spania