O selecție de festivaluri și sărbători celebre din Europa, unde merită să ajungi pentru a trăi niște experiențe deosebite. Primăvara vine în Europa cu multe sărbători mari și mici, unele cu tradiție de sute de ani, altele de dată mai recentă, cele prezentate mai jos toate fiind foarte apreciate, spectaculoase sau emoționante. Având diverse tematici, fiecare dintre aceste festivaluri și sărbători populare sunt marcate cum se cuvine, cu procesiuni, festivități și petreceri, la care poți să iei parte, alături de localnici. Vei cunoaște astfel mai bine destinația aleasă, vei înțelege spiritul locului și unicitatea lui.

Iată care sunt cele mai celebre și interesante festivaluri și sărbători de primăvară din Europa.

Festivaluri și sărbători în martie

-Ziua Sfântului Patrick, Irlanda și SUA.

Când: 17 martie.

Pe 17 martie, irlandezii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick, protectorul spiritual al Irlandei. În timp, sărbătoarea-care comemorează moartea Sfântului Patrick- a devenit un pretext pentru parade fastuoase și vesele, asemănătoare unor carnavale. Au loc defilări și parade peste tot în lume unde sunt comunități importante de irlandezi, astfel că se organizează și în SUA, la New York. Pe Fitth Avenue are loc cea mai veche paradă civilă din lume și cea mai mare din Statele Unite. Veselia atrage zeci de mii de oameni și la paradele de Sf. Patrick din Boston, Chicago, Philadelphia și Savannah.

-Las Fallas, Valencia, Spania.

Când: Pe 18 martie.

Las Fallas-Festivalul Focului, este o celebrare a muzicii și a artelor, a tradițiilor, a costumelor populare și o sărbătoare a satirei. Sfântul Iosif este protectorul tâmplarilor, acesta fiind motivul pentru care se construiesc diverse figurine cu caracter satiric, din lemn și hârtie creponată. Imensele figurine sunt plimbate pe străzi, fiind arse în ultima noapte a festivalului.

Las Fallas este sărbătorită cu muzică, dans, concerte, procesiuni și artificii și în Madrid și în regiunea Extremadura.

-Starkbierzeit, Munchen, Germania.

Când: Festivalul durează timp de două săptămăni în jurul sărbătorii Sf Iosif ( 13-26 martie).

Acest festival al berii este un frate mai mic, dar mai puternic, al Oktoberfest, cel puțin dacă avem în vedere că Starkbierzeit este mai vechi decât Oktoberfest. La acest festival al berii, fiecare fabrică locală își trimite ambasadorii, a se citi butoaiele, pentru a-i convinge pe băutori că sunt cei mai buni și la berea tare. Una dintre regulile Starkbierzeit este să fie oferită la vânzare doar bere de peste 7 grade, astfel că unele sortimente pot fi consumate doar în această perioadă. Festivalul își are rădăcinile în secolul al XVII-lea. Atunci, călugării Paulaner au început să adauge o cantitate mai mare de malț la fabricarea berii, această adevărată “pâine lichidă”, pentru a trece mai ușor peste postul Paștelui. Astfel că primul cep la un butoi de bere de la Starkbierzeit este dat la Paulaner Keller, unde are loc festivalul.

Starkbierzeit este un festival local, nu este atât de aglomerat și nici atât de scump ca Oktoberfest, este unul dintre acele evenimente pe care parcă localnicii vor să le țină doar pentru ei. Știu ei ceva, nu?

 Festivalurile lunii aprilie

-Semana Santa, Sevilla, Spania.

Când: Semana Santa are loc în săptămâna dinaintea Paștelui, în acest an fiind între 10 și 16 aprilie.

În Sevilla, Semana Santa se organizează încă din secolul al XVI-lea, în fiecare zi fiind procesiuni cu statuiete religioase, numite pasos. Există un traseu pe care trebuie să-l urmeze fiecare comunitate, dar pentru acesta locurile se plătesc. Fiecare procesiune este întâmpinată de oameni care cântă de la balcoanele caselor. Unele statuiete datează din secolul al XVI-lea, așa cum e cazul Nuestra Señora de la Esperanza de la Macarena și Triana. Vinerea Mare și sâmbăta care urmează sunt cele mai importante momente ale Semana Santa din Sevilla, atunci străzile se umplu cu oameni și atmosfera devine una specială, emoționantă.

Nu doar în Sevilla găzduiește astfel de sărbători populare cu temă religioasă ci și marile orașe din regiunea Andaluzia precum Malaga, Cordoba, Huelva, Granada, Almeria, Jaen și Cadiz.

-Feria de Abril, Sevilla, Spania.

Când: la două săptămâni după Paște, în acest an sărbătoarea fiind organizată între 30 aprilie și 6 mai.

Este o săptămână veselă de petreceri de stradă, cu muzică, dans, mâncare și băutură. Nu lipsesc defilările în frumoasele costume tradiționale. Flamenca (rochia cu volane, pentru flamenco), mantilla (pieptenele de prins părul), mantón (șalul) și ventilador ( evantaiul) fac parte din costumația “standard”de sărbătoare a doamnelor și domnișoarelor din Sevilla.

În perioada Feria de Abril au loc cele mai importante competiții de lupte cu tauri, acum se dă start sezonului.

-Cruces de Mayo, Cordoba, Spania.

Când: în perioada 27 aprilie-2 mai 2107.

Festivalul care are rolul de a arăta un respect deosebit pentru crucea pe care a fost răstignit Iisus se sărbătorește în Spania, în special în Andaluzia, și în America Latină. În Spania, festivalul are o importanță deosebită mai ales în Córdoba, unde vecinii sau membrii unei frății împodobesc cruci pe care le îmbracă în flori. Deși are rădăcini religioase, Cruces de Mayo este o sărbătoare a bucuriei de a trăi și un motiv de a te întâlni cu prietenii ;I de a petrece cu ei.

Se servesc băuturi locale și tapas, sunt spectacole live de flamenco pe timp de noapte.

-Festivalul Snowbombing, Mayrhofen, Austria,

Când: 3-8 aprilie.

Festivalul Snowbombing ( foto snowbombing.com) nu are o tradiție așa de lungă, dar este deosebit pentru că reunește concerte de muzică live și DJ-ii de clasă mondială într-un cadru alpin minunat. Această „Ibiza în zăpadă” este considerată de mulți ca fiind „cel mai mare show on Snow”. În Zona Mayrhofen – Zillertal ai acces la 136 km de piste de schi, deservite de 57 de instalații de transport prin cablu și nenumărate posibilități de distracție après sky. Numai zăpadă să fie, că voia bună vine de la sine la un așa festival.

-Semana Santa Braga, Portugalia.

Când: săptămâna înaintea Paștelui.

Manifestările sunt centrate pe Catedrala Sé și au loc în acest an între 7 și 16 aprilie. Un centru religios important încă din secolul al VI-lea, Braga este cunoscut sub numele de “Roma” Portugaliei, așa că nu e de mirare că găzduiete una dintre cele mai mari sărbători pascale ale lumii. Procesiuni religioase din Joia Mare, masa de Paști învăluită într-o explozie de lumini și covoarele de flori din ziua de Paște fac din acest oraș, cel mai vechi din Portugalia, un o destinație pentru mulți.

-Koningsdag, Ziua Regelui, Amsterdam, Olanda.

Când: 27 aprilie.

Sărbătoarea Națională a Olandei. Koningsdag, este ziua în care este sărbătorit regele, fiind, de asemenea, cunoscută sub numele de Festivalul Orange (fosta Zi a Reginei). Concerte, expoziții și petreceri stradale masive cu dans și multă voie-bună au loc pe străzile și pe canalele de pe râul Amstel din Amsterdam și nimeni nu vrea să lipsească, nici eu.

-Walpurgisnacht: sărbătoarea sosirii primăverii (cu vrăjitoare și vrăjitorii), Thale, Germania.

Când: pe 30 aprilie.

Este “Noaptea Valpurgiei” cu rădăcini în vechile obiceiuri păgâne, când au loc ritualuri, se aprind focuri pe timp de noapte și sunt și petreceri cu mîncare și băutură. În folclorul german este noaptea în care vrăjitoarele se întâlnesc pe vârful Broken, cel mai înalt din Munții Harz. Oamenii se îmbracă ca vrăjitoarele și dansează în jurul focului. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a sărbători Walpurgisnacht este orașul Thale, unde se află muzeul Walpurgishalle, cu tot ce trebuie să știi ( dacă asta îți dorești) despre sacrificii, ritualuri și mituri locale.

-În Republica Cehă, la 30 aprilie are loc Carodejnice (arderea vrăjitoarelor). În toată țara (inclusiv pe Dealul Petrin din Praga), se aprind focuri uriașe în aer liber uriașe. Focul înghite efigiile vrăjitoarelor și mături vechi.

Festivaluri în luna mai

-Festivalul florilor –Festa da Flor, din Funchal, Madeira, Portugalia.

Când: între 4 și 21 mai 2017.

În Madeira, primavăra este onorată ca o regină, fiind încununată la Festivalul florilor- Festa de Flor ( foto visitmadeira.pt) , care are loc în fiecare an după Paști. Insula Madeira este oricum plină de flori și arbuști înmiresmați, datorită climatului subtropical, dar cu ocazia festivalului, capitala Funchal devine scena unui spectacol floral somptuos. Parade și covoare de flori, concursuri, muzica și dansurile încântă simțurile celor prezenți.

-Festivalul Los Patios de Cordoba, Spania.

Este un concurs organizat la începutul lunii mai, la care participă sute de vechi patio ( curți interioare), amenajate care mai de care mai frumos și “inundate” de flori. În acest an, festivalul Los Patios de Cordoba are loc între 2 și 14 mai. În această perioadă. unel din patio care sunt închise publicului de obicei devin adevărate locuri de pelerinaj pentru localnici, turiști și membri ai juriului. Există numeroase schituri și clădiri religioase din Córdoba, cu curți interioare de deosebite care merită vizitate precum Encarnacion, Santa Isabel de Los Angeles, Las Capuchinas, Santa Maria, Santa Cruz, Jesus Crucificado, Nuestra Señora de las Nieves, Corpus Cristi si San Pedro Real.

Despre patio. Din cauza vremii uscate și călduroase din Cordoba, locuitorii orașului, mai întâi romanii și apoi musulmanii, s-au concentrat pe amenajarea unei curți interioare a casei ca o oază de răcoare. Patio aveau de obicei o fântână în centru și de multe ori se colecta apa de ploaie. Musulmanii au introdus în arhitectură vegetația luxuriantă, pentru a crește sentimentul de răcoare. În Cordoba, cartierele cele reprezentative pentru patio sunt Alcázar Viejo, Santa Marina. În cartierul evreiesc vizitează Palacio de Viana, cu 12 patio diferite.

-Chelsea Flowers Show, Londra.

Când: între 23 și 27 mai 2017.

Este una dintre cel mai mari și cel mai prestigioase expoziții de flori din lume, unde se reunesc designeri de grădini și florari renumiți, iar creațiile lor reușesc să-i uimească pe toți amatorii de flori și nu numai.

-Brighton Festival, Brighton, Anglia.

Când: în perioada 6-28 mai 2017.

Este cel mai mare și mai complex festival din Anglia, cu o serie de evenimente pentru toate vârstele și preferințele. Dar Parada Copiilor de pe Kensington Street este cea care dă tonul Brighton Festival. Pe parcursul celor 23 de zile, sunt sute de evenimente, de la spectacole în aer liber de teatru, concerte, circ, diverse reprezentații literare și artistice în diferite locuri din oraș.

-Festivalul de Film de la Cannes, Franța.

Când: între 17 și 21 mai.

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, unul dintre cele mai influente festivaluri cinematografice din lume, va avea loc în aest an între 17 și 28 mai. Președintele juriului acestei ediții a Festivalului va fi reputatul regizor spaniol Pedro Almodovar. La Festivalul de la Cannes se lansează filme de toate genurile, inclusiv documentare, din întreaga lume. Iar vedetele de talie internațională își etalează ținutele pe covorul roșu, par că nu se mai satură de lumina blișurilor și a reflectoarelor.

-Star of White Night, Sankt Petersburg, Federația Rusă.

Când: 26 mai – 24 iulie 2017.

Datorită latitudinii, Sankt Petersburg este celebru pentru fenomenul natural al „nopților albe”, care durează de la sfârșitul lunii mai până la mijlocul lunii iunie. Fenomenul a devenit un simbol al orasului și o perioadă bogată în festivaluri, divertisment și evenimente culturale. White Nights în Sainkt Petersburg are programate spectacole în fiecare seară, la vestitul Teatru Mariinski și spectacole aproape zilnice la sala de concerte de la Mariinski.”Stelele nopților albe” este de fapt o serie de spectacole de balet și operă clasică la Teatrul Mariinsky și Sala de Concerte și este partea cea mai importantă a Festivalului Nopți Albe din Sankt-Petersburg. Biletele pentru aceste evenimente se vând, de obicei, cu săptămâni sau chiar luni înainte, așa că este mai bine să vi le cumpărați în avans. În perioada festivalului, Piața Palatului Sankt Petersburg găzduiește o serie de concerte ale unor vedete internaționale, iar La Grand Peterhof Palace se țin carnavaluri.

Dar Scarlet Sails este cel mai faimos eveniment public din timpul Festivalului Nopți Albe din Sankt-Petersburg, datorită imensului spectacol de focuri de artificii trase în timp ce vase cu vele se deplasează pe apă.

Sper că ți-a plăcut și acest articol, că te-a informat și te-a motivat pentru următoarele călătorii! Arată-l și prietenilor tăi, dă Like & Share, se vor bucura că te gândești la ei! Vino cu noi pe Facebook!

Visează, iubește călătorește. Drum bun !

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This