Primăvara este plină de energie și de culoare, iar cele mai frumoase și pitorești grădini ale Europei se transformă într-o explozie de nuanțe și miresme diafane. Sub cerul ca oglinda, există câteva locuri cu adevărat speciale pe Bătrânul Continent, grădini nu doar frumoase, care îți incită toate simțurile, ci și interesante. Sunt frumoase, dar au și povești romanțate și istorii adevărate care parcă prind viață pe alei, în brazdele de flori, pe lacuri și canale. Te invit într-o călătorie în cele mai frumoase și interesante grădini ale Europei!

E lesne de înțeles de ce acestea merită vizitate în special primăvara. Mai ales că unele dintre aceste grădini chiar au termen de valabilitate limitat, pot fi vizitate doar într-o perioadă determinată de timp.

Keukenhof- „Grădina Europei”. Considerată cea mai frumoasă grădină din Europa, fiind în același timp și cea mai mare, Keukenhof este mândria Leiden, oraș situat la 51 km de Amsterdam. Vedetele Keukenhof sunt delicatele lalele, dar nu lipsesc nici orhideele, irișii, zambilele și narcisele. Pe cele 32 de hectare ale Keukenhof sunt plantate peste șapte milioane de bulbi de lalele, adevărate covoare multicolore care și se întind la picioare. Sunt plantate peste 800 de soiuri de lalele, unele dintre ele actrițe în adevărate spectacole florale, altele ocupându-și, grațioase, locul în așa numitele grădini inspiraționale. Sunt kilometri întregi de alei, nu lipsesc nici operele de artă care completează tabloul de ansamblu al acestei grădini cu adevărat deosebite.

O mare parte din Keukenhof este înconjurată de un lac, pe ale cărui canale te poți plimba cu bărcuța. Iar în vecinătatea Keukenhof sunt întinse lanuri de lalele, cum altfel?! Nu toate florile de la Keukenhof cresc în aer liber, unele sunt la adăpostul pavilioanelor. Pavilionul Orange Nassau găzduiește expoziții florale cu teme diferite în fiecare săptămână. În pavilionul Willem-Alexander sunt, alături de lalele, și crini, iar la cel numit Beatrix vedetele sunt orhideele.

În 2018, Keukenhof este deschisă pentru public între 22 martie și 15 mai. Tema este „Romance in Flowers”. 

„Grădina lui Cupidon”, “Paradisul Dragostei“ sunt atracții în ton cu tema din acest an a Keukenhof. Iar spectacolul trandafirilor, mai ales al celor roșii, va fi mai mare decât oricând în 2018, promit organizatorii. Sezonul Keukenhof 2018 se va încheia cu festivalul de muzică clasică care va avea loc, unde altundeva, decât în mijlocul lalelelor.

Grădinile Palatului Versailles, Franța. Palatul Versailles este unul dintre cele mai vizitate obiective din Franța, în pofida faptului că este situat la 20 de kilometri de Paris, oraș cu atât de multe atracții! Versailles este vizitat nu doar pentru că este opulent și că are o istorie distinctă, o importanță și arhitectură deosebite ci și pentru grădinile sale unice. Pășind prin sălile imense, de unde Maria Antoaneta privea de la ferestre, observi aceste grădini monumentale și îți dai seama de viața opulentă a regilor și nobililor. Comandate de regele Ludovic al XIV-lea, în 1661, arhitectului peisagist André Le Nôtre, Grădinile Versailles, ca de altfel și palatul, au devenit repere în arhitectura europeană. Grădina a fost amenajată timp de zeci de ani, în perioada 1662-1700, suferind modificări și după. O plimbare prin grădinile Palatului Versailles este mai mult decât o întoarcere în timp, este o încântare pentru simțuri. Peluzele sunt impecabile, straturile de flori zâmbesc către soare, statuile, fântânile, grotele, canalele formează un tot unitar greu de uitat.

Parcul și grădina Palatului Versailles au peste de 800 de hectare, suprafață pe care sunt mai multe monumente și obiective turistice faimoase precum Orangeria, Le grand canal, grădinile franceze, iazurile, domeniul reginei cu Micul și marele Trianon.

Sunt peste 30 de bazine la Grădinile Palatului Versailles, fiecare cu fântâni deosebite, dar cele mai celebre obiective de aici sun Bassin de Neptune, Bassin d’Apollon, Bassin de Latone. Cele mai bună perioadepentru a vizita Palatului Versailles și Grădinile sunt este primăvara și începutul toamnei. În Orangerie cresc sute portocali, lămâi, rodii, unele vechi de secole. Marele Canal, cu o lungime de 1,5 km, este umbrit de fagi, stejari și cireși. Poate că știați că la petrecerile date de Ludovic al XIV-lea, pe Canal se desfășura o adevărată flotă formată dintr-o velieră, bărci cu vâsle și gondole venețiene. Este evident că pentru a vizita grădinile Palatului Versailles ai nevoie de câteva ore bune, sper să ai parte de soare!

-Două palate și grădinile lor care au avut ca sursă de inspirație Versailles sunt Palatul Schönbrunn din Viena și Herrenchiemsee, de pe lacul Chiemsee, Germania.

Ambiția ambilor regi care le-au comandat a fost să depășească Versailles și, din unele puncte de vedere, chiar au reușit. Herrenchiemsee a fost „croit” de „Regele Nebun” din dorința de a depăși Versailles și la dotări a reușit, deși lucrările de amenajare nu au fost finalizate niciodată.

-Grădina și parcul Palatului Schönbrunn sunt amplasate pe locul unui vechi teren de vânătoare al habsburgilor, transformat într-un complex baroc de către Franz I Stephan de Lorraine și remodelat de Împărăteasa Maria Thereza. Proiectate pentru a sublinia forța și importanța casei regale, Grădina și Parcul Palatului Schönbrunn au fost deschise publicului în 1779. Sunt pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 1996. Parcul și grădina reprezintă un spațiu imens, din care nu lipsesc fântânile, pavilioanele ( Gloriette), o grădină zoologică și nelipsitele statui.

Cum deja v-ați dat seama, și aceste grădini sunt mai mult decât le indică numele, pentru că aici găsești și un obelisc și char și vestigii romane. Nu fără motiv sunt în topul atracțiilor turistice ale Vienei.

Dar serele- precum Oranjeria, Casa Palmierilor & Grădina Botanică, Casa Deșertului– sunt foarte apreciate pentru bogăția lor de plante. Labirintul care ascunde cele douăsprezece semne ale zodiacului este doar una dintre atracțiile Grădinii Palatului Schönbrunn ca și frumoasele Grădini private ale împăraților.

-Generalife, Alhambra, Granada, Spania. Așezat la poalele munților Sierra Nevada, vechiul oraș Granada găzduiește cel mai celebru și mai vizitat palat al Spaniei, Alhambra. Palatul-fortăreață este cel mai reprezentativ pentru arhitectua maură, are dimensiuni impresionate și e înconjurat de ziduri de apărare puternice. Palatul Alhambra găzduiește în centrul său una dintre acele grădini de vis, demne de nopțile și, de ce nu, de zilele Șeherezadei.

Generalife este un spațiu unic, misterios și exuberant, menit să le încânte toate simțurile sultanilor care veneau aici să scapte de treburile regatului. Arhitecții arabi au vrut să facă din Generalife un reper de frumusețe și armonie, iar regii să-și găsească liniștea și intimitatea. Probabil că așa se întâmpla pentru ei, nu aveau decât să poruncească să fie singuri! Imaginează-ți cum susura apa în zilele toride, cum cădea lumina pe coloanele cu arabescuri migăloase și cum se prelungeau umbrele în decorul minuțios, cum miroseau florile și plantele aromatice… Construită în secolul XIII, Generalife a fost folosită de regii dinastiei Nasrid, care aveau un dezvoltat simț practic de vreme ce plantele de aici alimentau bucătăriile palatului Alhambra.

O alee umbrită de chiparoși duce de la Palatul Alhambra la Generalife. Pe drum, vei trece prin grădini mai mici și de teatrul în aer liber, unde are loc Festivalul internațional de muzică și dans din Granada. În cele din urmă ajungi și la emblemele Generalife: Patio de la Acequia, cu fântânile sale răcoroase și la Patio de la Sultana, cu trandafirii săi. Construită pe dealul Cerro del Sol ( al Soarelui ), Generalife se bucură de o priveliște amplă, de la înălțime, a Granadei și a văilor râurilor Genil și Darro. Este un loc care merită vizitat mai ales primăvara, când totul mai e încă verde. Atât Alhambra cât și Generalife sunt pe lista UNESCO.

-Grădina lui Claude Monet, Giverny, Franța. PIctorul impresionist Claude Monet a trăit, creat și chiar a gătit cu plăcere în acest sătuc aflat la apoximativ 75 de kilometri vest de Paris. S-a mutat în Giverny împreună cu familia în 1883 și fiind și un grădinar pasionat, a reproiectat grădina din fața casei, căreia a dorit să-i imprime un aspect sălbatic. Aceasta este una din cele două grădini ale lui Monet, numită Clos Normand, unde pictorul s-a jucat cu culorile și înălțimea florilor sale pentru a crea volume. Pomi fructiferi și copaci ornamentali împart grădina cu trandafirii, iar cele mai simple flori precum margaretele si macii se învecinează cu soiuri mai rare.

După zece ani de la mutarea în Giverny, Monet a înființat o “grădină de apă” după ce a creat un iaz pentru a cultiva plante acvatice. Aici se află faimosul pod de inspirație japoneză în formă de arc, care i-a inspirat unele dintre capodoperele sale, seria cu nuferi și cu cerul care se oglindește în iaz. Se înțelege că din iaz nu lipsesc nuferii, așa că perioada în care aceștia sunt înfloriți este cea mai bună pentru a ajunge la Giverny.

-Grădina lui Augustus, Capri, Italia. Împăratul Tiberius și-a condus imperiul ani buni de pe insula Capri, dar lui Augustus i s-a „oferit” numele celei mai frumoase grădini de aici. Augustus nu a avut bucuria de a păși în acest colțișor de rai de la Marea Tireniană, grădina fiind amenajată abia prin anii 1900, la dorința industriașului german Alfred Krupp. Pasionat de științele naturii, Krupp a încercat să protejeze speciile de flori și plante specifice insulei și le-a sădit în propria grădină. Grădina lui Augustus a primit acest nume după primul război mondial, ca omagu adus Imperatorului. Grădina se desfășoară pe o serie de terase pline cu vegetație “made in Capri”. Te vor încânta, printre altele, mușcatele, daliile, grozama și arbuștii înmiresmați, dar și pinii, ienupărul, palmierii și stejarii. Un parfum creat acum câteva sute de ani la mănăstirea învecinată Certosa of San Giacomo încearcă să reproducă mirosul specific insulei Capri și are tot mai mult succes. Dar ceea ce face cu adevărat deosebită această grădină este amplasarea sa, care îi permite priveliști uimitoare. Din Grădinile lui Augustus ai la picioare vestitele stânci Faraglioni care ies imperturbabile din marea de un albastru adânc si, spre dreapta, Golful Marina Piccola.

Chiar la picioare ai Via Krupp, cărarea șerpuitoare care leagă Grădinile lui Augustus de Marina Picolo. Săpată în munte, Via Krupp se îndreaptă, sinuoasă, către marea de culori ireale care pare că abia așteaptă să te îmbrățișeze, la o baie. Monte Solaro și Monte S. Michele, Monte Tiberio fac și ei figurație pentru ca tabloul văzut din Grădinile lui Augustus să fie cât mai aproape de perfecțiune. Albastrul mării și al cerului se contopesc în zare și nu ai mai vrea să pleci….Nu ști singurul, la fel au pățit și împărați, vedete, turiști și marinari de rând care au ajuns în Capri!

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat Intră în povestea noastră, hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #sfaturidecalatorie #inspiratie #travelblogger #europa #flori

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This