M-am reîntors în Bucovina după doi ani pandemici de dor și draga de ea m-a întâmpinat cu brațele deschise și o tolbă plină de surprize plăcute.

Prin redacțiile mai cinice se spune “no news, good news” și câteodată așa și e. Lipsa știrilor înseamnă că nu se întâmplă nimic senzațional ceva gen „Breaking News” care să te țintească de fotoliu. Timpul nu a stat în loc în Țara Fagilor, nu s-a resemnat să treacă implacabil și …atât. Pare că nu “merge și așa“ pe aceste plaiuri. Nici nu avea cum altfel, bucovinenii sunt inimoși și harnici, gospodari care nu au stare. Vorba cuiva avizat: când e de muncă se muncește în Bucovina, distracția e trăită și ea la maxim, dar la timpul ei!

S-au întâmplat destule lucruri bune și frumoase în “inima Bucovinei“, și când spun aceasta mă refer, concret, la Gura Humorului. Humorenii vor să demonteze “mitul” că Bucovina este doar despre mănăstiri, că e o destinație potrivită mai degrabă pentru vârsta a doua. Și dau de exemplu concret chiar urbea lor.

O vacanță în familie, pentru toate vârstele

Și bine fac, Bucovina are de arătat și testat tot felul de activități relaxante sau sportive, pentru toate vârstele, tot timpul anului. Odată ajuns aici și neavizat fiind, îți dai seama că trebuie să-ți organizezi ceva mai bine timpul pentru a te putea bucura cum se cuvine de atracțiile și experiențele interesante pe care le are de oferit zona. Doar să vrei să încerci, nu trebuie să cauți mult. Un exemplu palpabil e Parcul Ariniș din Gura Humorului și vecinățile sale.

Ariniș și atracțiile sale

Străbătut de râul Moldova, acest parc nu e nou în peisajul dominat de Obcinile Voronețului. Doar că Ariniș e din ce în ce mai atrăgător și ofertant, este un veritabil parc de distracții în mijlocul naturii. Găsești aici o piscină semi-olimpică acoperită, un parc de tiroliene, un teren minigolf, un poligon de tras cu arcul, o zonă paintball, sală de popice, ziduri de escaladă.

De dată mai recentă sunt Parcul și Castelul Hobbiților, pe care cei mai mici dintre vizitatorii obișnuiți să citească romane de fantezie marca JRR Tolkien le adoră. Cele șase căsuțe de hobbiți și castelul sunt gazdele diverselor festivaluri adresate celor mici care se organizează periodic aici.

Fântâna “cântătoare” și plimbarea cu canoe

Nou-nouță în decorul din Ariniș e o fântână care devine “cântătoare” și “dansatoare” la ceas de seară. Jeturile de apă artistic programate și iluminate te duc cu gândul poate nu la Bellagio sau Montjuic, atunci la București, la suratele de la Unirii. Și mai interesant e că ziua, te poți plimba pe canalele ei cu canoea. Că tot vine vorba de plimbare, poți închiria o bicicletă și plimba pe pistele din parcul Fântânii, cel care găzduiește și căsuțele hobbiților. 

Ce mai poți face în zonă? Poți închiria un ATV pe care-l poți conduce cu atenție până în vârful Toaca. Poți lua telescaunul către punctul de observație Șoimul și cele două pârtii, Șoimul I și II.

Piscinele din Parcul Ariniș

Vara, cele două piscine exterioare (una rezervată copiilor) devin neîncăpătoare mai ales în weekend. Iarna, distracția acvatică se mută între pereții mari de sticlă ai piscinei semiolimpice încălzite. Poți lua chiar și cursuri de înot aici. Din nou, copii au spațiul lor special rezervat.

Tiroliana peste Moldova

La o aruncătură de băț, pe malul “muntos” al Moldovei, se află punctul de plecare al tirolienei “la kiroliană”. Pe cei 150 metri lungime ai traseului, poți să-ți depășești nu doar eventuala frică de înălțime și de viteză ci și să-ți potolești setea de aventură și adrenalină. Tiroliana peste Moldova e deschisă în orice anotimp, atunci când vremea o permite.

Trasee diferite la Escalada Parc

Un parc de escaladă completează oferta pentru cei cei vor și mai mult. Iată un gen de distracție la înălțime într-un cadru natural excepțional! Nu trebuie să ai experiență sau să fii un bun sportiv ca să poți face față cu brio celor nouă trasee din Escalada Parc, e de ajuns să ai curajul să încerci și să te concentrezi. Sigur ai aceste calități, cititorii noștri sunt cu spiritul tânăr, energici și curioși, mereu pregătiți de noi experiențe. Sunt admise persoanele cu vârsta de peste 4 ani și sub 120 kg greutate.

Minigolf, terenuri de handbal, volei și tenis sunt alte opțiuni aici. Dacă vrei să simți pământul sub picioare și să nu-ți pierzi concentrarea și îndemânarea, optează pentru cele 18 piste minigolf. Dacă ai un grup mare cu tine, poate e util să știi că ai la dispoziţie în Parcul Ariniș și un teren de handbal, unul de volei şi unul de baschet.

Drumeții prin Obcinile Bucovinei

Sunt destule trasee de drumeții cu plecare din Gura Humorului ca să-ți pară rău că nu le poți cuceri pe toate de la primele vizite aici.

S-au amenajat două noi trasee de drumeții, către Piatra Pinului (bandă albastră) și Șoimului (bandă roșie), grad mediu de dificultate. ambele până în doi kilometri lungime.

Poți alege varianta leneșă, adică să urci cu telescaunul până la punctul de observare de pe vârful Toaca și apoi să cobori pe jos, echipat de drumeții fiind.

Dacă ești un experimentat al traseelor montane, le poți testa pe cele mai lungi și mai abrupte care pornesc din Gura Humorului.

Cel mai lung e marcat marcat bandă roșie și pornește de pe dealul La Toacă și continuă prin pădure 20 de ore pe traseul Vârful Tocila – Vârful Bobeica – Vârful Scorușeț – Pasul Ciumârna – Satul Putna. Provocator, nu?

De la Mănăstirea Humorului pornește un alt traseu lung, marcat bandă roșie: Vârful Piciorul Înalt – Obcina Cacica – Vârful Călugărița – Curmătura Pleșa – Dealul Pleșa – Poiana Fagului – Poiana Trisciorului – Poiana Ciungi – Satul Sucevița.

Foișorul de observație Șoimul

Aici, ai un motiv în plus să te convingi că Bucovina e la înălțime mereu. Din acest foișor se observă toate obiectivele turistice must see din zonă. Iar panorama 360 grade e WOW. Un loc bun să-ți reîncarci bateriile la o cafea tare…la înălțime.

*Distracția poate continua seara sub semnul muzicii, la clubul Vente.

Pentru distracții ceva mai așezate, de îndemânare, poți lua parte la ateliere de încondeiat ouă sau de olărit. Un astfel de exercițiu asistat de un meșter popular poate dura una-două ore și rezultatul talentului tău de începător poate arătă cmai bine ca cel de mai jos, la prima mea încercare. 

Sau așa, dacă ești pasionat experimentat. 

Alături de bloggeri, jurnaliști și influenceri am participat la infotripul ,,Explore the Smiling City”.  Cine a spus că acel care bea o dată din apa râului Moldova nu mai pleacă a avut dreptate. Am cunoscut cu această ocazie oameni care s-au așezat aici și Bucovina i-a adoptat cu mare drag. Cât despre mine, pot să vă reamintesc că Bucovina este ca o a doua casă. E un loc cuibărit bine în suflet și periodic dorul de ea nu-mi dă pace. Îndrăznesc să cred că și Bucovinei i-a fost nițel dor de mine, cum să explic o așa primire călduroasă, având în vedere zecile de vizite aici?!

Ce e interesant de văzut în Gura Humorului și împrejurimi

*Dacă ești interesat de istorie, nu rata Cetatea de Scaun a Sucevei.

*Dacă vrei să pătrunzi mai adânc în spiritul evlavios al locului, treci pragul Muzeului Satului bucovinean din Suceava, Muzeul Datinilor din Gura Humorului, Muzeelor Oului din Vama și cel din Moldovița.

*Îți place muzica acompaniată de povești adevărate? Casa Memorială ,,Ciprian Porumbescu” te va emoționa, cu siguranță.  

*Dacă vrei cazare cu SPA, ospitalitate și bucate tradiționale, atunci citește recenziile pentru pensiunea Casa Humor, Best Western Bucovina, Voronet Blue, La conac în Bucovina și vei înțelege de ce le recomand. Aici se face turism de calitate și nu de ieri, de azi. Mi-a fost gazdă extrem de primitoare pensiunea Casa Humor , sper să revin aici cândva. Best Western Bucovina m-a convins deja că știe să organizeze cele mai frumoase petreceri de sărbători. Le mulțumesc și celor de la Tarsin, am ajuns repede și bine la destinație. Lista atracțiilor din Bucovina e de ceva vreme aici

Booking.com

Sufletul Bucovinei

Bucovina nu este doar despre mănăstiri și spiritualitate, deși aceste daruri (sau atuuri, cum ar spune oamenii de marketing) ar fi fost de ajuns să o mențină în topul atracțiilor turistice din România.

Cele două atracții majore ale Bucovinei, Vatra Dornei și Gura Humorului sunt la o aruncătură de băț una de altă, unite de peisaje divine. Fiecare completează acest puzzle generos de obiective și atracții turistice de top numit Bucovina. Iar Mănăstirie Voroneț și Humor continuă să mă surprindă de fiecare dată cu noi informații și povești, mai ales când sunt spuse de cele mai avizate persoane. Și nici celelalte din biserici vechi, patrimoniul UNESCO sau nu, nu și-au spus toate secretele.

Sper că visul tău de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Rezervare Gura Humorului

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #explorethesmilingcity  #promovezromania #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #bucovina #UNESCO 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This