Potrivit indexului salarial eJobs, 82% dintre angajații din industria ospitalității câștigă sub salariul mediu pe economie. Salariile mici și sezonalitatea accentuată reprezintă două din motivele principale pentru deficitul cronic de forță de muncă din industria HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Cafenele).

Interes relativ scăzut pentru angajare în turism

Unul dintre domeniile cele mai afectate de pandemie, turismul dă semne de redresare după ridicarea tuturos restricțiilor. Astfel că volumul recrutărilor a atins din nou un maxim istoric și în acest domeniu, anunță ejobs. Cu toate acestea, în plin sezon turistic, interesul candidaților pentru joburile disponibile în industria HoReCa din România se menține temperat, unul dintre motive fiind salariile mici. Astfel, conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 82% dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în luna martie, a fost de 3.937 lei.

Media salarială de 3.000 lei net

Cei mai mulți angajați din Turism (42,2%) câștigă salarii cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei, iar 21,7% sub 2.000 de lei, mai arată datele Salario. În același timp, 14,2 % obțin venituri din muncă între 4.000 și 7.000 de lei și doar 4,1%, ajung să depășească suma de 7.000 de lei pe lună.

Cu o medie salarială de 3.000 de lei net, Turismul se plasează astfel în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, la egalitate cu Sport & Wellness sau Pază și protecție, conform datelor Salario.

„Deficitul de forță de muncă din Turism reprezenta o problemă și înainte de pandemie, însă acum aceasta s-a acutizat și mai mult din cauza fenomenului cu care ne-am confruntat în ultimii doi ani, când am văzut o migrare masivă a candidaților către alte domenii, mai stabile, dar și cu salarii mai mari. Cel mai mult se recrutează în acest moment agenți de turism, recepționeri și personal pentru curățenie”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs România, liderul pieței de recrutare din România.

Spre exemplu, un agent de turism câștigă în medie 2.600 lei net pe lună, conform datelor introduse până în acest moment în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, de către specialiștii care activează în domeniu. La aceste  venituri se mai adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, aceștia pot chiar să-și dubleze salariul. În plus, ei pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță.

Cele mai mici salarii mediii nete din turism

Cele mai mici salarii MEDII nete introduse până în acest moment de către angajații din Turism, sunt pentru joburile:

  • Hostess – 1.700 lei
  • Barman – 1.750 lei
  • Chelner – 1.900 lei
  • Casier – 2.000 lei
  • Responsabil curățenie – 2.000 lei
Orașele cu cele mai mici salarii MEDII nete din turism:
  • Câmpina – 1.457 lei
  • Reșița – 1.600 lei
  • Pașcani – 1.640 lei
  • Călărași – 1.900 lei
  • Sinaia – 2.000 lei
Orașele cu cele mai mari salarii medii

Pe de altă parte, chiar și în orașele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, acestea se situează sub media pe economie:

Zona hotelului dictează și salariul managerilor din turism

Majoritatea salariaților care depășesc media pe economie ocupă poziții de management. În unele cazuri, pe aceste roluri, unii angajați pot câștiga și de 3-4 ori mai mult decât salariul mediu pe poziția respective, în funcție de zonă. Iată câteva exemple:

  • Director General: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 18.000 lei
  • Director Financiar: salariul mediu net la nivel național – 9.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 15.000 lei
  • Manager hotelier: salariul mediu net la nivel național – 7.500 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 16.000 lei
  • Bucătar-șef: salariul mediu net la nivel național – 4.000 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 15.000 lei.
  • Asistent de zbor: salariul mediu net la nivel național – 4.800 lei, salariul maxim introdus în Salario pentru Turism – 13.000 lei .

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 36.000 de locuri de muncă. Peste 420.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario, comparatorul de salarii marca eJobs.

Despre eJobs

Lansată în 1999, eJobs este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Începând cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. eJobs.ro le oferă clienților săi cea mai relevantă bază de candidați, pe care o pune la dispoziție prin metode eficiente, utilizând canale de media personale și cunoștințe avansate de Performance Marketing și campanii de Employer Branding, precum și tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele 4,6 milioane de CV-uri și cele peste 1,3 milioane de aplicări lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri ale celor care ăși caută de muncă.

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This