Despre top 20 din cele mai spectaculoase piețe de Crăciun din Europa și programul lor din acest an. Ghidul celor mai spectaculoase târguri de Crăciun, de Top 20 din Europa..

Orașele mari și mici, mai vechi sau mai tinere din toate colțurile Europei vor îmbrăca mantii strălucitoare pentru a întâmpina cu bucurie cea mai frumoasă sărbătoare a iernii. Ghirlande colorate și beculețe sclipitoare clipesc vesele peste piețele și clădirile istorice, bulevardele principale și străduțele lăturalnice. Colindele plutesc în aer și totul miroase a brad, a scorțișoară, marțipan, castane coapte și vin fiert.

Indiferent de vârstă, e vremea când ne putem lăsa în voia acelei magii pe care timpul nu reușește să o șteargă, au grijă organizatorii să fie din ce în ce mai bine cu fiecare ediție. Avem ocazia să ne copilărim un pic, să ne bucurăm de aceste clipe în unele dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa.

Iată topul pe 2017 al celor mai frumoase târguri de Crăciun

Zagreb, Croaţia

Târgul din capitala Croației  (foto adventzagreb.com) a fost votat, doi ani la rând, „Cea mai bună piață europeană de Crăciun” în primul rând datorită atmosferei speciale de pe străzile și piețele din jurul centrului istoric al orașului. Tarabele sunt pline de tot felul de tentații culinare, distracția și voia bună sunt la fiecare pas, indiferent dacă alegi să “zbori” pe patinoar, alegi simulatorul 3D sau spectacolele stradale. Prima oprire ar trebui să fie piața Ben Jelacic, pentru vin fiert, migdale confiate sau cârnați într-un mic „sat de iarnă”, mergi pe strada Bogoviceva, unde poți cumpăra suveniruri realizate manual, apoi la Catedrală pentru a admira scena Nașterii. Dacă simți nevoia să arzi niște calorii, nu ocoli patinoarul din Piața Regelui Tomislav. Nu rata Piața Zrinjevac și parcul Ledeni!

Târgul de Crăciun din Zagreb are loc din 2 decembrie 2017 până pe 7 ianuarie 2018.

Strasbourg, Franța

Christkindlmarkt din Strasbourg este unul dintre cele mai vechi, frumoase și celebre târguri de Crăciun din Europa. Este cel mai “bătrân”din Europa și cel mare din Franța. Christkindlesmarkt înseamnă de fapt 12 piețe, atracțiile principale fiind bradul imens din Place Kleber și catedrala impresionantă. Aici, inima Alsaciei, nu ar trebui să ratezi covrigii tradiționali, pain d’epices-turta dulce franțuzească-, și „bredele”, biscuiții speciali cu aromă de alune, portocale, scorțișoară, nuci sau praline.

Christkindlmarkt Strasbourg se organizează între 25 noiembrie și 31 decembrie 2017.

Colmar, Alsacia, Franța

Timp de șase săptămâni, orășelul alsacian Colmar devine o destinație de neocolit. Oameni din toată Europa vin să vadă cele cinci piețe de Crăciun, unite printr-un labirint de străduțe iluminate feeric și mărginite de case tradiționale de lemn. De la tarabe nu lipsesc produsele meșteșugarilor locali, aleși pe sprânceană pentru calitatea și unicitatea produselor lor. Degustări, expoziții de jucării tradiționale, excursii ghidate, animații pentru copii, precum și multe spectacole și concerte în aer liber fac din piața de Crăciun din Colmar una dintre cele mai atractive din Franța.

Trăiește magia Crăciunului în Colmar între 24 noiembrie și 31 decembrie 2017.

Aachen, Germania

Piețele și străduțele din jurul Domului-catedrală unde au fost încoronați zeci de regi- și a vechii primării din Aachen se transformă într-un paradis al luminilor și culorilor, mirosurilor apetisante și muzicii festive. Caruselul este “obligatoriu” pentru cei mici așa cum vinul fiert e pentru unii dintre părinți și copii. Gogoșelele de cartofi, „Spekulatius” și pâinea cu marțipan vin direct din cuptor și acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care târgul din Aachen primește aprox.1,5 milioane de vizitatori în fiecare an, iar atmosfera e una specială. Nu rata nici “aachener printen”, o specialitate locală de turtă dulce îndulcită cu sfeclă de zahăr! E pregătită cu anason, cuișoare, cardamon, coriandru, ghimbir și nuci și învelit în ciocolată sau marțipan.

Aachener Weihnachtsmarkt e deschis între 24 noiembrie și 23 decembrie 2017.

Christkindlmarkt, povestea de iarnă a Vienei

Christkindlmarkt din Viena este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate Crăciunului din Europa. Organizat pentru prima oară în anul 1294 ca târg de Sfântul Nicolae, Christkindlmarkt Viena a devenit un brand turistic de succes. Se organizează mai multe piețe de Crăciun în Viena, de fapt mai toate cartierele și piețele mai cunoscute găzduiesc câte una. Dar cel mai impresionant e cel din Piaţa Primăriei, Rathausplatz, atât primăria cât și arborii strălucesc într-o mare de lumini. Târgul din fața Palatului Schönbrunn, Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere, Riesenradplatz (unde au loc concerte live şi diferite programe dedicate celor mici), Târgul tradiţional de Crăciun de pe Freyung sau din Karlsplatz sunt alte piețe de unde poți intra mai devreme în spiritul sărbătorilor și înghesui în tolba Moșului diferite daruri.

Târgurile de Crăciun din Viena au loc în 2017 între 13 noiembrie și 23 decembrie.

Dresda, Germania

Dresden Striezelmarkt se deschide înainte de Advent din anul 1434 și se respectă “nemțește” tradiția de a se vinde, în cele 11 piețe diferite organizate aici, doar produse autentice. Punctele de atracție principale ale piețelor de Crăciun din Dresda vor fi și în acest an Hüttenzauber, Prager Straße, în jurul Altmarkt și al catedralei, Frauenkirche, Neumarkt, Hauptstraße, pe malul râului Elba și la Advent Neustädter.

Piața de Crăciun din Dresda are între 29 noiembrie și 23 decembrie 2017.

Tallinn, Estonia

Târgul de Crăciun din capitala Estoniei, Tallinna Jõuluturg, este deosebit prin atmosfera sa, mai ales că se întâmplă destul de rar să ducă dorul zăpezii. Evenimentul are loc în piaţa mare din oraş, lângă primăria înconjurată de tarabe cu delicatese de Crăciun și produse de artizanat și păzită de un brad înalt. Întâlnirea cu Moșul, la căsuța lui, cu spiriduşii şi renii, colindele tradiționale și concertele de tot felul fac din Tallinn un loc deosebit de vizitat iarna. Nu rata cârnații cu varză și sângeretele, două din specialitățile locale!

Târgul de Crăciun din Tallinn te aşteaptă în acest an în perioada 17 noiembrie 2017 – 6 ianuarie 2018.

Praga, Rep. Cehă

Praga este una dintre cele mai frumoase destinații și târgul său de Crăciun -“Vanocni trhy”-este unul dintre motivele succesului în turism. Târgul de Crăciun din Praga se organizează în câteva pieţe importante din Praga și poți ajunge la ele mergând lejer pe străduțele medievale. Cele mai frumoase piețe sunt în Piața Orașului Vechi, în Piața Wenceslas și la castelul Hradcany. Merită să ajungi și la Piața Republicii, Tyl sau în Piața Păcii, unde tradiționalele căsuțe cu acoperișul roșu “ascund” în mod sigur cadoul potrivit. Se vând produse de calitate, lucrate manual, din lemn, din piele, porțelan și din cristal de Bohemia. E o atmosferă de sărbătoare specială la care te vei bucura că iei parte cu o cană de mied fierbinte sau unul dintre sortimentele de cârnați cehești (cu varză sau nu) sau colaci umpluți cu frișcă.

Vanocni trhy” are porțile deschise între 2 decembrie 2017 și 6 ianuarie 2018.

Budapesta, Ungaria

Târgul de Advent și de Crăciun din Budapesta a devenit atracție turistică importantă în ultimii ani, așa că nu mai miră pe nimeni că e din ce în ce mai strălucitor și animat. Cea mai veche și mai mare piață de Crăciun din capitala Ungariei este cea din Piața Vörösmarty, din apropierea Parlamentului, dar mai există una și lângă Bazilica Sfântul Ștefan (deschisă între 24 noiembrie 2017 și 2 ianuarie 2018). Numitorul comun îl constituie produsele tradiționale atestate care se vând aici: textile și articole din piele, ceramică, bijuterii și dulciuri plus numărul mare de evenimente culturale și de concerte.

Târgul de Crăciun din Piața Vorosmarty e deschis între 10 noiembrie și 31 decembrie 2017.

-Bruxelles, Belgia

Piața de Crăciun din Bruxelles e sinonimă cu “Minunile iernii” în cele cinci săptămâni pline de lumină, arome și atracții din centrul istoric al capitalei Belgiei. Grand Place va găzdui și în acest an un brad imens, Place de la Monnaie un patinoar, iar fațada bisericii Sf. Catherine va fi scenă pentru videomapping. Peste doi kilometri de tarabe te vor stârni să le testezi produsele și să cumperi daruri pentru cei dragi.

Bruxelles devine Winter Wonders între 24 noiembrie și 31 decembrie 2017.

Graz, Austria

Sunt mai multe târguri de Advent & Crăciun în Graz, 14 la număr, dar cea mai veche este cea din jurul bisericii franciscane și de aici se ajunge ușor în fața Primăriei, umbrită de bradul uriaș de Crăciun. Pentru cumpărături, mergi la Mehlplatz, Färberplatz, unde poți cumpăra daruri pe alese, pentru gustări la Joanneum Quarter și pentru a te urca în roata uriașă la Mariahilferplatz. (sursa foto europeanbestdestination.com)

Colindele, luminițele, bucatele de tot felul te așteaptă în Graz între 17 noiembrie și 24 decembrie 2017.

Koln, Germania

Târgul de Crăciun din Köln, Germania. Orașul este decorat festiv în această perioadă, dar cea mai impresionantă imagine este cea a vestitei Catedrale din Köln și a…vecinului său, imensul brad de Crăciun. Sunt mai multe piețe în Köln cu ocazia Adventului, cele mai mari fiind cele din Alter Markt, din fața primăriei, din Neumarkt, cea mai veche piață, din Rudolfplatz, port sau, mai nou, din Stadtgarten. Un trenuleț te poate conduce pe străzile orașului vechi din Köln și poți ajunge în stațiile centrale din apropierea celor mai frumoase piețe de Crăciun ale urbei.

Piața de Advent din Köln are milioane de vizitatori și e de schisă între 27 noiembrie și 23 decembrie 2017.

Les Marchés de Noël de Metz, Franța

Orășelul acesta de granița cu Germania cu o istorie zbuciumată te așteaptă cu o primire călduroasă în una dintre cele șase piețe de Crăciun. Sculpturi de gheață, plimbări prin pădurea magică, sesiunile pe patinoar sau vederile panoramice din Roata mare sunt atracțiile locului. Nu rata Place D Armes, Place de la Republique, Places de Chambre, Place St. Louis, Place St. Jaque, piațele de Crăciun din capitala provinciei Lorena.

Când? Piața de Crăciun din Metz are loc de la 18 noiembrie până la 30 decembrie 2017.

Funchal, Madeira, Portugalia

Insula portugheză Madeira sărbătorește sosirea Crăciunului și a Anului Nou cu o piață tradițională, în centrul capitalei Funchal, pe Avenida Arriaga, unde au loc ample festivități cu ocazia sosirea Crăciunului și a Anului Nou. La această piață tradițională,  alături de marea varietate de produse și suveniruri, te poți lăsa încântat și de florile exotice  are au dus faima insulei în Europa și nu numai. Pe tot parcursul lunii decembrie sunt programate în Funchal tot felul de manifestări culturale, religioase, etnografice și artistice, iar colindele tradiționale nu lipsesc nici ele. Manifestările se încheie cu sărbătoarea celei de-a 12-a nopți din 5 decembrie, după ce în noaptea de revelion are loc un spectacol impresionant de artificii, care a intrat în Guiness Book.

Piața de Crăciun din Funchal: 1 decembrie 2017 -7 ianuarie 2018.

Leipzig, Germania

Piața de Advent/Crăciun din Leipzig datează din 1458 dar e din ce în ce mai animată și adaptată zilelor noastre, deși se concentrează pe centrul istoric al orașului. Cu peste 300 de standuri care se încadrează armonios în centrul vechi, Tîrgul de Crăciun din Leipzig este unul dintre cele mai vechi și mai mari din Germania. În weekend, trompetele sună din balconul primăriei vechi, întregind atmosfera festivă. Nu rata „Old Leipzig”, Nikolaikirche, Naschmarkt sau concertele festive din Thomaskirche. Copiii se bucură în special de calea ferată, atelierul elfilor, de brutăria de Crăciun. Încercați și specialitățile regionale de pe Augustusplatz.

Târgul din Leipzig e deschis de la 28 noiembrie la 23 decembrie 2017.

Nuremberg, Germania

Târgul din Nurmeberg, Nuremberg Christkindlesmark, e probabil cel mai popular din Germania și are tradiție, fiind organizat pentru prima dată în 1624. Peste două milioane de vizitatori ajung în oraș pentru târg, atrase de atmosfera electrizantă și de produsele apetisante vândute în cele 180 de tonete. Tonele de turtă dulce și de vin fiert fac concurență, sau nu, cu Nuremberg bratwurst. Un suvenir tradițtional este „Omulețul de prune”-Zwetschgenmännla-. Târgul este declarat deschis după ce Christkind, Îngerul Crăciunului, a apărut la balconul Bisericii Doamnei Noastre și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mai buni, mai veseli și mai darnici.

Se organizează între 1 decembrie și 24 decembrie 2017.

Rothenburg ob der Tauber, Bavaria, Germania

Orășelul medieval Rothenburg ob der Tauber ( sursa foto rothenburg.de) are parte de un decor de poveste la începutul iernii. Organizat de acum de peste jumătate de mileniu, târgul de Crăciun din Rothenburg ob der Tauber nu se dezminte de obiceiurile vechi, de tradiții, și asta se poate vedea în spectacolele stradale și produsele vândute la tarabe. Sunt numeroase evenimente culturale, tonul fiind dat de apariția lui „Rothenburger Reiterle”. Pe vremuri, oamenii se înfricoșau la vederea acestui personaj întunecat, dar acum toți copiii așteaptă cu nerăbdare să-l vadă, după ce creatura sălbatică s-a transformat în timp într-un aducător de vești bune.

Are loc între 1 și 23 decembrie 2017.

Lille, Franţa

La începutul iernii, Lille strălucește și te molipsește cu a sa poftă de viață. Pe Place Rihour, cele 90 de tarabe te tentează cu tot felul de suveniruri, de la figurine ale Nativității și decorațiuni de Crăciun la tot felul de gustări, mâncăruri și dulciuri festive. Poți găsi aici specialități regionale dar și creații ale meșteșugarilor din Rusia în acest an, toate cu promisiunea că respect tradiția de Crăciun.

Le Marché de Noël din Lille are loc din 18 noiembrie până pe 30 decembrie 2017.

Helsinki, Finlanda

Piața de Crăciun din Helsinki organizată în decorul neoclasic al Pieței Senatului ( foto theculturetrip.com)  încălzește bine atmosfera cu mâncare bună și de băuturi calde, într-un decor de vacanță de care se bucură toți cei prezenți. Sunt în jur de 100 de tarabe care oferă cadouri pentru toate gusturile, inclusiv obiecte de artizanat și ingrediente tradiționale pentru masa de Crăciun, cum altfel?!

Capitala Finladei e mai veselă din 2 până pe 22 decembrie 2017.

Manchester, Regatul Unit

Cea mai mare piață de Crăciun din Regatul Unit, Manchester Christmas Markets ( foto visitmanchester.com) este destinația ideală pentru cei care își doresc o excursie festivă înainte de Crăciun. Deși nu are o tradiție îndelungată, fiind organizată pentru prima dată în 1999, are în prezent peste nouă milioane de vizitatori anual. Cele 300 de standuri amenajate cu gust în cele șase piețe de Crăciun din Manchester oferă mâncăruri tradiționale și internaționale, băuturi și dulciuri artizanale chiar în inima centrului orașului. Plus tot felul de produse numai bune de luat acasă, în bagaje, unde vor încăpea și cele mai frumoase amintiri.

Manchester e mai luminos și mai vesel între 10 noiembrie și 21 decembrie 2017.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This