Topul atracțiilor turistice din Granada, un articol dedicat celor care vor să exploreze pe îndelete destinații turistice bogate în obiective istorice și culturale. Toată Andaluzia are un soi de magie, dar în Granada concentrația e ceva mai mare. Granada are tot ce înseamnă Andaluzia și un pic mai mult decât atât. Nu vorbim doar de poziționarea privilegiată, la poalele Munților Sierra Nevada, de monumentele sale unice, protejate de patrimoniul mondial UNESCO, de poveștile și istoria Granadei. Te întâmpină o atmosferă energică. tinerească, în pofida celor peste 2.000 ani de istorie.  

Repere ale istoriei Granadei

Granada are originea  învăluită în tot felul de mistere. Unii au adus chiar Arca lui Noe până aici, și, mai târziu, Hercule însuși a fost solicitat să-și aducă aportul la creșterea aurii de mister a locului.

Dovezile istorice arată că Granada a fost înființată de tribul iberic túrdulos, unii dintre primii coloniști ai Peninsulei Iberice. Acest trib a numit așezarea Ihverir, pe care romanii au botezat-o ulterior Iliberis.

Romanii au transformat Iliberis într-o municipalitate (secolele I-II î.Hr.). Romanii au ocupat mai ales cartierele Alcazaba și Albaicín și s-au extins până la dealul pe care este acum Alhambra.

Din perioada domniei vizigoților nu s-au păstrat documente. Apare cartierul Granata, ocupat în principal de evrei. Granata se afla la periferia orașului Iliberis, unde acum se află Alcazaba.

Invazia musulmană din Peninsula Iberică a început în 711. Ceva mai târziu, în anul 745, un detașament întârziat al armatei musulmane din Damasc, care a contribuit la cucerirea Peninsulei Iberice, s-a dus în capitala Córdoba pentru a cere răsplata pentru participarea la luptă. Autoritățile din Cordoba le-au oferit un loc mai izolat, situat la poalele unui lanț muntos. Sirienii nu au avut de ales decât să accepte, fără mare entuziasm, să stăpânească Granada. 

 Musulmanii au redenumit urbea Elvira (distrusă în 1010). Zawi ben Ziri a fost primul rege din Granada, fondatorul dinastiei care a ridicat orașul la statutul de regat independent, în 1013.

În următorii 200 de ani, Granada musulmană a înflorit din punct de vedere științific, cultural și economic. Atunci s-au construit și dezvoltat moschei, palate cu grădini luxuriante, alimentate de sisteme de transport al apei.

Dinastia almohazilor se stinge în 1238, când Muhammad Ibn Yusuf Ibn Nasr, numit și Ibn al-Ahmar, a fondat o nouă dinastie, Nasrid, după ce a recucerit Granada. Nasrid, dinastie care a domnit în Granada până la 2 ianuarie 1492, este cea căreia i se datorează construcția Alhambra. În a doua zi a lui ianuarie 1492, trupele creștine ale monarhilor catolici au intrat în oraș desăvârșind Reconquista. Atunci a predat puterea Boabdil, regele-copil, ultimul din dinastia Nasrid. Acesta a fost lăsat să plece împreună cu mama sa.

În 1238, Reconquista creștină a obligat musulmanii să se refugieze în sud, iar regatul Granada a devenit ultimul refugiu al civilizației maure.

Sfârșitul sec. al XV-lea a adus, odată cu luptele interne și consolidarea monarhiei spaniole, sfârșitul civilizației maure în Spania, sub regii Ferdinand și Isabella. În 1502, coroana spaniolă a ordonat tuturor musulmanilor să se convertească la creștinism. Secolul următor le-a adus arabilor o serie de persecuții, iar în 1609 ultimii mauri care încă aderau la islam au fost expulzați din Spania.

Urmele civilizației maure, altădată atât de inovatoare și înfloritoare, dăinuie și acum în Granada și o fac unică. Palatele și grădinile din Alhambra cu o arhitectură deosebită sunt principala atracție a Granadei, dar dacă ai ajuns aici, ar fi păcat să ratezi și alte obiective, locuri și experiențe deosebite. Așa cum rodia, fructul zemos de la care s-ar putea trage numele Granadei, are nevoie de atenție pentru a te bucura de ea, și acestui oraș trebuie să i se acorde mai mult timp. Zidurile sale ascund multe lucruri frumoase, interesante și palpitante, chiar. 

Iată topul atracțiilor turistice din Granada, un loc deosebit pe care mi-am dorit să-l revăd și am reușit.

-Alhambra de Granada

Deschide o filă a unei povești nemuritoare numită Alhambra, palatul fermecat al maurilor. Acest palat imens este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Spania. țară cu atât de multe obiective turistice. Impresionant!

-Palatul Nasrid

Asigură-te că nu ratezi Palatul Nasrid, “perla Coroanei” din acest loc fabulos numit Alhambra. Arhitectura mudejar îți taie respirația. Deși opulent, Palatul Nasrid nu frizează kitschul, așa cum te “uimesc” alte palate orientale.

-Grădinile Generalife

Acest loc cu o vegetație luxuriantă este lipit de Alhambra, de care o leagă porțile și un sistem elaborat de transport al apei de pe dealurile din vecinătate. Generalife îți oferă nu doar o mulțime de flori și arbuști ci și priveliști minunate asupra orașului ci și multe povești. Clipe înmiresmate de răcoare, lumini, umbre, soare…Și poate și un spectacol de teatru, sub clar de lună.

Puerta de Elvira și Calle Elvila

Treci pe sub Puerta de Elvira sau Arco de Elvira și ai pășit într-o lume diferită. Ridicată în secolul al IX-lea, Puorta de Elvira a fost porta principală de acces în Granada în timpul dominației islamice. Face cumva și acum legătura între cartierele vechi ale Granadei și cele noi.

Calle Elvira este o străduță colorată și plină de viață la periferia cartierului Albacín. Aceasta e înțesată de baruri de tapas, restaurante, magazine de suveniruri. Acordă-ți o pauză și bea un ceai sau o cafea, savurează ceva dulce și intră în atmosfera locului. Ai mai văzut așa ceva prin diferite locuri de prin Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, probabil.

-Albaicin

Acest cartier cu străduțe labirintice a ținut morțiș să rămână cantonat în istorie. Așa că o plimbare pe străduțele sale strâmte și abrupte îți asigură o întoarcere în timp. Case cu pereți albi, porți cu azulejos, mici palate din vremea maurilor cu patio răcoroase în mijloc străjuiesc străzile în trepte. Albaicin este sub protecția UNESCO și nu fără motiv!

Piațetele pitorești sunt flancate de baruri și restaurante de familie și de multe biserici și mănăstiri. Cartierul Albaicin este construit pe un deal din fața Alhambra și ca răsplată că ți-ai făcut timp pentru el, vei fi tratat cu priveliști unice la aproape fiecare colț.

-Un apus andaluz la înălțime

Cel mai apreciat loc de belvedere din Albacin este Mirador de San Nicolás. Puține mașini ajung aici, cartierul a fost proiectat cu mult înaintea apariției motorului. Există totuși și unele tururi cu microbuzul. Te plimbă până sus, pe străduțele în pantă abruptă, pe dealurile Albaicin (și nu numai).

La mirador, interpreții stradali asigură coloana sonoră potrivită. Momentele muzicale nu vor fi doar pentru tine, apusul de la Mirador de San Nicolás are nu doar o lumină specială ci și vedere la Alhambra. E aglomerat? Da!

-Mănăstirea Cartuja

Este cel mai impozant monument baroc din Granada, ridicat în sec. al XVII-lea. Te uimește cu bogăția ornamentelor din aur, fildeș, abanos, marmură, de statui, oglinzi și basoreliefuri. Și nu poți să nu te gândești la faptul că monarhii de aici chiar trăiau în austeritate! Este cocoțată pe un deal de unde ai iar Granada la picioare. 

-Catedrala din Granada

Este cea mai importantă construcţie renascentistă din Spania..Un edificiu masiv,  pe măsura rolului său. Construită în perioada de tranziţie de la stilul gotic la cel renascentist, catedrala din Granada prezintă şi elemente de baroc. Marele misiuni ale reginei Isabella I a Castiliei și a lui Ferdinand al II-lea din Aragon au fost unirea diferitelor regiuni ale Spaniei și finalizarea recuceririi creștine a Peninsulei Iberice. Cei doi monarhi înmormântați în Catedrala din Granada au îndeplinit aceste obiective, știi deja! Catedrala din Granada a fost menită să fie mausoleul regal al Spaniei pentru toți monarhii spanioli. Deși acest lucru nu s-a întâmplat, cei mai mulți regi fiind la Escorial, din apropierea Madridului. Monumentala Cadedrală din Granada e de vizitat!

-Sacromonte

Cartierul Sacromonte este „cartierul general” al comunității de rromi din Granada. Este, după cum îți poți imagina, unul dintre cele mai pitorești cartiere din Granada. Casele tradiționale sunt construite în peșteri săpate în munte, priveliștile de ansamblu sunt minunate. Dacă vrei să te plimbi pe aici, nu te duce singur și ai grijă mare de bunurile tale.

Sacromonte e recomandat pentru priveliștile incredibile și pitorescul său omniprezent. Mai puțin pentru spectacolele de flamenco, care au devenit prea comerciale, spun cunoscătorii.

-Parcul Ştiinţific

După atât de multă istorie, este momentul să revenim în prezent și să privim către viitor. Parcul Ştiinţific din Granada este în topul atracțiilor turistice din Granada. Un complex modern cu o suprafaţă de 70.000 mp în care accentul este pus pe educație, logică și trezirea interesului Acest muzeu interactiv are expoziții permanente pe teme de sănătate, mediu, astronomie, știință și multe altele. Un loc pe care cei mici îl vor adora!

-Distracție

Nu poți pleca din Granada fără să intri cu adevărat în spiritul locului. Nopțile din Granada sunt pline de culoare, muzică și distracție, dar petrecerea nu începe fără tapas. Petrecerile, care durează mult după miezul nopții sunt parcă mai animate pe strada Calle Elvira și în zonele înconjurătoare, unde, alături de baruri, sunt și cluburi unde poți asculta muzică. Orice fel de muzică, dar spectacolele de flamenco sunt la ele acasă. Oferta de cluburi de noapte din Granada este generoasă: Gran Vía, Paseo de los Tristes și Plaza Nueva sau Bullring sunt câteva repere la acest capitol.

-Savoare locală

La capitolul shopping, există oferta clasică pentru orice oraș european, dar și un perimetru cu mărfuri orientale, Alcaicería. Este fosta zonă araba, cu multe magazine cu suveniruri, pielărie și ceramică. Și dulciuri și tot felul de restaurante care arată tentant. Nu rata nici Plaza Bib-Rambla și străduțele care se varsă în ea. Vei găsi locuri minunate unde să te așezi și să guști ceva cu specific arăbesc și să bei ceva, în timp ce privești lumea pestriță trecând. Atmosferă de bazar oriental, un talmeș-balmeș evident, cu tentații la tot pasul. Dar cui nu-i place să se piardă într-o astfel de mulțime? Doar ești în vacanță, savurează fiecare moment. 

Topul atracțiilor turistice din Granada poate continua cu sugestiile tale, pe care le aștept cu drag.

Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? cu pasiune, de șapte ani! Te aștept și pe Instagram, pentru noi povești…ilustrate.

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

#consilierturism #sfaturidecălătorie #spania #travelblogger #andaluzia #alhambra #granada #recomandări

Fofografii din Granada, mai jos 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This