Despre atracțiile turistice importante pe care să nu le ratezi în Budapesta. În Budapesta, totul se învârte în jurul Dunării, pur și simplu nu ai cum să ocolești vecinătatea fluviului. Dunărea e traversată aici de nu mai puțin de opt poduri care leagă Buda de Pesta, cele două orașe vechi unde se concentrează majoritatea atracțiilor turistice importante. Nici insula Margareta, pe care se află parcuri și hoteluri cu facilități spa, nu a rămas izolată.
Atracții de top în Budapesta. Capitala Ungariei are de toate pentru toți, un weekend prelungit nu este de ajuns pentru a te bucura de tot ce poate oferi mai frumos. Iată lista scurtă a obiectivelor de neratat în Budapesta.
-O croazieră ( sau mai multe) pe Dunăre. În sezonul cald, sunt croaziere de zi și de noapte, simple sau cu cina inclusă, Cea mai ieftină croazieră, care durează aproximativ o oră, costă 8 euro/persoană. Există mai multe companii care organizează croaziere cu cină și cu muzică live, pot să vi le recomand pe cele de pe vasele Legenda, cu plecare de la dana cu numărul șapte. Pentru aceastea, trebuie făcută rezervare din timp.
-Distracția ( sau relaxarea) pe faleza Dunării. Pe malul drept al Dunării, începând de la podul Indepentenței și până la Podul cu Lanțuri, sunt tot felul de terase, baruri și restaurante, mai mult sau mai puțin elegante. Dacă nu ai chef de nicio terasă, poți opta pentru treptele care coboară către fluviu sau pentru băncile pe care poți să te sui cu picioarele fără să șochezi pe nimeni.
-Un selfie pe Podul cu lanțuri. Acesta este cel mai celebru pod de peste Dunăre din Budapesta pe care nimeni nu-l ratează. Acest pod, căruia îi lipsesc lanțurile în accepțiunea clasică, este cel mai vechi din Budapesta, fiind deschis pentru traficul public în anul 1849.
-Nici Podul Libetății, construit pentru Expoziția Mileniului din 1896 și numit la acea dată Francis Joseph, nu este de ocolit, mai ales că acesta este cel care te duce către Castelul Buda.
-Castelul Buda. Aici, de la înălțimea celor 170 metri ai dealului pe care a fost construit orașul medieval Buda, poți să-ți petreci liniștit minim o jumătate de zi și să-ți dai seama că se apropie apusul pe care ți-ai dori să-l aștepți cu orașul la picioare. Și nu ai greși…
În Castelul Buda, de fapt un complex imens, ai de admirat în primul rând panorama Pestei și a Dunării șerpuind printre insule și pe sub poduri. Sunt de vizitat muzee-cele mai importante fiind Galeria Națională ( cu șase colecții de opere de artă permanente) și Muzeul de Istorie a Budapestei. Apoi, trebuie să te plimbi relxat pe străzile cu aspect medieval care te duc cu gândul la zonele istorice din Sibiu, Timișoara și Brașov.
-Plimbarea pe zidurile cetății Buda și vizitarea unui muzeu mai deosebit, Spitalul din Munte, cu buncărele lui antiatomice și povestea sa adevărată ( de spital de campanie din al doilea război mondial înființat într-un sistem de peșteri de sub Castelul Buda), dar și Muzeul Farmaciei, Muzeul Telefonului și Casa Memorială Hudini sunt alte puncte de atracție ale Castelului Buda. Aici găsești de toate pentru toate preferințele!
Două dintre obiectivele turistice emblematice ale Ungariei, Biserica Matyas și Bastionul Pescarilor, se află în Castelul Buda, nu le rata!
-Biserica Matyas. Închinată Maicii Domnului, Biserica Matyas îți atrage privirile cu silueta sa de sorginte gotică, cu turnulețele zvelte și acoperișul din țiglă policromă. Este un loc frumos, deosebit, cu o istorie veche, cu suișuri și coborâșuri, cu demolări și reconstruiri vizibile în amalgamul de stiluri arhitecturale. Biserica Matyas a fost ridicată la ordinul lui Bela al IV-lea pe locul unei biserici vechi, ctitorite în 1015 de Sfântul Ștefan, primul rege al Ungariei. Biserica poartă numele voievodului Transilvaniei Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, născut la Cluj-Napoca, fiind denumită de localnici Matyas Templom.
Matei Corvin a fost cel care, în secolul al XV-lea, a extins clădirea în stil gotic, adăugându-i și turnul înalt din sud. Biserica a fost folosită timp de secole pentru nunțile regale și nobiliare, pentru ceremoniile de încoronare de a regilor maghiari și a Împăratului Franz Josef și a Împărătesei Sissi. Turcii au transformat-o în moschee, rol pe care l-a îndeplinit vreme de peste 150 de ani.
Capela Loreto păstrează statueta Fecioarei Maria cu Pruncul, cea care le-a apărut otomanilor în 1686 speriindu-i, chiar în ziua în care Buda a fost recucerită de creștini. După epoca turcă, Biserica a fost reconstruită în stil baroc. Interiorul lăcașului de cult, suprinzător de frumos, este luminos și primitor. Lipsește atmosfera sumbră specifică bisericilor medievale, poate și pentru că pereții sunt pictați în culori calde, iar lumina se joacă printre vitraliile meșteșugite și parcă dă viață coloanelor arcuite.
-Bastionul Pescarilor. La o aruncătură de băț de Biserica Matyas se află Bastionul Pescarilor, o terasă cu șapte turnuri a căror arhitectură te duce cu gândul la iurte. Cele șapte turnuri suspendate deasupra Dunării reprezintă triburile maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în anul 895, iar statuia ecvestră din fața lor este cea a regelui Ștefan I al Ungariei, Numele bastionului provine de la breasla pescarilor, care a fost responsabilă cu apărarea acestei porțiuni a zidurilor orașului în Evul Mediu. La Bastionul Pescarilor sunt câteva restaurante și terase cu o vedere uimitoare asupra Dunării, Insulei Margareta și a Pestei, cu Palatul Parlamentului în prim-plan.
Poți ajunge sus la Castelul Buda cu ajutorul unui funicular sau pe jos, mergând agale pe aleile umbrite ale parcului cetății.
-Citadela, Statuia Eliberării și statuia Episcopului Gellért. Rămânând pe acest mal al Dunării, mergem la Citadela, de pe dealul Gellért, cel de pe care strălucește în noapte controversata statuie a Eliberării. După revoluția din 1848-49, habsburgii au ridicat pe vârful dealului Gellért o fortăreață-Citadela – cu ziduri înalte și puternice și tunuri îndreptate către oraș, pentru a-i intimida pe locuitorii nemulțumiți.
Monumentul dedicat Sfântului Gellért, patronul spiritual al orașului, care a fost aruncat de pe o stâncă de pe dealul Gellért este și el un reper al urbei vizibil de departe. Biserica din grota dedicată Sfîntului Gellért și faimoasele băi Gellert și hotelul care le găzduiește, sunt alte două obiective importante de pe acest deal.
Dar ceea ce impresionează cel mai mult este panorama amplă a Budapestei văzută de pe zidurile fortăreței, mai ales la apus. Iar drumul către Citadelă este în fapt o mică drumeție în care trebuie să urci pe aleile destul de abrupte uneori și mai mult sau mai puțin îngrijite ale Parcului imens care începe chiar de la baza Podului Libertății.
–Bazilica Sf Ștefan. Este cea mai mare biserică din Budapesta și a fost construită în peste 50 de ani, fiind inaugurată în 1906, în prezența împăratului Franz Joseph. În 1868, Domul s-a prăbușit și a fost reconstruit, lucrările fiind reluate după reproiectarea locașului de cult. Clădirea este în stil neo-renascentist, iar Domul are o înălțime de 96 de metri, aceeași înălțime cu clădirea Parlamentului din Budapesta. De fapt, reglementările actuale de construcție stipulează că nicio altă structură din Budapesta nu poate fi mai înaltă de 96 de metri.
Patronul Bazilicii este Sfântul Ștefan, primul rege al Ungariei, a cărei mâna dreaptă, mumificată, este păstrată într-o cutie de sticlă din capela din stânga altarului principal. Interiorul Bazilicii este și el demn de admirat, fiind decorat de artiști celebri ai erei. Bazilica are două clopotnițe, unul fiind cel mai mare din Ungaria, de 9,5 tone.
Pentru niște vederi unice, panoramice ale Budapestei, mergi în Dom, la puntea de observație (deschisă între 1 aprilie și 31 octombrie). Poți urca pe scări, sunt 364 de pași, sau cu ascensorul ( închis în iunie 2017).
-Parlamentul. Clădirea imensă care domină malul Dunării din Pesta este și ea un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și mândria națiunii maghiare. Acesta oferă spațiul pentru lucrările Legislativului, păstrează bijuteriile coroanei și poate fi vizitată în tururi organizate.
Clădirea Parlamentului a fost ridicată în 17 ani, între 1885 și 1902, într-o perioadă de creștere economică, și a devenit simbolul Ungariei și al Budapestei. Banii nu au fost o problemă prea mare pentru această construcție la care, pentru decoruri, s-au folosit aproximativ 40 kg de aur.
Clădirea simetrică, cu patru etaje, îmbină elementele și motivele diverselor stiluri arhitecturale: planul planului este baroc, fațadele sunt gotice, iar decorațiunile plafonului renscentiste. Fațada este ornamentată cu 90 de sculpturi de piatră reprezentând figuri importante din istoria maghiară, alte 162 de statui fiind în interiorul clădirii. La interior uimește scara principală, Sala cu Cupolă, dedicată celor 16 regi maghiari și Sala Delagaților.
-Vaci Utca. Nicio vizită la Budapesta nu e completă fără a călca în vestita stradă Vaci Utca, inima comercială a Budapestei. Mare parte din această stradă este pietonală, aici găsești restaurante, cafenele și magazine de suveniruri pline cu de toate, de la magneți la punguțe cu paprika la porțelanuri și cristaluri.
Atenție la buzunare, totuși nu a curs chiar așa de multă apă pe Dunăre de când locul era considerat rău-famat!
-Varosliget-Parcul Central, Castelul Vajdahunyad și Piața Eroilor. Deși Castelul Vajdahunyad arătă ca din poveștile medievale, a fost construit, de fapt, acum 121 de ani, în 1896, pentru cea de-a 1.000 aniversare a statului maghiar, în același timp cu Monumentul Mileniului din Piața Eroilor. Deși arată pitoresc așa cum e situat pe malul unui lac, cu porțile de intrare maiestuoase și cu turnulețe, Castelul Vajdahunyad nu a fost niciodată o reședință regală sau nobilă dar e un loc minunat, merită vizitat, mai ales iarna, de Crăciun! Vara, te poți plimba apoi în imensul parc Varosliget.
În cartierul Varosliget, un pic mai izolat, în care cel mai lejer este să ajungi cu un bus turistic gen Hop-On Hop-Off, cuvântul de ordine este grandoarea. Bulevardele largi sunt mărginite de case și vile impozante, magazinele și restaurantele sunt de lux. Reperele turistice ale cartierului sunt parcul orașului, Castelul Vajdahunyad și Piața Eroilor cu Monumentul Mileniului. Două clădiri impozante flanchează imensa Piață a Eroilor, respectiv Muzeul de Artă, cu capodopere semnate de Rafael, Goya, Velasquez și Galeria de Artă.
-Piața Mare-Nagyvásárcsarnok. Situată la capătul renumitei străzi comercială pietonale Váci utca și la capătul din Pesta al Podului Libertății, Piața Mare este cea mai mare și cea mai veche piață acoperită din Budapesta. Clădirea a fost construită la finele secolului XIX, este acoperită de o structură din oțel și are 10.000 de metri pătrați. Tarabele sunt desfășurate pe trei etaje și oferă tot felul de produse de la mezeluri, carne, murături, fructe și legume, dulciuri și patiserie, până la condimente, băuturi spirtoase și suveniruri de calitate. Restaurantele de la etajul superior și hala centrală fac din această piață una dintre atracțiile de top ale Budapestei.
-Un concert (sau un mini-concert) Opera de Stat. Clădirea în stil renascentist situată pe cosmopolitul bulevard Andrassy îți va atrage oricum privirea cu arhitectura sa neo-renascentistă, iar interiorul cu decorurile sale. Acustica sălii de concerte este considerată una dintre cele mai bune din Europa. Dacă ajungi în afara stagiunii sau nu ai bilete la spectacole, poate că este util să știi că se organizează și tururi cu mini-concerte.
-Rasfăț la spa. Budapesta este o destinație importantă pentru oferta sa de spa&wellness, iar unele dintre aceste locuri, precum Băile Gellert, sunt celebre și pentru arhitectura impunătoare. Facilități spa există și pe Insula Margareta, iar dacă îți cumperi Cadrul turistic Budapesta poți intra gratis ( în prețul cardului) la Băile Termale Széchenyi din Parcul Varosliget.
Sper că ți-a plăcut acest articol sau că te-a inspirat să visezi ! Te aștept să intri în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem !
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!
Confirmări/Notificări