Cei care au vizitat Târgu-Mureș îți pot povesti cât de frumos și atrăgător este acest oraș și  mai mult ca sigur îți vor spune că își doresc să revină, în primul rând pentru atmosfera prietenoasă și boemă de oraș vechi. Iar cei care nu au ajuns încă în frumosul oraș transilvan e timpul să afle că au pierdut ceva frumos. Dar nu e niciodată prea târziu să recuperezi, nu?

Târgu-Mureș înseamnă o călătorie în timp pe străduțele medievale, mărginite de case pastelate cu ferestre mari și acoperișuri policrome din țiglă, cu palate, biserici, catedrale noi și vechi. O mândră cetate veche de jumătate de mileniu și o grădină zoologică completează oferta turistică a Târgu-Mureș, iar ospitalitatea este la ea acasă. Iată ce anume să nu ratezi într-o vizită la Târgu Mureș. Este o destinație perfectă de weekend. 

Tg Mures centru

Cel mai bine e să pornești vizita ta în Târgu-Mureș din Piața Victoriei, de unde poți începe să descoperi toate atracțiile importante ale orașului, la pas, într-o plimbare relaxată. Târgu-Mureș este o destinație perfectă de weekend. 

-Piața Victoriei. În Piața Victoriei te întâmpină Catedrala Mică, lăcaș de cult ridicat de credincioșii greco-catolici în perioada 1926-1936 după modelul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. În prezent ortodoxă, catedrala mică poartă hramul Bunei Vestiri. Dacă te întrebi de ce este numită de localnici”mică”, află că “marea catedrală- Catedrala Ortodoxă- este la celălalt capăt al Pieței Trandafirilor, la nici 700 de metri distanță.

Dar până să ajungi la ea mai ai de admirat și alte lucruri frumoase din oraș.

prefectura primarie Tg Mures

-Piața Trandafirilor. Primul care îți va atrage atenția va fi, pe stânga cum mergi către Piața Trandafirilor, Palatul Culturii.

palat cultura Tg Mures

Palatul Culturii. A fost construit în numai doi ani, în perioada 1911 – 1913, este împodobit cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră. Frescele și vitraliile minunate sporesc și mai mult frumusețea Palatului Culturii, ca și acoperișul de majolică. În interior, te întâmpină alte surprize plăcute: sala mare este placată cu marmură de Carrara, Sala Oglinzilor, proiectată ca sală de bal, îți ia ochii cu picturile murale și cu cele şase vitralii de inspirație secuiască. Clădirea Palatului Culturii găzduiește mai multe instituții de cultură precum Filarmonica de Stat, Muzeul de Artă, Biblioteca Județeană, Galeriile Uniunii Artiștilor Plastici, Expoziția permanentă a Muzeului de Istorie.

palatul culturii Tg Mures

Nu ai cum să observi cele două clădiri din imediata vecinătate a Palatului Culturii, respectiv Prefectura și Primăria. Ambele sunt “păzite” de Lupa Capitolina, copie a statuii „Lupoaicei cu puii” aflate din Roma. Acest Monument al Latinității din Târgu-Mureș este unul din cele cinci donate României, în anul 1921, de către primăria Romei.  Turnul prefecturii a fost proiectat să slujească ca foișor de foc.

monument soldat Tg Mures

Ai ajuns deja în Piața Trandafirilor, locul pe care nu-l ocolește niciunul dintre cei aflați în vizită în Târgu-Mureș. Piața Trandafirilor este de altfel și unul dintre principalele locuri de întâlnire și promenadă pentru localnici. Deși mă așteptam la mult mai mulți trandafiri, nu mai este nevoie să spun de unde i se trage numele pieței mărginite de clădiri care mai de care mai frumoase sau interesante.

Din mulțimea de clădiri cu diferite stiluri (pornind de la cel baroc, la cel neoclasicist la cel secesionist vienez) care mărginesc Piața Trandafirilor, mi-au atras atenția un turn stingher și Palatul Apollo.

tg mures parc

Turnul mănăstirii franciscane. Oamenii se odihnesc pe băncuțele cu vedere către piața largă la umbra turnului cu mai multă șansă decât ansamblul pe care cândva l-a dominat. Turnul a fost parte a unei mănăstiri franciscane care data din secolul al XVI-lea, în prezent demolată.

Palatul Apolló.  Clădirea în stil eclectic a Palatului Apolló a fost ridicată în perioada1821-1822 de către contele Sámuel Teleki pentru a susține financiar prima bibliotecă a orașului, Biblioteca Teleki. În Palatul Apolló se dădeau baluri și serate, aveau loc spectacole, aici s-au întâlnit revoluționarii pașoptiști. Zeci de ani, Palatului Apolló a fost cel mai important loc de întâlniri modern din Târgu-Mureș. -Casa Banyai, Casa Gorog, biserica romano-catolică și sinagoga sunt alte clădiri emblematice pentru Târgu-Mureș din Piața Trandafirilor.

terasa Tg Mures

Cafenelele și barurile din Piața Trandafirilor. După un răgaz la unul dintre restaurantele sau la cofetăriile din Piața Trandafirilor, vei ști când a venit vremea să vizitezi cel mai important obiectiv turistic din Târgu-Mureș,Cetatea medievală.

Tg Mures cetate medievala

Cetatea medievală. Construită între 1605-1653, cetatea are tot ce-i trebuie ca să te încânte. Ziduri groase din cărămidă, gropi-capcană, o poartă batantă și un șanț de 10 metri lățime și opt metri lungime făceau parte din arsenalul defensiv al cetății Târgu-Mureș. În timp, populația orașului a ridicat șapte bastioane, primul fiind construit în anul 1620.

cetate medievala Tg Mures

Bastioanele erau apărate de breslele care le dau și numele din prezent. “Nomenclatorul meseriilor” din Târgu-Mureș  medieval ne indică faptul că tăbăcarii, măcelarii, blănarii, dogarii, lăcătuşii şi croitorii erau și buni cetățeni, de vreme ce apărau cetatea din turnul rezervat lor, când era cazul. Cetatea cu o suprafață de 4,3 hectare a fost construită din banii orășenilor pe locul unde unui  castel-cetate care aparținea unui nobil, dărâmat de două ori.

Tg mures medieval

Astăzi, locurile unde oștenii își pregăteau armele, își făceau rondul de seară sau executau ritualul drumului de strajă sunt foarte pașnice, vara este o oază de verdeață.

TG Mures cetate

Cetatea din Târgu-Mureș este un loc bun de plimbări liniștite pe aleile înverzite dintre zidurile sale vechi și chiar de distracție, la vreme de sărbătoare. Toate festivalurile importante au loc la cetatea medievală, aici se țin Zilele orașului, Sărbătoarea Vinului și a Mustului sau Festivalul Berii. Cetatea este inima veche, dar cu un puls de tânăr, a unui oraș plin de istorie.

biserica lemn Tg Mures

Biserica din lemn și biserica din piatră. În apropiere, se află alte două obiective pe care nu ar trebui să le ocolești: biserica din lemn și biserica din piatră. Biserica din lemn a fost construită de enoriașii ortodocși în anul 1793. L-a găzduit, într-o noapte furtunoasă, pe foarte tânărul poet Mihai Eminescu care se afla în drum către Blaj. Poetul, în vârstă de 16 ani, s-a adăpostit de ploaie în pridvorul bisericii, fiind impresionat de clopotnița care scârțâia din toate îmbinările sub forța naturii dezlănțuite.

La câțiva metri este biserica din piatră, ridicată de enoriașii greco-catolici pe locul unei biserici din lemn care a ars. În curtea lăcașului de cult de rit ortodox se află prima școală românească din Târgu-Mureș.

Pentru o panoramă amplă asupra orașului, mergi la platoul Cornești, cel mai înalt punct din oraș. Aici se află și grădina zoologică, o terasă și locuri de joacă pentru copii. Cu o suprafață de 20 de hectare, Zoo Târgu-Mureș este a doua ca mărime din țară.

sunset Tg Mures

Sper că te-am convins că acest oraș merită vizitat, te va cuceri cu aerul său de oraș liniștit de provincie, care își prețuiește istoria, trăiește frumos prezentul și își primește pe oaspeți cu brațele deschise.

Ți-a fost de folos acest articol? Fii alături de noi pe Facebook! Anunță-i pe prietenii tăi că ai citit ceva interesant, dă Like și Share!

Visează, iubește, călătorește!  Drum bun!

Târgu-Mureș în fotografiii, mai jos.

cetate Tg Mures

cetate Tg Mures inscriptii

interior cetate tg Mures

tg mures parc trandafiri

cetate Tg Mures ziduri

Mihai Viteazu Tg Mures

TG mures biserici

trandafiri

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This