Nu ai nevoie de un motiv special precum Valentine’s Day, Dragobete, 8 martie sau aniversări pentru a vizita aceste orașe, cele mai romantice din România.
Fiecare dintre aceste orașe este special, are poveștile și istoria sa, te așteaptă, pe tine și pe jumătatea ta, cu atracții turistice unice care merită să fie împărțite la doi.Toate au farmecul lor în orice anotimp, sunt primitoare și surprinzătoare, au un acel ceva care ți se lipește de suflet. Pe scurt ai toate șansele să te îndrăgostești de ele. Iată care sunt cele mai romantice orașe din țară.
*Sighișoara, orășelul ca din povești. Nu-ți trebuie un cavaler în armură sau o domniță cu plete bălaie pentru a te simți în Sighișoara ca în basme sau ca acum jumătate de mileniu. Sighișoara este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Europa, iar o plimbare sub clar de lună pe misterioasele străduțele pietruite, mărginite de case în culori pastelate va fi de neuitat pentru amândoi.
Ce să faci în Sighișoara? Să fii la înălțime în Turnul cu Ceas, să urci cele 300 de trepte ale Scării Școlarilor, să ai orașul la picioare, de pe colina unde se află Biserica din Deal. Să te “pierzi” pe străduțele sale, să te cazezi într-o clădire istorică. Să bei o cafea „medievală” la una dintre terase. Sunt numai câteva motive pentru a vizita Sighișoara, oraș al cărui centru istoric a fost inclus în patrimoniul UNESCO în 1999.
*Sibiu, orașul din „inima” României. Vegheat de la o oarecare distanță de Munții Făgăraș, bomenul Sibiu este apreciat de romanticii de orice vârstă pentru autentica atmosferă medievală din centrul istoric. Străduțele întortocheate, mărginite de case micuțe sau de clădiri impozante, pasajele, scările umbrite și turnurile puternice de observație te conduc către timpuri vechi, când Sibiul era cea mai importantă cetate saxonă din Transilvania. Zidurile de apărare, turnurile breslelor și bisericile gotice completează atmosfera medievală din acest oraș.
Sibiul pentru doi. Să te plimbi pe străduțele sale și vei descoperi, de fiecare dată, ceva nou. Să te urci în Turnul Sfatului sau în turnul Catedralei gotice unde ai tot orașul la picioare, apoi să vizitezi muzeul Brukenthal. Să testezi “teoria” Podului Minciunilor și apoi să te oprești la una dintre terasele din apropiere. Nu uita să mergi și pe strada Cetății, cu ale sale ziduri de fortificaţii, turnuri şi bastioane vechi de secole. Apoi să te odihnești pe una dintre băncuțele din Parcul Cetății. Muzeul Astra este și el de neocolit.
*Brașov, “perla coroanei “ din Carpați. Orașul de sub Tâmpa poartă și el amprenta vremurilor medievale când era o puternică urbe cu drept de viață și de moarte. Duritatea vremurilor de altădată, când vechiul Brașov își închidea porțile în fața năvălitorilor trimițând săgeți de după ziduri și din turnurile de apăre, a ajuns istorie. Acum, Brașovul te întâmpină un oraș ca din povești în care ai vrea să te stabilești odată, să-l cucerești…în doi.
Ce să faci în Brașov. Să te plimbi prin vechea cetate și apoi pe “după ziduri”, apoi să „ocupi” unul din turnurile de apărare, de exemplu Turnul Alb sau Bastionul Postăvarilor (Țesătorilor). Să-ți amintești de vremurile când erai învățăcel și să mergi la prima școală în limba română, să te lași impresionat de tonurile grave ale orgii din Biserica Neagră. Să te relaxezi în Piața Sfatului și apoi să mergi pe Tâmpa, cu telecabina sau într-o mică drumeție. Poți bate la ușile vechii Cetățuia, și, chiar dacă nu îți va deschide nimeni, tot vei putea avea imagini panoramice asupra orașului. Să te bucuri de aer curat în Poiana Brașov sau de o zi de bălăceală la Aquaparc.
*La Iași, poezia plutește în aer. Orașul lui Creangă și al lui Eminescu te așteaptă cu multe surprize plăcute, primitor și plin de viață. În pofida vechimii sale, Iașul se păstrează mereu tânăr și neliniștit, un loc unde tradițiile se îmbină armonios cu arta și cultura, să nu uităm că a fost primul centru universitar al țării. Construit pe șapte coline, cosmopolitul Iași este supranumit și “Orașul celor 100 de biserici”, și chiar dacă nu bat …clopotele de nuntă, tot ai putea să vizitezi câteva din lăcașele de cult cu importanță istorică.
Iașul de vizitat în doi. Câteva dintre cele mai romantice lucruri pe care să le faci în fosta Capitală a Moldovei. Să te plimbi prin Parcul Copou, pe unde Eminescu obișnuia să se relaxeze, și prin Grădina Botanică, prima din țară. Să mergi în turnul mănăstirii Goliat la apus, să vizitezi Bojdeuca lui Creangă, să mergi la un spectacol al Teatrului Național “Vasile Alecsandri”și să admiri frumusețea impozantă a Palatului Culturii, care găzduiește adevărate comori.
*Timișoara, “Mica Vienă” de pe malul râului Bega. Primul lucru pe care îl spun străinii – și nu numai – când ajung la Timișoara este că seamănă foarte mult cu Viena, cu străzile și bulevarde largi care se întâlnesc în piețe maiestuoase, mărginite de case și palate elegante și biserici impozante. “Capitala Banatului” are chiar și o “Dunăre” a sa mai mică, liniștita Bega, parcuri și grădini botanice. Plus o mulțime de lucruri de văzut, așa că Timișoara îți va rezerva un weekend plin.
Ce să faci în Timișoara romantică. Să te “pierzi” pe străduțele și străzile din Cetate, centrul său istoric, și să admiri clădirile cu influențe baroce sau vechile căsuțe din Muzeul Satului Bănățean. Să te relaxezi în piețele sale largi, la unul dintre restaurante sau terase, să te plimbi în parcurile îngrijite, să admiri plantele din Grădina botanică sau trandafirii din Parcul Rozelor. Și să te prindă apusul pe Faleza Begăi, cu cel drag de braț!
*Constanța, orașul de unde ne vrăjește marea. Constanța este una dintre cele mai populare destinații din România, vecinătatea mării Negre fiind un motiv îndeajuns de puternic pentru a iubi fosta cetate Tomis. Faleza din Constanța, unde se află simbolul săi, Cazinoul, portul Tomis și plajele recent reabilitate nu sunt singurele atracții ale Constanței.
Ce să faci în Constanța romantică. Să te plimbi către apus pe faleză, să o iei către Portul Tomis și apoi să te oprești pentru o cină romantică la unul dintre restaurantele din centrul istoric sau din port. Nu uita să ascuți marea, așezat pe o bancă sau chiar direct pe nisip, pe plajă. Să te bucuri de un răsărit „incandescent” în doi, sau de priveliștea de sus a Constanței, din minaretul Sinagogii mari.
*București, “Micul Paris” e mereu surprinzător. Are de toate pentru toți vizitatorii și rezidenții, și bune și rele. Bucureștiul are teatre și muzee, istorie, artă și arhitectură și destule posibilități de distracție și de relaxare încât să nu te plictisești. Parcurile (peste 30 la număr) și grădinile botanice din București completează oferta turistică a celui care a fost supranumit, în perioada numită Belle Époque, “Micul Paris”.
Bucureștiul de experimentat în doi. Dacă vreți să vă relaxați, mergeți la un concert la Ateneu sau la Opera Română, după o plimbare prin unul dintre parcurile Herăstrău, Cișmigiu, Alexandru Ioan Cuza, Carol sau chiar după o vizită la Grădina Botanică și, mai ales, la Muzeul Satului. Marile bulevarde istorice ale Bucureștiului îți dezvăluie acea fațetă cosmopolită care i-au adus asemănarea cu Parisul, Iar centrul istoric se menține un reper pentru petrecăreți și amatori de distracție deopotrivă.
*Târgu Mureș, inima medievală a Transilvaniei. Acest oraș liniștit și boem îți oferă șansa unei călătorii înapoi în timp, pe străduțele sale medievale, mărginite de case în culori pastelate, catedrale, biserici și palate vechi. Cetatea veche de cinci sute de ani și o grădină zoologică completează oferta turistică a Târgu-Mureș, o destinație perfectă de weekend.
Târgu Mureș de “împărțit” la doi. Începeți cu o plimbare din Piața Victoriei, unde vă vor încânta clădirile și palatele deosebit de frumoase apoi mergeți mai sus, în Piața Trandafirilor. Puteți să vă opriți sau nu la una dintre cofetăriile din zonă să gustați un “Doboș” tort și apoi urcați către cetatea medievală. Aici puteți să vă relaxați în parcul dintre zidurile sale vechi, pline de istorie.
*Oradea, o bijuterie Art Nouveau tot mai strălucitoare
Oradea și-a recăpătat recent strălucirea de odinioară și a devenit tot mai atractivă pentru turiști. A reușit să fie inclusă și în topurile internaționale de turism și nu fără motiv. Este un oraș liniștit și romantic, elegant și primitor, care se lasă descoperit la pas. Admiră clădirile dantelate în culori pastelate, zăbovește în piețele animate sau la o terasă de pe bulevardele pietonale.
Nu rata în Oradea! Cetatea medievală e apărată de cinci bastioane și adăpostește între ziduri două palate (gotic și renascentist) și Biserica Romană-Catolică. Pășești pe crâmpeie de istorie, care se scrie de aproape un milenu. Piața Unirii este flancată de superbele clădiri în stil Art Nouveau care au făcut Oradea celebră precum Palatul Vulturul Negru, dar nu ocoli nici Biserica cu Lună sau Primăria Oradea. Calea Republicii, complexul Baroc și Catedrala Romano-Catolică, Dealul Ciuperca sunt alte atracții de neocolit. Și dacă tot ai ajuns aici, nu rata Băile Felix din apropiere.
Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !
#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger #romania #brasov #sibiu #sighisoara
Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!
P.S. Lista cu cele mai romantice orașe din România este deschisă…:)