Am fost în vizită la Cagliari, capitala Sardiniei, și nu-mi pare rău. În capitala acestei insule celebre aproape exclusiv datorită plajelor sale sunt mult mai multe lucruri de făcut decât ai crede.  

Sardinia este una dintre cele mai dorite destinații de vacanță, cunosc oameni care revin ani la rând aici în primul rând pentru plajele minunate. Sardinia și-a adjudecat multe din cele mai frumoase plaje din Italia și ceea ce oamenii ignoră, pe nedrept cumva, sunt orașele sale pitorești. Un exemplu este chiar Cagliari

De ce să vizitezi Cagliari

Dacă ești un explorator urban, atunci nu ai niciun motiv să ocolești Cagliari. Mai mult, Cagliari este cea mai potrivită destinație pentru a înțelege mai bine istoria, cultura și spiritul insulei.

Acest oraș vechi, fondat de fenicieni în secolul al VIII-lea î.Hr., a fost obligat să testeze, printre altele, dominația romanilor, cartaginezilor, arabilor, pisanilor (Republicii Maritime Pisa) și aragonezilor. I-au rămas multe vestigii ale istoriei sale lungi și tumultuoase, care așteaptă să fie redescoperite, unele chiar și de către localnici. Istoria de peste 3.500 de ani a acestui centru universitar și sediul episcopal continuă…

Impresii din Cagliari

Privind către Mediterana și păzit în spate de munți și dealuri, Cagliari îți pare misterios și cunoscut în același timp. Căutând umbra palmierilor înalți și flancând bulevardele largi, clădirile sale în culori pastelate, de culoarea mierii, se strâng unele în altele ca într-un fagure imens. Aici, în port, te poți gândi că ai ajuns în Nisa, Bari sau în Corfu town. Cagliari are un aer șarmant, nonșalant, e plin de culoare și de energie. Ziua, orașul e destul de somnoros, parcă își încarcă bateriile de la soarele generos. Dar seara devine zglobiu și zgomotos. Cagliari are peste 150.000 de rezidenți permanenți, dar zici că toată insula și-a dat întâlnire pe străzile din centru, de la căderea apusului până către miez de noapte.

Centrul istoric al Cagliari se lasă, vara, în voia unei atmosfere autentice de vacanță fără griji. Și tu, ca un călător deschis noilor experiențe, nu ai decât să te pierzi în mulțimea gălăgioasă și veselă. Oare cum o fi aici în ianuarie, să spunem?

Un rezumat al istoriei Cagliari

Cagliari merită vizitat pentru istoria sa veche, așezată în straturi, și pentru varietatea de stiluri arhitecturale pe care le poți descoperi mergând pe străduțele sale abrupte și strâmte. Pentru atmosfera sa veselă de oraș provincial elegant și pentru gastronomie.

Numele Cagliari provine de la cartaginezi care l-au numit “Karel” sau “Karalis” și înseamnă “loc stâncos”. Sardinienii numesc Cagliari “Casteddu”, care înseamnă “castel”. Când ajungi în Cagliari, îți sare în ochi sursa locală de inspirație: orașul medieval e încadrat în totalitate de ziduri înalte și păzit de porți grele, prevăzute cu capcane mortale, care se închideau cândva noaptea. Destul de modest pe alocuri, Cagliari are un aer ușor desuet și ștrengăresc.

Situat în sudul Sardiniei, Cagliari este destinația perfectă pentru un weekend însorit pe malul mării. Sau pentru un popas în vacanța în Sardinia. Și în sudul și vestul Sardiniei sunt zone de explorat, sate, situri arheologice și plaje frumoase de vizitat și Cagliari e bine conectat de toate.

Cagliari într-o zi

Pe scurt, dacă vrei să cunoști Cagliari, ar trebui să te plimbi pe străzi liliputane din Castello, să te așezi pe scările din fața fățosului Bastion Saint Remi, să urmărești fațada maiestuoasă a Catedralei Sf Maria la apus. Să cobori la pas pe străduțele care duc în port, și să iei un gelato delicios sau ceva de-ale gurii, la o terasă. Să te pierzi în mulțimea gălăgioasă din piața Yenne…

Iată ce ar trebui să testezi ratezi în vizita în Cagliari

-O plimbare la pas în Castello

Castello este o cetate amplasată pe un deal, unde și-a făcut cartierul general aristocrația locală. Această mare de cupole, turnuri și palate unite de o rețea de străduțe abrupte este mărturia istoriei medievale a orașului. De îndată ce pătrunzi pe sub masivele porți, ai ajuns în sediul puterii civile și religioase a sudului Sardiniei, încă din secolul XIII. Aristocrații și cei bogați locuiau aici, la aprox. o sută de metri pe nivelul mării. De aici priveau orizontul și restul lumii, erau în siguranță, îi păzeau zidurile groase și porțile întărite cu fier.

Castello (Castéddu în sardă) este un labirint de alei înguste, pietruite, liniștite, flancate de clădiri cu două-trei etaje. Casele medievale sunt locuite și în prezent, dovada fiind rufele puse la uscat pe la ferestre și, din când în când, câte o floare în soare. Balcoane minuscule din fier forjat și diferitele basoreliefuri dau o anumită notă elegantă zonei.

Castello e misterios, străduțele pe care încap doar scuterele sunt mai mereu în semiumbră. Dar locul e și deschis, sunt mai multe puncte de observație către diferite părți ale orașului. Unele din aceste puncte de belvedere sunt perfecte pentru a privi apusul, altele răsăritul. Există câteva cafenele și baruri drăguțe pe aceste esplanade de unde ai burgul la picioare.

-Urcă-te pe un Torri

Unul dintre cele mai frumoase lucruri de făcut în Castello pentru a obține vederi fantastice este să mergi pe jos la unul (sau la ambele) turnuri. Construite de locuitorii din Pisa la începutul sec. al XIV-lea, Torre dell’Elefante (datează din anul 1307) și Torre di San Pancrazio (anul 1305) domină și în prezent orașul. Ambele sunt de fapt niște turnuri străpunse de porți grele cu capcane, parte din sistemul defensiv al orașului medieval.

-Vizitează Cattedrale di Santa Maria

Amplasată în Piazza Palazzo, în apropiere de Torre dell’Elefante, Cattedrale di Santa Maria datează din secolul al XIII-lea. Catedrala romano-catolică este dedicată Fecioarei Maria și Sfintei Cecilia. Este sediul arhiepiscopului de Cagliari. Biserica construită în stil pisan-romanic, are un interior unic în stil baroc. Pe partea altarului se află o criptă decorată, unde se află mormintele membrilor familiei regale din casa de Savoia.

– Palazzo Regio

La ieșirea din catedrală virează la dreapta, de-a lungul Via Pietro Martini. Aici vei găsi Palazzo Regio, fostul palat al casei de Savoia. O serie de camere foarte mari sunt deschise vizitatorilor, poți admira aici picturile cândva deținute de viceregi. Palazzo Viceregio este locul unde se află sediul Adunării Provinciale. Sunt adesea organizate expoziții și concerte și este deschis tot parcursul anului.

-Vizitează Muzeul de Arheologie

Muzeul de Arheologie are o expoziție incredibilă de artefacte care prezintă milenii de istorie, dar se remarcă o colecție de bronzetti (figurine de bronz, foto sus: museoarcheocagliari.beniculturali.it/), care oferă perspective cuprinzătoare asupra civilizației nuraghi. În plus, aici sunt expuse și câteva dintre statuile giganților din Monte Prama. Sunt statui enorme de piatră care datează din secolul al VIII-lea și al IX-lea î.Hr. Museo Archeologico Nazionale este situat în Piazza dell’Arsenale, e deschis în fiecare zi, de la 9:00 la 20:00 și biletul costă 7 €. Biletul combinat pentru Muzeul de Arheologie și Pinacoteca costă 9 €.

-Pinacoteca Nazionale

Pinacoteca Nazionale se află chiar lângă Muzeul de Arheologie, (tot în Castello) și are o colecție deosebită de artă datând din secolele XV și XVII. Predomină lucrările artiștilor catalani și genovezi și a celor din Sardinia.

-Mergi în jurul ghetoului degli Ebrei

Unul dintre cele mai interesante lucruri de făcut în Cagliari este plimbarea în Ghetto degli Ebrei, între Via Santa Croce și Via Stretta din Castello. Aici era zona în care a trăit comunitatea evreiască până când a fost expulzată, în 1492. Acesta este anul în care au fost alungați evreii din țările aflate sub stăpânirea spaniolă, prin edictul regilor catolici Isabella din Castilia și Ferdinand al II-lea de Aragon.

Biserica Santa Croce (din Via Santa Croce) a fost construită pe locul unei sinagogi. Clădirea a avut funcții militare până în secolul al XIX-lea, mai târziu a adăpostit case private. Clădirea Ghetto, în prezent Centro Comunale D’arte, găzduiește expoziții temporare, în mare parte din artă modernă și contemporană. Clădirea Ghetto a fost ridicată în 1738, fiind o cazarmă militară numită după Carlo Emanuele al III-lea din Savoia.

-Bucură-te de apusul soarelui de pe Via Santa Croce, de pe bastionul Santa Croce, din apropiere de Torre dell’Elefante.

– Cucereșțte Bastionul Sf. Remy

Bastionul este una dintre cele mai noi părți ale Castello, datând de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Mai ales vara, Bastionul Sf. Remy este un punct preferat de întâlnire, deoarece pe terasă există câteva baruri bune și e destul loc pentru a găzdui multe manifestări culturale și târguri. Din Piazza Costituzione ajungi până la Bastione pe scări. Cel mai bun mod de a ajunge acolo este de la Via Università, în Castello.

-Observă Amfiteatrul Roman

Amfiteatrul Roman este situat în Viale Sant’Ignazio, și datează din secolul al II-lea. A fost în întregime sculptat din piatră și ar fi putut găzdui până la 10.000 de oameni. Nu mi s-a părut a fi foarte îngrijit.

-Explorează Grădina Botanică

Mulți nu știu că Grădina Botanică din Cagliari este printre cele mai renumite din Italia. Acesta are peste 3.000 de specii de flori și arbuști. În verile călduroase este binevenită o plimbare prin acest frumos parc. În interior, există, de asemenea, o cisternă punică și o carieră romană.

Grădina Botanică este deschisă de marți până duminică între orele 9:00 și 16:00 în iarna și între 9:00 și 18:00 în timpul verii. Biletul costă 4 €.

-Nu ocoli Centrul istoric al Cagliari

Centrul istoric al Cagliari este împărțit în patru cartiere principale. Unul dintre ele este Castello, pe care l-am menționat deja. Stampace este vechiul cartier muncitoresc din Cagliari, iar Villanova a devenit recent una dintre cele mai elegante zone. La Marina este epicentrul vieții de noapte din Cagliari. În Stampace, vei găsi cripta Santa Restituta, care a fost folosită încă din timpurile pre-creștine și a devenit căminul martirului Restituta din secolul al V-lea.

 

-Explorează zona Via Roma

Una dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului Cagliari este cea pe care o vei avea de pe feribot, de la ieșirea din port. Poate cea mai elegantă stradă din oraș este Via Roma. Via Roma este paralelă cu portul și găzduiește Palazzo Civico – aka Primăria. Acest palat frumos construit între anii 1899 și 1913 deține lucrările diferiților artiști din Sardinia.

Piazza Yenne este, probabil, cel mai popular loc în oraș, datorită numeroaselor cafenele și baruri minunate. Alte repere sunt Piazza del Carmine și Piazza San Domenico, în Villanova.

-Du-te la piață

Mercato di Santa Chiara este situată chiar în spatele Piazza Yenne. Dar Mercato di San Benedetto, la marginea orașului, este una dintre cele mai bune piețe de pește din Marea Mediterană. Este deschisă de luni până sâmbăta, de la 7:00 la 14:00.

-Fă plajă

Cagliari găzduiește unele dintre cele mai mari plaje din Sardinia. Acestea pot fi ușor accesate din centrul orașului, cu un autobuz.  O întindere lungă de aprox. 8 Km de nisip alb cu ape limpezi, Poetto este cea mai populară dintre plajele urbane ale Cagliari. Este imensă. are opt km lungime, nisip fin, intrare lină în mare. Are zone de șezlonguri și de cearșafuri, îți găsești un loc sub soarele generos.  Există o pistă de biciclete și o bandă de alergare, precum și câteva cafenele și restaurante mici și destul de accesibile ca preț.

-Admiră flamingo roz din rezervația naturală Molentargius

Cagliari și împrejurimile sunt locuri de cuibărit pentru flamingo roz, rațe sălbatice și alte specii de păsări. Cel mai bun punct de acces pentru Molentargius este chiar plaja Poetto. Parcul este deschis zilnic de la 8:00 la 20:00 în timpul verii și de la 9:00 la 18:30 în timpul iernii. Admiterea este gratuită, dar poate dorești să închiriezi o bicicletă pentru a explora parcul.

Coloratul și veselul Cagliari este frumos. Deși e modest, are un aer ușor desuet și ștrengăresc.

Acestea sunt cele mai frumoase și interesante lucruri de văzut, făcut și plăcut în Cagliari. Pe tine ce anume te atrage cel mai mult?

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat! Hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune !

#consilierturism #top2019 #inspiratie #travelblogger #sfaturidecălătorie #italia #sardinia #cagliari

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This