Cele mai bune stațiuni de schi din lume au fost votate de profesioniști și schiori de pe întreg mapamondul. Cursa online pentru un titlu la World Ski Awards, de 16 săptămâni, a demarat la începutul lui iunie și s-a terminat pe 22 septembrie 2018. La vot au participat 208 de stațiuni din cinci continente. Peste 2 milioane de clienți și profesioniști din 143 de țări au fost înregistrați la vot.

Un articol care să-ți fie sursă de inspirație pentru următoarea vacanță la schi. Merităm ce e mai bun, nu?

Cea mai bună stațiune de schi din lume: Val Thorens Franța.

Situată la cea mai mare altitudine din Europa, Val Thorens are din start atuul unui sezon lung, din noiembrie până în mai, într-un an normal din punct de vedere climatologic. Val Thorens se poate lăuda cu accesul la 2.600 kilometri de pârtii și la 172 instalaţii pe cablu. Situată în inima domeniului 3 Vallées (Trei Văi), cea mai mare zonă schiabilă din lume, Val Thorens este potrivită pentru toți schiorii, indiferent de experiența acumulată, şi e „echipată” pentru toate sporturile de iarnă.

O staţiune cosmopolită, Val Thorens este şi printre cele mai animate. Gastronomia, posibilitățile de distracție și relaxare apres-ski au făcut din Val Thorens una dintre cele mai apreciate destinații de schi din lume.

World’s Best Freestyle Resort: LAAX, Elveția

LAAX este una dintre cele mai întinse zone de schi din Elveția, cu 224 km de pârtii (potrivite pentru începători, profesioniști și familii) și 4 snowpark-uri. Vacanța de iarnă aici însemnă mai mult decât schi și snowboarding, îți oferă și relaxare, aventură și distracție, Se poate ajunge cu un airport shuttle direct din terminalul din Zurich.

-Cea mai bună stațiune de schi din Australia: Thredbo

Thredbo se află la aprox. 500 km sud de Sydney, în statul New South Wales. Sunt peste 50 de pârtii de schi pentru începători, intermediari și avansați, unite prin 12 instalații de transport prin cablu.

-Cea mai bună stațiune de schi din Argentina: Chapelco Ski Resort

Chapelco are 22 de piste de schi, cu o lungime totală de 32 km, fiind potrivită mai ales pentru schiorii începători și intermediari și pentru snowboarderi. Este amplasată la o altitudine medie de 730 de metri, are 10 instalații de transport prin cablu. Aproape de masivul Volcano Lanìn, situat la granița cu Chile, Chapelco Ski Resort se află deasupra lacului Lacar din Parcul Național Lanìn și găzduiește unul dintre cele mai bune pârtii schi și snowboard din America de Sud. Cel mai apropiat aeroport este la San Martin des los Andes.

-Cea mai bună stațiune de schi din Canada: The Lake Louise Ski Resort

Este una dintre cele mai mari stațiuni din America de Nord cu pârtii (cea mai lungă are 8 km) proiectate pentru toate tipurile de schiori și vederi spectaculoase la Lacul Louise. Sunt nouă instalații de transport pe cablu, iar diferența maximă de nivel este de 991 metri. The Lake Louise Ski Resort este parte a domeniului Ski BIG 3, alături de Banff Sunshine și Mt. Norquai, cu un total de 145 de pârtii.

-Cea mai bună stațiune de schi din Chile: Nevados de Chillán

Nevados de Chillan este cea mai completă stațiune de schi din Chile și oferă 28 de pârtii meticulos îngrijite care însumează 35 km lungime. Aici se află cea mai lungă pârtie din America de Sud, de 13 km. Aprox. 30% din pârtii sunt pentru începători, 40% pentru intermediari, restul fiind dedicate experților. Un total de 11 ascensoare deservesc pârtiile din Nevados de Chillan, unde diferența maximă de nivel find de 1.100 metri. 

-Cea mai bună stațiune de schi din China: Vanke Lake Songhua

Complexul Vanke Lake Songhua este situat la 15 km de centrul orașului Jilin, în nord-estul Chinei. A fost inaugurată acum patru ani, în ianuarie 2015. Pentru schi și snowboard există 31 km de pârtii și sunt disponibile șapte ascensoare care transportă oaspeții. Zona de sporturi de iarnă este situată la o altitudine cuprinsă între 330 și 900 m.

-Cea mai bună stațiune de schi din Coreea de Sud: YongPyong Resort

Sunt aici 28 de pârtii, cea mai lungă de 5.900 m, deservite de 14 instalații de transport prin cablu. Yongpyong este situat la aproximativ 200 km de Seul, capitala Coreei de Sud.

-Cea mai bună stațiune de schi din Japonia: Rusutsu

Rusutsu se mândrește cu un sezon lung cu zăpadă abundentă și cu faptul că este cea mai mare zonă de schi din Hokkaido. Sunt aici 42 km de trasee marcate și o capacitate totală de transport de 30.300 de persoane/oră. O destinație pentru familii, Rusutsu este plin de opțiuni de divertisment pentru copii.

-Cea mai bună stațiune de schi din Noua Zeelandă: Mt. Hutt

Mt. Hutt a fost votată, pentru a patra oară consecutiv, cea mai bună stațiune de schi din Noua Zeelandă. Are peste 40 de pârtii, este potrivită și pentru începători și pentru cei mai experimentați și, evident, pentru familii.

-Cea mai bună stațiune de schi din SUA: Deer Valley Resort

Deer Valley Resort este situat lângă orașul istoric Park City, Utah, la aprox. 56 km de Salt Lake City, Sunt aici 104 pârtii, cea mai lungă având 4,5 km, deservite de un sistem de transport prin cablu format din 24 de instalații. Marea majoritate a pârtiilor sunt pentru intermediari și avansați.

Topul celor mai bune stațiuni de schi din Europa

-Cea mai bună stațiune de schi din Andorra: Vallnord

Are 93 Km de pârtii omologate, cu toate gradele de dificultate, deservite de 43 de instalații de transport prin cablu. Predomină în Vallnord pârtiile cu un grad ușor și mediu de dificultate, opt km dintre ele fiind dificile (piste marcate cu negru). Vallnord înseamnă Arinsal, Pal și Ordino-Arcalís, stațiuni din Pirinei conectate prin instalații de transport prin cablu. Există un permis de schi pentru fiecare stațiune și altul care le dă schiorilor posibilitatea să meargă în toate stațiunile din Vallnord, pentru o ședere de minim două zile.

Vallnord, parte a municipalității La Massana, este situată în Pirinei, la o altitudine între 1.550 și 2.560 m.

-Cea mai bună stațiune de schi din Austria: Kitzbühel

 Cosmopolita stațiune tiroleză este locul unde a luat naștere Cupa Mondială de schi alpin,s-a impus ca o destinație de vacanță care atrage cu cei 230 km de pârtii, pentru schiori cu toate nivelurile de abilități. Cele 57 de telecabine și schi lifturi de ultimă generație și pantele perfect îngrijite către care te conduc acestea sunt doar două dintre motivele pentru care Kitzbühel este des premiată la capitolul schi. O atracție de top pentru avansați este legendara “Streif” una dintre cele mai grele pârtii din lume.

Adepții stilului liber au la picioare nu doar „Gamsstadt”, ci și alte 13 piste marcate care acoperă o lungime totală de 41 kilometri. Kitzbühel e amplasat la 75 km distanță de aeroportul din Salzburg. la 97 km față de cel din Innsbruck și la 165 km de aeroportul din Munchen.

-Cea mai bună stațiune de schi din Bulgaria: Bansko

La Bansko sunt aprox. 75 km de pârtii de schi deservite de 24 de instalații de cablu. Aproximativ 90 % din pârtiile din Bansko au tunuri de zăpadă. Sezonul în Bansko durează, de regulă, de la jumătatea lui decembrie până în aprilie. Dacă îți rămâne destulă energie la sfârșitul zilei, poți schia pe un traseu de 16 km, de la vârful Todorka până la stația de bază a telegondolei. Ultimii șapte km de pârtii au instalație nocturnă. Zona de sporturi de iarnă din Bansko este situată la o altitudine de 990 – 2.560 m. Bansko este potrivită și pentru familiile cu copii, sunt școli de schi și predomină pârtiile ușoare și medii.

Citește despre cele mai bune stațiuni din Europa de Est

-Cea mai bună stațiune de schi din Rep. Cehă: Skiareál Špindlerův Mlýn

Este cea mai mare regiune de schi din Cehia, cu 25 km de pârtii însumate, majoritatea cu grad de dificultate mic și mediu. Pârtiile sunt deservite de 16 instalații de transport pe cablu (din care 5 telecabine). Staţiunea cea mai cunoscută este Harrachov, cu opt km de pârtii. Skiareál Špindlerův Mlýn este situată în Boemia de nord, la 150 km nord-est de Praga.

-Cea mai bună stațiune de schi din Finlanda: Iso-Syöte

Iso-Syöte este amplasat într-un parc național, iar Syöte este zona cu cele mai mari căderi de zăpadă din Finlanda. Zona de schi Iso-Syöte are 17 pârtii cu o lungime totală de 12 km, pentru toți schiorii. Pârtiile sunt deservite de opt instalații de transport prin cablu. Un freeride park și două Snow Park și școlile de schi completează oferta acestei stațiuni potrivite pentru familiile cu copii.

Iso-Syöte este cea mai sudică localitate din Finlanda. situată la 140 km nord-est de Oulu, de pe coasta vestică, și la 750 km de Helsinki.

-Cea mai bună stațiune de schi din Franța: Val Thorens

Cea mai bună stațiune de schi din Germania: Garmisch-Partenkirchen

Stațiunea bavareză aflată la 56 km de München e situată la o altitudine cuprinsă între 732 și 2,050 m, Garmisch-Partenkirchen fiind cea mai înaltă stațiune de schi din Germania. Pârtiile leagă pantele a trei munț, respectiv Hausberg, Kreuzeck și Alpspitze, Zona de schi Garmisch-Partenkirchen oferă accesul la 40 de km de pârtii unite cu ajutorul a 17 instalații de transport. Garmisch-Partenkirchen atrage familiile ( mai ales pe Hausberg) și pe cei avansați pe faimoasa pantă neagră Kandahar.

-Cea mai bună stațiune de schi din Italia: Dolomiti Val Gardena

În Val Gardena există 175 km de pârtii și 115 km de pârtii cross-country și 83 de instalații de transport prin cablu. Skipass Val Gardena – Alpe di Siusi este valabil pentru 78 de ascensoare și 175 de km de pârtii de schi din Val Gardena. De la Selva Val Gardena, un sat pitoresc din Dolomiți Val Gardena, poți ajunge direct la Sellaronda, un circuit de schi de neuitat, lung de 40 de km, de pe masivul Sella.

Dolomiti Val Gardena este parte a uneia dintre cele mai mari regiuni de schi din lume, Dolomiti Superschi. Dolomiti Superschi reunește 12 stațiuni, una mai celebră ca alta, care au împreună 1.200 km de pârtii, deservite de 450 de telecabine, telescaune. Pârtiile sunt accesibile cu un singur skipass, Dolomiti Superskipass.

-Cea mai bună stațiune de schi din Norvegia: Trysil

Cu 75 km de pârtii împărțite în patru zone de schi, Trysil este cea mai mare stațiune montană din Norvegia. Trysil Turistsenter, situată pe partea sudică a muntelui, are pante lungi, de toate gradele de dificultate, cu o zonă de schi specială pentru copii. Trysil Høyfjellssenter are intrare pe partea de nord a muntelui, fiind potrivită pentru familiile cu copii mici. Høgegga este zona de pârtii negre, potrivită pentru cei experimentați iar Skihytta – pantele cu cele mai mult soare. Trysil este amplasată la aprox. 210 km nord-est de Oslo.

-Cea mai bună stațiune de schi din Polonia: Kotelnica Bialczańska

Aici există 14 kilometri de pârtii cu nivel de dificultate variat, de la pantele ușor înclinate spre rutele cu omologarea FIS FIS. Un număr de 19 ascensoare transportă turiștii. Zona de sporturi de iarnă este situată între 680 și 910 m altitudine. Bialka Tatrzańska este formată din trei stațiuni de schi: Kotelnica, Kaniówka și Bania. Împreună, acestea constituie una dintre cele mai mari și mai moderne stațiuni de schi din Polonia. Białka Tatrzańska – Kotelnica are acces la un domeniu schiabil de 183 km de pârtii deservite de 264 instalați de transport prin cablu. Poți schia pe multe dintre pârtii cu un singur skipass, Tatra Ski.

Kotelnica Białka Tatrzańska se află de 75 km de Cracovia, lângă granița cu Slovacia

-Cea mai bună stațiune de schi din România: Sinaia

A doua dată în topul celor mai bune stațiuni de schi din Europa, „Perla Carpaților” are aprox.16 km de pârtii omologate, Sinaia are, alături de Poiana Brașov. cel mai mare domeniu schiabil din țară și o diferență de nivel de aproape 1.000 metri. Astfel, la Cota 2000, zăpada se menține mai mult timp comparativ cu alte stațiuni, datorită temperaturilor scăzute specifice golului alpin. Practic, Însă în Sinaia nu există un singur skipass, dat fiind că sunt doi operatori de transport prin cablu, concurenți pe același domeniu schiabil.

-Cea mai bună stațiune de schi din Rusia: Rosa Khutor.

A fost construită în jurul orășelului Krasnaya Polyana, special pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci din 2014. Pentru schi și snowboard, există 77 km de pârtii și 25 ascensoare transportă turiștii. Zona de sporturi de iarnă este situată între 940 și 2.320 m altitudine. Gondola urcă la un platou înalt de 1.100 m, pe care se află fostul sat olimpic, de unde începe stațiunea de schi. Două gondole suplimentare te conduc la vârful Rosa (2.320 m).

-Cea mai bună stațiune de schi din Slovacia: Jasná Nízke Tatry

Situată în munții Tatra de Jos, Jasná Nízke Tatry face parte din parcul național Napant. Este cea mai mare stațiune de schi din Slovacia cu 50 km de pante cu dificultăți diferite. Pe 36 km există tunuri de zăpadă. Sunt 25 de telecabine și lifturi cu capacitate de transport de peste 28.000 de persoane/ oră până la Chopok ( 2.024 m altitudine).

-Cea mai bună stațiune de schi din Slovenia: Krvavec

Stațiunea cu 30 de km de pârtii variate, potrivite pentru toate categoriile de schiori. 11 ascensoare transportă oaspeții, zona de sporturi de iarnă fiind situată între 1.450 și 1.971 m altitudine. Krvavec este situată la numai 25 km de capitala Ljubljana și la 30 km de Bled.

-Cea mai bună stațiune de schi din Spania: Boí Taüll

Stațiunea din Munții Pirinei se află în apropiere de granița cu Franța, la aperox. 550 km de Madrid și la 465 km de Valencia. Sunt aici 43 de pârtii ( cu o lungime totală de 45 km), accesibile cu ajutorul a 11 instalații de transport pe cablu cu o capacitate totală de 15.700 persoane/oră. Cu cele mai înalte vârfuri din Pirinei și o amplasare privilegiată orientată spre nord, Boí Taüll garantează o zăpadă de o calitate excelentă.

-Cea mai bună stațiune de schi din Suedia: Åre

Cea mai mare stațiune de schi din nordul Europei, Åre se mândrește cu 114 pârtii cu toate gradele de dificultate, deservite de 42 de ascensoare. Stațiunea oferă și nelipsitele facilități spa și e potrivită și familiilor. Situată la nici 300 de km de Polul Nord, Åre are sezoane lungi și zăpada sigură din noiembrie până la începutul lui mai. Este parte a unui domeniu schiabil care leagă pârtiile din Duved, Tegefjäll, Central Åre și Åre Björnen printr-un serviciu de transport rutier gratuit pentru posesorii de skipass.

Åre este în regiunea Jämtland și se află la aprox. 615 km nord de Stockholm.

-Cea mai bună stațiune de schi din Elveția: Verbier

Un fost sătuc alpin, Verbier e poarta de intrare în domeniul schiabil 4 Vallées. Legate de domeniul 4 Vallées (stațiunile Verbier, Bruson, Nendaz, Veysonnaz, Siviez și Thyon), Verbier și La Tzoumaz fac parte din cea mai mare zonă de schi din Elveția cu 410 km de pârtii și aproape 100 instalații de transport pe cablu. Este o stațiune cu lipici la familiile cu stare, la celebrități și la tineri, chiar și cei fără vârstă.

Cele mai bune stațiuni de schi din Europa și de pe mapamond au fost premiate la Gala World Ski Awards, care a avut loc în Kitzbühel, Austria.

Sper că ți-a plăcut și acest articol și că te-a inspirat  Intră în povestea noastră, vino cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune 🙂 !

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger #romania  #schi #ski #europa

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This