Iată cele mai frumoase orașe din Austria, selecția echipei consilierturism.ro. Toate aceste orașe și chiar și sate chiar au de “etalat” peisaje dramatice sau o amplasare deosebită, o arhitectură specifică plus o istorie veche și interesantă.

De fapt, Austria este plină de orașe și sate frumoase, răsfirate pe văi sau la poalele munților… Îți dai seama de aceasta doar la o simplă călătorie pe drumurile sale perfecte, cu mașina, trenul sau pe bicicletă.

Fie că ești în căutarea unei excursii în apropierea Vienei sau dorești să vezi cât mai mult din această țară, iată cele mai frumoase și interesante orașe din Austria.

Salzburg, în sunetul dulce al muzicii

Capitala Salzburg Bundesland, Salzburg e situat pe malurile râului Salzach, la poalele Alpilor, aproape de granița cu Germania. “Orașul lui Mozart” s-a dezvoltat pe locul unei așezări celtice, apoi au venit romanii. A devenit sediul unei episcopii puternice încă din 739 și ordinului religios i se datorează avântul. Salzburg a fost și un punct important al comerțului cu sare.

Dacă ai ajuns aici și iubești muzica, știi deja că Salzburg este locul de naștere al lui W.A. Mozart. Dacă îți place arhitectura, ai pășit pe un tărâm renascentist și baroc Italian greu de egalat. Dovadă stau clădirile episcopale și casele burghezilor, care au rezistat mareluui incendiu din 1819. Îți plac dulciurile? Atunci ai savurat deja pralinele Mozartkugel din marțipan, fistic, nuga și ciocolată neagră. Sunt 13 sortimente diferite, dar primele apărute pe piață sunt cele în ambalaj argintiu cu albastru!

Gradinile Mirabell, Salzburg

Salzburg este de vizitat în orice anotimp, e de descoperit pe jos, la pas prin centrul istoric inclus în patrimoniul UNESCO, pe bicicletă, de pe vârf de deal, cu telecabina.

Despre Salzburg, cu drag! 
Innsbruck, mai mult decât o destinație de schi

Capitala statului Tirol, Innsbruck are o amplasare deosebită în Alpi, fiind o destinație cosmopolită pentru schi. De altfel, a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă în 1964 și 1976. Dar Innsbruck are de oferit ceva în orice anotimp. Vederile ample de pe Nordkette și traseele de drumeții din vecinătăți sunt atuurile cadrului natural. Acestea și arhitectura grandioasă a centrului istoric și de-a lungul râului Sill plasează Innsbruck pe o poziție fruntașă în clasamentul celor mai frumoase orașe din Austria. Menționat pentru prima dată în 1180 ca un mic târg care aparținea conților bavarezi Andech, Innsbruck s-a dezvoltat repede datorită poziției sale strategice, la intersecția marilor rute comerciale. Podul (Brücke) peste Han a fost un “motor” al dezvoltării și cel care i-a dat numele. În 1420, Innsbruck a devenit capitala Tirolului și reședință ducală sub Frederic. Napoleon a oferit Innsbruck regatului Bavariei în 1806, dar a fost eliberat în timpul Războiului de Eliberare, în 1809, de către tirolezii conduși de Andreas Hofer.

Orașul vechi, cu străzile sale pietruite și înguste, te introduce într-o lume de poveste. Case medievale pitorești mărginesc străduțele strâmte, pietruite. Pare că toate străduțele duc la Fürstenburg, vestit pentru balconul său cu acoperiș din cupru aurit, construit de ducele Frederic și remodelat de împăratul Maximilian, în jurul anului 1500. Hofburg (1754–70, construit pe locul unei reședințe ducale) și Hofkirche, cu mausoleul dedicat lui Maximilian I și mormintele lui Hofer, Universitatea (fondată de împăratul Leopold I în 1677) și Castelul Ambras sunt câteva din reperele istorice și arhitectonice ale Innsbruck.

Nu rata Muzeul Ferdinandeum, cu colecții preistorice, de artă industrială și de istorie naturală, Muzeul de Artă Populară Tiroleză și Muzeul Puștilor Imperiale. Mai multe, aici

Hallstatt, pași înapoi în timp

Greu ar fi de găsit o amplasare mai bună a unui oraș decât la “umbra” Munților Salzkammergut și pe malul unui lac în care se oglindește cerul “adânc”. Dar oamenii au desăvârșit, și aici, ce le-a dat natura și au mai făcut ceva. Au păstrat acea atmosferă autentică, o plimbare în Hallstatt e ca și cum ai face pași înapoi în timp.

Un alt beneficiar al frumuseții Munților Salzkammergut, Hallstatt a devenit o destinație preferată de oameni din toate colțurile lumii. Hallstatt te încântă nu doar cu amplasarea sa, ci și cu arhitectura tradițională și cu atmosfera “de poveste”.

Lacul Hallstatt are și el porția sa de “vină”, iar bogăția din adâncuri, sarea, i-a asigurat prosperitatea înainte de a deveni turistic. Hallstatt este atât de frumos, încât o companie minieră chineză a dezvoltat replica Hallstatt la scară largă în Guangdong. Centrul istoric este inclus în patrimoniul UNESCO.

Plimbarea agale la pas pe străduțele mărginite de case în culori pastelate, excursia cu vaporașul, vizitarea minei de sare sunt câteva din experiențele pentru care merită să ajungi la Hallstatt.

Dürnstein-„perla Wachau”

Unul dintre orașele mici adorabile de pe Valea Dunării, Dürnstein este accesibil cu mașina sau cu vaporul, într-o croazieră. Păzit de sus de un castel medieval (sec. X), Dürnstein are centrul plin de clădiri frumoase medievale din tot felul de stiluri arhitecturale din care predomină barocul. Este ca o filă de poveste și de fapt Dürnstein nu duce lipsă de ele. Richard Inimă de leu a fost încarcerat și ținut prizonier în castelul astăzi în ruină, în 1192 și 1193. Răscumpărarea plătită de englezi pentru rege s-a dus la Viena, dar Dürnstein a rămas pe loc, pe malurile fruviului, să perceapă taxe vaselor celor care veneau pe Dunăre.

Dürnstein e amplasat în mijlocul unei importante regiuni viticole. Cele mai cunoscute soiuri sunt vinurile albe seci, în special grüner veltliner. Livezile de meri și de caiși sunt și ele înfloritoare pe Valea Dunării, iar tartele și ștrudelul, delicioase.

Alpbach, cel mai frumos sat

Austriecii au votat Alpbach cel mai frumos sat din țară în 1983 și chiar e de-a dreptul fermecător. Peisajele sunt superbe, aerul e curat, casele și-au păstrat arhitectura tradițională. Alpbach a fost un sat de munte foarte izolat din Tirol, greu accesibil din Valea  Alpbachtal. Primul drum care să-l lege de fundul Alpbachtal a fost construit abia în 1926. Izolarea și legislația strictă și respectată a ajutat Alpbach șă-și păstreze identitatea și autenticitatea. Toate casele sale au parterul din piatră masivă, etajele fiind din lemn. Balcoanele sunt inundate de flori, sunetul talangilor se aude pe fundal. Autoritățile depun eforturi pentru păstrarea portului popular și a obiceiurilor. În Alpbach există peste 100 de ferme, majoritatea tradiționale. Sunt zeci de „Erbhof” (fermă ereditară), titlu care se acordă familiilor care au deținut și gestionat o fermă de câteva generații și de cel puțin 200 de ani în linie directă.

Vara, poți face drumeții cât te țin picioarele pe traseele din vecinătăți. Iarna, satul Alpbach este un punct de plecare pentru a explora domeniul schiabil Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau (113 km de pârtii). Stațiunea cu pârtiile desfășurate pe patru munți și două văi poate fi accesată de la Alpbach folosind fie gondola Wiedersbergerhornbahn, fie telecabina Pöglbahn.

Am plecat din Alpbach cu sentimentul că trebuie să mă reîntorc aici, măcar pentru priveliștea aceasta pastorală.

Bad Gastein, la înățimea văii Gastein

Amplasată în Parcul Național Hohe Tauern, stațiunea Bad Gastein este la înălțime și la propriu și la figurat. Nu doar datorită altitudinii sale medii de 1.000 m ci și datorită peisajelor superbe și izvoarelor minerale. Între munți, văi, izvoare minerale și cascade la Bad Gastein și-au făcut loc și frumoasele clădiri „Belle Epoque” care au găzduit împărați și nobili. Veneau aici la tratamente balneare, răsfăț și plimbări ușoare în aerul tare.

Bad Gastein este o stațiune balneară cu o atmosferă nostalgică, ușor desuetă dar revitalizată de aerul tare de munte.

Izvoarele termale radioactive din Bad Gastein au fost folosite din sec. XIII-lea, dar regii și alți bogătași care obișnuiau să vină aici i-au adus renumele mondial în sec. XIX-lea. Două cascade superbe cu căderi de apă de 63 respectiv 85 de metri fac Bad Gastein și mai pitoresc. Stubnerkogel Hangebrucke e un pod suspendat la 2300 m deasupra solului, lung de 140 m lungime, este una din atracțiile “must see”.

Traseul lejer pe care se plimbau odinioară împărăteasa Elisabeta, Kaiserul Wilhelm și Arhiducele Johann este de neocolit. Poteca are 3,6 km lungime și leagă Bad Gastein de fostul sat minier Kötschachtal.

Bad Gastein îți oferă nu doar imaginea sa perfectă, ci și frumusețea Văii Gastein pe care o privește de sus.

St Gilgen, un pic din Bavaria 

Situat pe malul pitorescului lac Wolfgangsee și înconjurat de lanțul muntos Salzkammergut, St. Gilgen se bucură și el de toată frumusețea naturii.

Este situat în provincia Salzburg și unul dintre cei mai faimoși fii ai Salzburgului își are rădăcinile aici. Mama lui W. A. Mozart, Anna, s-a născut în St. Gilgen, iar sora sa, Nannerl, a locuit în St. Gilgen de mulți ani. St. Gilgen e atestat în anul 1376, dar s-a lansat în turism abia în sec. al XIX-lea, după introducerea transportului maritim pe lac și construcția de căi ferate. Așa au fost atrași vienezii bogați să-și construiască aici casele de vacanță.

Aceste case mari, cu fațade pictate și cu flori la balcoanele de lemn constituie farmecul irezistibil al St. Gilgen. Seamănă cu localitățile bavareze Obbermmergau și Garmisch-Partenkirchen. Plus decorul alpin, munții și pădurile verzi de brad care se oglindesc în lacul alpin Wolfgangsee. Se înțelege că sunt multe trasee de drumeții aici, dar cel care duce către satul Fürberg este de nerarat dacă vrei să intri în atmosfera locului.

St. Gilgen este numit după Saint Giles, iar schitul  Sf. Gilgen inițial poate fi văzut, în spatele unei capele, în stâncile Falkenstein la vest de Sf. Wolfgang și la est de Fürberg. 

Dar unde este Viena în acest clasament? Mereu la înălțime, Viena are ceva pentru toți. Lipsește din clasament doar pentru că am vrut să pun reflectorul și pe alte orașe frumoase din Austria.

Viena este de descoperit la pas, de  mers prin muzee și pe bulevardele mari. E potrivită și pentru vacanțe împreună cu copiii, dar și pentru shopping. Iar dacă ești un gurmand, Viena are cu ce să te încânte.

Sper ca visul de a ajunge în acele locuri de vis să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește!

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #austria #turism #viena #hallstatt #salzburg #innsbruch

Lista celor mai frumoase orașe din Austria este deschisă. Ție care ți-a plăcut cel mai mult?
error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This