Puține locuri din lume sunt mai inspiraționale decât Meteora, îți dai seama de aceasta de la primul pas aici. Lentila aparatului foto nu are puterea să redea nici măcar o frântură din frumusețea acestui loc care te lasă fără cuvinte, iar cu energia aproape palpabilă care pare că plutește aici nu are nicio șansă.

Odată ajuns la Meteora te simți mai aproape de cer, de natură, de oameni, dar trebuie să te pregătești din timp pentru a te bucura la maxim de aceste momente. 

Așadar, iată câteva sfaturi de călătorie pe care este bine să le citești înainte de a ajunge la Meteora.

Meteora este cel de-al doilea loc de pelerinaj ca mărime din Grecia, după muntele Athos, motiv pentru care este destul de aglomerat, mai ales vara. Peste trei milioane de oameni vizitează anual Meteora, mănăstirile construite pe stânci aproape inaccesibile, care par suspendate între cer și pământ.

Oamenii sunt atrași la Meteora de peisajele unice, care par nepământene, de atmosfera deosebită, înălțătoare, de poveștile chiliilor și mănăstirilor construite pe stânci aproape imposibil de ajuns.

Călugări neștiuți au trudit pentru a ridica lăcașurile de cult cărând piatra și lemnul în coșuri de răchită, sus, pe coama stâncilor de peste 600 de metri înălțime. Și-au riscat viața, sănătatea, și-au lăsat trecutul și familiile în urmă dar au făcut-o pentru că au crezut în Ceva și și-au urmat destinul.

-Programe diferite. Fiecare din cele șase mănăstiri are programul său, iar dacă vrei să le vizitezi pe toate cel mai bine este să-ți programezi o vizită de minim două zile. Dacă ai mai puțin de trei zile la dispoziție, atunci negreșit să-ți rezervi sfîrșitul de săptămână pentru a le vizita. Sâmbăta și duminica sunt singurele zile în care toate cele șase mănăstiri de la Meteora au porțile deschise pentru vizitatori. Care, în vâf de sezon, nu vor fi puțini. ..

Programul mănăstirilor de la Meteora 

MănăstireProgram de vară-deschis-ÎnchisProgram de iarnă-deschis-Închis
Marele Meteoron Metamorfosis  9.00-17:00 Marți 9.00-16:00Marți

Miercuri

Varlaam  9.00-16:00Vineri 9:00-16:00Joi și Vineri
Agia Triada-Sf Treime  9.00-17:00Joi 10:00-16:00Miercuri

Joi

Sf Nikolaos Anapafsas  9.00-14:00Vineri 9.00-14:00 Vineri
Roussanou  9.00-18;00Miercuri9:00-14:00Miercuri
Sf. Ștefan  9:00-13:30

15:30-17:30

Luni9:30-13:00

15:00-17:00

Luni

Meteora și mănăstirile sale sunt incluse în patrimoniul cultural și natural al UNESCO din anul 1988. Așa cum se întâmplă la marea majoritate a obiectivelor turistice cu acest statut, se plătește bilet de intrare. Pentru fiecare dintre mănăstirile de la Meteora, biletul de intrare costă patru euro/persoană.

marele-meteor-meteora

– Pentru a intra în mănăstiri, trebuie să respecți un cod vestimentar potrivit cu viața monahală, austeră, de aici. Rochiile trebuie să aibă mâneci lungi, umerii să fie acoperiți, fustele și chiar și pantalonii trebuie să acopere gambele. Dacă nu întrunești aceste cerințe vestimentare, la intrarea în mănăstiri ți se va cere să-ți acoperi trupul cu veșmintele pe care le vei împrumuta de la lăcașul de cult. Fiind lăcașe sfinte, îmbrăcămintea sumară a femeilor și a bărbaților reprezintă un motiv întemeiat pentru a nu fi acceptat să le vizitezi.

– Ce să ai în valiză. În primul rând, îmbrăcăminte și încălțăminte adecvată. Sunt destul de multe trepte de urcat, cărări de bătut pe trasee șerpuitoare la baza stâncilor, așa că încălțările potrivite pentru drumeții sunt obligatorii. Vara este bine să ai în rucsac apă îmbuteliată, mai ales dacă vizitezi mănăstirile pe jos, la picior, plus ceva de ronțăit. Există distribuitori de băuturi răcoritoare și de gustări în parcările mănăstirilor, dar o să constați că prețurile lor sunt mult prea mari.

turisti-meteora-sf-treime

– Cea mai bună perioadă de a vizita Meteora. Meteora este o destinație care poate fi vizitată în orice anotimp, dar cea mai bună perioadă este cea cuprinsă între lunile aprilie-octombrie. Primăvara ar putea fi cea mai bună opțiune pentru o călătorie aici dacă dorești să te bucuri pe îndelete, în liniște, de acest loc înălțător fără a fi nevoit “să-l împarți” cu mulțimea de turiști din toate colțurile pământului.

– Unde te poți caza la Meteora. Kalampaka este orășelul de la baza Meteorei, unde găsești hoteluri și case de oaspeți drăguțe, magazine cu suveniruri, cafenele animate și taverne cu specific tradițional. De oriunde din Kalampaka vei fi “urmărit” de stâncile de la Meteora, practic se poate spune că, și la propriu și la figurat, Kalampaka a “crescut” la umbra Meteorei. Orășelul cu aproximativ 11.000 de locuitori este pitoresc și destul de liniștit ziua, pentru ca după lăsarea serii, toate cafenelele, barurile și tavernele de pe bulevardul principal să se anime până către dimineață.

kastraki-grecia

Mai există posibilitatea de a te caza și mai aproape de Meteora, în satul Kastraki. Aici, foarte aproape de stâncile impozante, se află câteva pensiuni și case de oaspeți, taverne imbrăcate în flori și o cărare care te duce la mănăstiri. De fapt, mănăstirea Sf Nikolaus Anapafsas se află la “după deal de Kastraki”, pe stânga cum te duci către Meteore. Pe dreapta, îți va atrage atenția peștera Sf Gheorge Mandilas, unde poți ajunge doar dacă ești un alpinist experimentat.

– Cum ajungi la Meteora. De la Atena la Kalampaka se poate ajunge cu trenul direct (se fac peste cinci ore) sau cu autobuzul. Dacă ești cu autoturismul, pentru cei 350 de kilometri ai nevoie de patru ore de la Atena la Kalampaka. Eu am ajuns din Lefkada, nu am făcut mai mult de cinci ore, cu toate că am oprit la o tavernă între munți, pentru niște frigărui de miel delicioase.

La unele mănăstiri se ajunge mai greu, trebuie să depui puțin efort pentru a te bucura pe deplin de frumusețea lor.

marele-meteor

– Marele Meteor. Este cea mai mare și cea mai veche  din cele șase mănăstiri de la Meteora care găzduiesc viață monahală. Cu toate că este situat pe stânca cea mai înaltă, la Marele Meteor este foarte ușor de ajuns, nu ai decât să-i treci poarta și să-i admiri frumusețea.

sfanta-treime-meteora

– Cum ajungi la Mănăstirea Sfânta Treime-Agia Triada. Drumul până sus, la  Mănăstirea Sfânta Treime-Agia Triada este cel mai lung și mai dificil dintre toate. Pe lângă o mică drumeție pornind de la baza stâncii pe care o domină mănăstirea, pentru a ajunge la Mănăstirea Sfânta Treime trebuie să urci aproximativ 150 de trepte. Nu este un drum greu pentru cineva sănătos, dar ar putea fi problematic pentru cei mai în vârstă sau suferinzi. După ce mergi pe cărarea de la poalele stâncii pe care e construită Mănăstirea, vei începe să urci pe o “cărare” săpată în stâncă, apoi urci, iar mergi pe potecă, urmează și câteva terase săpate în stâncă și la urmă faci un sprint mai lung. Merită efortul, de sus, priveliștea este unică, desăvârșită! Iar mănăstirea, atestată din anul 1362, este deosebit de frumoasă. Catedrala principală a fost ridicată mai în secolul al XV-lea, iar picturile datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

meteora-manastirea-sf-treime

Și regizorii James Bond 007 au admirat această mănăstire care are probabil cea mai spectaculoasă amplasare, de vreme ce scene din seria “Doar pentru ochii tăi” (1981) au fost filmate aici.

roussanou-de-pe-varlaam

– Cum ajungi la Mănăstirea Roussanou Meteora. Fondată în secolul al XVI-lea, mănăstirea de maici are hramul „Schimbarea la Față”. Spre deosebire de alte roci pe care s-au construit mănăstiri, cea a Roussanou are o înălțime mai mică, așadar lăcașul de cult e mai accesibil. Este dispusă pe trei nivele, la parter fiind biserica și câteva chilii.

Mănăstirea Roussanou a suferit leziuni severe în timpul al doilea război mondial. A devenit mănăstire de maici în 1988.

Sunt două căi de a ajunge la Roussanou, una mai scurtă, direct din parcare, cealaltă este un pic mai lungă, prin pădure, pe o potecă marcată. O plimbare de 10-15 minute la umbra răcoroasă și liniștitoare a pădurii nu are cum să-ți facă decât bine!

 

Sf nicolae Anapafas

Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapausas. Este primul lăcaș de cult pe care îl întâlnești, pe stânga, la un kilometru  pe drumul dinspre Kastraki. Micuța mănstirea al cărui nume înseamnă literar “Sfântul Nicolae cel care te odihnește”, a fost construită la începutul a XVI-lea, fiind pictată de pictorul cretan Theophanis Strelitzas în 1527. Accesul se face ușor, dar înauntrul lăcașului de cult sunt câteva scări strămte de urcat.

Manastirea Sf Stefan Meteora

– Cea mai ușor accesibilă este mănăstirea Sf Ștefan, trebuie doar să treci un podeț din parcare, nu ești obligat să urci nenumărate trepte pentru a ajunge la ea. Mănăstirea Sf. Ștefan include două catedrale, respectiv vechea și frumoasa capelă din secolul al XVI-lea (grav avariată în timpul al doilea război mondial de bombardamentele germane) și catedrala mai spațioasă, din secolul al XVIII-lea, închinată Sfântului Haralambie (e și o raclă cu moaștele sale).

Vizitează această mănăstire măcar pentru vederea spectaculoasă spre valea Tesaliei, a râului Pinios și a munților Pindos.

manastirea varlaam grecia

– Mănăstirea Varlaam. Este situată în apropierea marelui Meteor și este un pic mai greu de ajuns sus. Trebuie să urci aproape 200 de trepte săpate în stâncă, dar, după ce ai trecut de ușa mică lăcașului de cult, vei fi mulțumit. Mănăstirea Varlaam portă numele fondatorului său,  ascetul care a trăit într-o peșteră ca pustnic și a construit o capelă în vârful unei stânci. În secolul al XVI-lea, doi frați, ambii călugări, au lărgit capela și a construit o mănăstire. Mănăstirea este datată în 1517 și a fost decorată în 1548 de un iconograf  bizantin important. Pe latura nordică se află  așa numita Capelă a celor trei, construită în 1627. În vechiul reflectoriu se află și un muzeu cu fresce și obiecte bisericești.

peisaj-meteora

Ce să nu ratezi la Meteora

Apusul. Fiecare moment al zilei are frumusețea sa la Meteora, dar apusul este cu totul special. Încet-încet, pe măsură ce soarele coboară, amplul peisaj își schimbă culoarea și formele capătă noi contururi.

apus-meteora

Totul se îmbracă într-o mantie cu strălucire aurie, momentul culminat fiind când astrul zilei se retrage după munți. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a privi apusul este de pe stâncile din apropierea mănăstirii Roussanou, din apropierea șoselei.

– O seară cu muzică tradițională la o tavernă din Kalampaka, unde se cântă live la bazooka. Eu am ales și nu mi-a părut rău!

biserica-bizantina-kalampaka

– Biserica Bizantină cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Datează din secolul al XII-lea, deci este mai veche din zonă, este amplasată chiar la picioarele stâncilor în orașul Kalampaka, are niște fresce minunate. Biserica Bizantină este deosebită pentru că aici se află înglobate o serie de elemente din vechi biserici și temple din regiune precum o coloană de marmură de la ansamblul de la Delphi – Delfi.

Impresii și fotografii de la Meteora găsești aici.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că ți-a fost de folos. Te așteptăm pe Facebook.

Nu uita să-ți anunți prietenii că ai citit ceva pe placul tău, interesant, dă-ne Like & Share

Visează, iubește, călătorește! 

Drumul de la București la Meteora. 

http://

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This