Un studiu realizat de visaguide.world plasează Lisabona pe primul loc în top 10 capitale europene de vizitat în acest an. Sunt cele mai prietenoase cu turiștii străini atât în ceea ce privește bugetul necesar pentru a vizita orașul cât și siguranța oferită și ospitalitatea rezidenților. Din clasamentul pe 2024 au ieșit Berlin și Viena, care au fost înlocuite de Varșovia și Berna.

Ce-i atrage pe turiști?

Interesante sunt concluziile acestui studiu și criteriile luate în calcul la alcătuirea clasamentului capitalelor europene de vizitat în acest an. Clasamentul e realizat luând în calcul aspectele pe care le apreciază cel mai mult călătorii. Este vorba de: bani (bugetul mediu săptămânal pentru a vizita orașul), atractivitate-scorul pentru oferta de turism, siguranța, disponibilitate-scor pentru vorbitorii de limba engleză și ospitalitate-scor de prietenie. Aceste criterii au condus Lisabona pe primul loc în topul Top 10 capitale europene de vizitat în 2024, o creștere mare față de poziția a cincea din 2023.

“Europa devine din ce în ce mai scumpă”

Concluziile studiului sunt relevante chiar și pentru un turist european care călătorește pe bătrânul continent. “În timp ce clasamentele se modifică, în general, Europa devine din ce în ce mai scumpă, mai puțin sigură și mai puțin prietenoasă de vizitat”, punctează autorii studiului.

Se estimează revenirea completă, în 2024, a industriei turismului și călătoriilor la nivelul din 2019. Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) apreciază chiar că în acest an, turismul internațional va crește cu două procente peste nivelul din 2019. Ca și în 2023, când a atins 94% din nivelul de dinainte de 2020, Europa va marca o nouă creștere în următoarele luni ale acestui an. Comisia Europene de Călătorii (ETC), susține că 75% dintre cei dornici să călătorească de peste oceane și mări intenționează să viziteze Europa.

În acest context, Europa este întotdeauna o idee bună pentru pasionații de călătorii de orice tip, de la călătorii romantice la cele istorice, pentru natură, artă, hastronomie și cultură. Dar într-o lume în care călătoria nu mai este un lux, ci mai degrabă o necesitate, călătorii iau în considerare din ce în ce mai mulți factori înainte de a face o călătorie către o anumită destinație, mai degrabă decât doar frumusețea și unicitatea acesteia.

Lisabona, cea mai bună capitală din  Europa pentru turiști

Clasată pe primul loc în top 10 capitale europene de vizitat în 2024, Lisabona este una dintre cele mai ieftine destinații, cu o medie estimată la 385 euro/persoană pentru o vizită de o săptămână în oraș. Cu toate acestea, aceste prețuri vor crește cu siguranță anul viitor din cauza inflației. În plus, turiștii cazați în Lisabona vor trebui în curând să plătească o taxă de oraș de 4 euro pentru noapte petrecută într-o unitate de cazare. În plus, locuitorii săi printre cei mai prietenoși, imediat după spanioli și italieni, și al doilea cel mai bine în clasament atunci când vine vorba de cunoștințele de engleză, imediat după olandezi, exceptând britanicii.

Datele Institutului Național de Statistică (INE) din Portugalia arată că în 2023, Lisabona a înregistrat o creștere cu 40,2% a veniturilor totale și o creștere cu 43% a veniturilor din cazare, comparativ cu 2019. Principalele piețe externe sunt Marea Britanie și Germania.

Amsterdam este acum a doua cea mai bună capitală pentru a fi turist, urmată de Praga, Varșovia și Madrid.

Listat pe primul loc anul trecut, Amsterdam a coborât pe a doua poziție ca cea mai bună capitală de vizitat din Europa în 2024. Amsterdam a fost depunctat din cauza creșterii, de la 315 € la 465 €, a bugetului de care trebuie să dispună un turist pentru a putea gestiona vizitarea orașului pentru o săptămână. În același timp, a fost depunctat și din cauza unei scăderi a prieteniei față de turiști.

Cele mai scumpe capitale europene

Bugetul pentru a vizita capitala Olandei nu este cel mai mare, orașe capitale precum Berna, Paris, Londra și Roma fiind în fruntea clasamentului în acest sens. Printre motivele care fac din Amsterdam a doua cea mai bună capitală de vizitat din Europa se numără scorul său de prietenie, precum și cunoștințele avansate de limba engleză a locuitorilor să.

În timp ce Varșovia ocupă locul al patrulea și este al treilea cel mai ieftin de vizitat, imediat după Praga și Lisabona, Berna ocupă locul nouă în topul și este cea mai scumpă capitală în acest clasament. Călătorii au nevoie de o medie de 725 pentru a rămâne în oraș timp de o săptămână. Cu toate acestea, Berna are un scor bun de siguranță în comparație cu alte capitale, iar rezidenții săi au punctate la prietenie și cunoașterea limbii engleze.

Clasamentul anual al VisaGuide.World a enumerat următoarele capitale europene drept primele zece de vizitat ca turist:

  1. Lisabona, Portugalia
  2. Amsterdam, Olanda,
  3. Praga, Cehia
  4. Varșovia, Polonia
  5. Madrid, Spania
  6. Zagreb, Croația
  7. Londra, Regatul Unit
  8. Roma, Italia
  9. Berna, Elveția
  10. Paris, Franța                               sursa https://visaguide.world/ 

Și Londra și Roma sunt și mai scumpe în 2024. Pe lângă inflație, taxa de oraș din Roma a crescut la sfârșitul verii anului trecut, iar acum variază de la 4 EUR la 10 EUR pe noapte, în funcție de stelele hotelului.

În Londra, chiar și atracțiile turistice sunt acum mai scumpe. Catedrala Sf. Paul și Westminster Abbey, cândva gratuite, costă acum 25 de lire sterline, respectiv 29 de lire sterline. Drept urmare, Asociația Principalelor Atracții ale Vizitatorilor (Alva), raportează că în 2023, numărul de vizitatori la principalele atracții ale țării a scăzut cu 11%.

 

Sper ca visul de a ajunge în acele destinații de vis, fie ele capitale din Europa sau sătuce de munte, să ți se îndeplinească repede. Vino cu noi pe Facebook și Instagram, dă Like și Share, dacă ți-a plăcut ce facem noi, din pasiune! 

Visează, Iubește, Călătorește! 

#consilierturism #inspirație #viseazaiubestecalatoreste #ghidturism  #românia #top  #travelblogger #paris #londra #amsterdam #lisabona 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This