Un interviu interesant și sincer cu Dna. Maria Stoian, președintele fondator al ANTREC (Asociația Națională a Turismului Rural, Ecologic și Cultural) despre efectele pandemiei și viitorul pensiunilor agroturistice din țară. România oferă posibilitatea efectuării unor vacanțe pentru cele mai diverse și rafinate gusturi, amintește Maria Stoian. Putem să vizităm satele româneşti fără să ne plictisim, în toate anotimpurile, indiferent de preferințe și bugete.

Consilierturism.ro:- Cum s-au adaptat pandemiei de COVID-19 pensiunile din România?

Maria Stoian, ANTREC:- Pensiunile din zonele favorabile turismului rural s-au adaptat rapid pe noile măsurile impuse pentru siguranţa şi sănătatea turiştilor. A fost mai uşor pentru cele ce dispuneau de curte generoasă, grădină, în această idee de distanţare socială. Totodată, adaptarea rapidă a venit şi în servirea micului dejun în foişoare, în curte sub formă de picnic, terase, când legislaţia a permis acest aspect. De asemenea, toate unităţile de cazare au asigurat materialele necesare pentru dezinfectare atât în spaţiile comune cât şi în camere/băi, un flux direcţionat al personalului, unde era cazul etc. Am apreciat foarte mult că tot mai multe pensiuni au comunicat activ pe reţele de socializare aceste măsuri, cât şi noutăţile –  crescând astfel încrederea în rândul turiştilor.  

Consilierturism.ro;-Care sunt cele mai mari provocări ale momentului pentru proprietarii de pensiuni?

Maria Stoian, ANTREC:Un moment dificil a fost pentru proprietarii de pensiuni care doreau investiţii pentru îmbunătățirea serviciilor sau pentru cei care aveau credite. Totodată, pentru aceste noi norme de siguranţă pensiunile înregistrează cheltuieli în plus.

În general, a scăzut interesul față de călătorii, indiferent de zonă și mulți turiști nu pot garanta efectuarea sejurului deoarece restricțiile de călătorie și carantină sunt frecvente și se anunță cu puțin timp înainte.

Consilierturism.ro;-Câte pensiuni există în țară, cu aproximație? S-au închis (multe) din cauza pandemiei?

Maria Stoian, ANTREC:- Aproximativ 5000. Definitiv, nu s-au închis multe, din câte știu, doar și-au suspendat activitatea. A fost și este mai greu pentru unităţile de cazare cu o capacitate mare, cele cu restaurante şi-au suspendat activitatea.

Consilierturism.ro;-Care au fost destinațiile preferate de turiștii români care au ales pensiunile în această vară?

Maria Stoian, ANTREC:- Destinaţiile preferate de turişti au fost zonele montane, cu peisaje şi un cadru natural pitoresc, cu tradiţii specifice, relativ retrase de centrele urbane sau de drumurile naţionale. A crescut astfel numărul turiştilor în zone autentice precum: satele Măgura, Peştera, Cheia, Sohodol, Şimon (zona Moieciu-Bran), Şirnea-Fundăţica (zona Fundata). Cererea s-a majorat și pentru Băile Balvanyos şi conacele din judeţele Harghita şi Covasna, pentru Oltenia de Sub Munte și Ţinutul Neamţului – Valea Tarcăului, Durău. Au optat mai mulți turiști și pentru zona montană a judeţului Buzău-Berca, Bisoca, localităţile tradiţionale din Delta Dunării şi Dobrogea (Crişan, Mila 23, Chilia Veche, Jurilovca, Somova) cât şi pentru unitățile de cazare tip pensiuni din perimetrul Parcurilor Naţionale (Piatra Craiului, Retezat, Cernei-Domogled, Ceahlău).

ConsilierTurism.ro:-Ce grad mediu de ocupare au avut pensinile în această vară?

Maria Stoian, ANTREC:- Au avut, după regiune și sezon, între 70- 80 -90 %. Un grad mediu de 90% s-a înregistrat în pensiuni în lunile iulie-august.

ConsilierTurism.ro:-Cât a fost anul trecut?

Maria Stoian, ANTREC:-De 80-90%.

ConsilierTurism.ro:-Ce bugete au avut românii care au ales pensiunile? Cum a evoluat acesta față de anul trecut?

Maria Stoian, ANTREC:-Un avantaj în această perioadă a fost utilizarea voucherelor de vacanţă. Oferta pensiunilor din turismul rural unde acestea pot fi folosite este extrem de variată.

ConsilierTurism.ro:-În ultimii ani, unele pensiuni erau deja rezervate pentru sărbătorile de iarnă în această perioadă. Care e situația în acest moment.

Maria Stoian, ANTREC:-Uşor, uşor turiştii încep să facă rezervări, însă nu la fel de mult ca în anii trecuţi, mai ales că totul depinde de evoluţia pandemiei în funcţie de judeţe şi alte astfel de variabile. Totodată, agenţiile de turism au pregătit pachete şi programe tematice pentru perioada Sărbătorilor, foarte tentante. Anul acesta au fost solicitate pensiuni și din zone mai puțin frecventate anterior cum ar fi Dâmbovița, Bacău, Prahova (în afara zonei clasice). Sunt căutate în primul rând pensiunile de capacitate mică, unde turiștii pot merge în grup, familii sau prietenii și relativ aprope de casă. 

ConsilierTurism.ro:-Cum estimați că va evolua cererea pentru sezonul de iarnă?

Maria Stoian, ANTREC:-Cererea va fi mai scăzută decât în anii trecuţi. Vor predomina cererile pentru închirierea de pensiuni pentru grupuri mici, în zone în care tradițiile de iarnă au un farmec aparte precum: MaramureşBucovina. Vor fi multe solicitări inainte de sărbători în funcție de cum evoluează pandemia.

ConsilierTurism.ro:-Se poate spune că românii au văzut și vor continua să se uite, cu alți ochi, mai îngăduitori, la turismul rural?

Maria Stoian, ANTREC:Această perioadă este o ocazie bună ca turiştii să descopere sau să redescopere autenticitatea satelor româneşti. Să înţeleagă şi mai bine că o destinaţie este dată şi de ingrediente precum: comunitatea locală, cadrul natural, meşteşugurile şi tradiţiile, gastronomia, portul zonal. Vor asimilia mai mult autenticitatea, liniştea naturii şi cât de important este conceptul de turism responsabil, durabil. Un avantaj al acestei perioade este că s-a făcut implicit și o promovare a pensiunilor și a zonelor din România chiar dacă turiștii și agențiile de turism nu au cunoscut direct locațiile/destinațiile respective, s-au interesat și au aflat mai multe informații despre ele.

ConsilierTurism.ro:-Ce ați învățat Dv, ca specialist care activează de mulți ani în industria ospitalității, în timpul acestei pandemii?

Maria Stoian, ANTREC:-Am apreciat alături de ceilalţi colegi din ANTREC cât şi din asociaţiile partenere cât de important este să fim uniţi, să suţinem într-o singură voce această cauză a noastră, turismul fiind direct afectat de această criză. Trebuie să ne adaptăm în permanenţă, să comunicăm şi să găsim soluţii împreună. Comunicarea online este extrem de importantă şi am căutat să recomandăm acestă cale pensiunilor noastre, colegilor noştri etc. Mi s-a confirmat încă o dată că oferta trebuie să se adapteze cererii și condițiilor de moment. De asemenea că important este să îți păstrezi „clienții”, oaspeții, să îi fidelizăm si să îi respectăm.

ConsilierTurism.ro:-Cum ar putea fi transformată această criză într-o oportunitate?

Maria Stoian:-Turismul rural românesc, destinaţiile interne au de câştigat. Turiștii se vor îndrepta din ce în ce mai mult spre acest segment. Trebuie să punem accent pe serviciile de agrement, pe personalizarea sejururilor în programe tematice, să existe cooperare în comunitatea locală pe această ofertă de servicii de agrement (închirieri biciclete/bărci, echitaţie, ghidaj, ateliere de meşteşuguri etc). De asemenea, agenţiile de turism au înțeles aceste lucruri, pensiunile ANTREC fiind din ce în ce mai căutate pentru ofertele agenţiilor.

ConsilierTurism.ro:De ce măsuri de susținere au nevoie pensiunile pentru a putea trece peste această perioadă?

Maria Stoian, ANTREC:De scutiri de impozite şi taxe, diminuarea taxelor si impozitelor. De promovarea unor evenimente, festivaluri, a unor destinații.

ConsilierTurism.ro:- Când vedeți o revenire la normal a turismului rural, ecologic și cultural?

Maria Stoian, ANTREC:-Începând cu primăvara anului 2021, mai evident spre sfârșitul verii.

ConsilierTurism.ro:-Doriți să le transmiteți cititorilor consilierturism.ro?

Maria Stoian, ANTREC:-România oferă posibilitatea efectuării unor vacanțe pentru cele mai diverse și rafinate gusturi: pentru cei dinamici, pentru cei care iubesc cultura, îndrăgesc natura, pentru cei romantici, etc, Așadar, putem călători în satele româneşti fără să ne plictisim, în toate anotimpurile, iar pensiunile turistice și agroturistice vă așteaptă mereu.

Scurtă bibliografie

Conferențiar universitar doctor la Facultatea de Managament si Dezvoltare Rurală – specializarea Agroturism a USAMV Bucureşti-,Maria Stoian este fondatorul ANTREC România. Este expert iniţiator şi promotor al conceptului de turism rural, ecologic şi cultural recunoscut international. Astfel, a fost preşedintele EuroGites (doi ani)  şi opt ani în board-ul conducerii Eurogites – Federaţia Europeană de Turism Rural. Una dintre cele mai active personalități ale turismului autohton. Maria Stoian este, de 16 ani, director al revistei Vacanţe la ţară

Sper că visul de a ajunge în destinațiile preferate va deveni realitate cât mai curând. Vino alături de noi pe Facebook și pe Instagram. Mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem cu pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This