Despre tot ce merită văzut, făcut și plăcut în Valencia. Orașul acesta aerisit și plin de energie s-a redescoperit și s-a pus în valoare atât de bine încât nu cred este exagerat să spun că merită dat ca exemplu de rebranding de succes. Valencia este unul dintre cele mai atractive orașe ale Spaniei și motivele pentru care numărul de turiști tot crește sunt evidente imediat ce ai pus piciorul pe pământul ei.

Valencia nu are palatele și moscheile maure din Sevilla, Cordoba, Granada care te conduc înapoi în timp cu peste jumătate de mileniu, nici catedralele și operele de artă ale Barcelonei sau muzeele Madridului. Are mai mult, are câte un pic din fiecare plus un farmec aparte, de oraș modern, liniștit și cosmopolit.

Urbe cu o istorie atestată încă de acum peste 2.100 de ani, Valencia te îmbie cu de toate pentru toți: și istorie, artă și arhitectură, parcuri și grădini, gastronomie și un “strop” optim de romantism. Dacă adaugi în această „ofertă” și marea Mediterană și un soare generos mare parte din an, ai obținut un delicios cocktail de vacanță.

Iată care sunt cele mai frumoase și interesante obiective turistice și experiențe de neratat în Valencia

Plimbă-te prin parcuri! Primăvara, toamna și chiar și iarna, dar și vara când temperaturile devin (aproape) caniculare, Valencia te îndeamnă parcă la plimbări lungi prin aer liber și chiar dacă nu ești fan al genului, ar trebui să încerci aici, măcar din curiozitate. Așa, să vezi cum poate arăta albia secată a unui râu amenajat ca la carte pentru ca oamenii să se bucure de natură și aer curat. Râul Turia scălda odinioară zidurile orașului, dar caracterul său năvalnic, de nestăvilit, a tot produs pagube materiale și a luat sute de vieți omenești. Așa că în anul 1958 s-a luat decizia “exilării” râului în afara Valenciei. Albia a fost drenată și s-a amenajat în loc un parc de aprox. 9 km lungime care unește parcul Cabecera de Orașul Artelor și al Științelor. Dacă ești mai sportiv, poți închiria o bicicletă, poți alerga sau juca fotbal.

Se simte briza mării, palmierii și portocalii umbresc bulevardele, Valencia este de vizitat pe îndelete !

-Grădina TuriaJardines del Turia- este mai mult decât un simplu parc, grădină, cum vrei să-i spui. Are locuri de joacă pentru copii, piste pentru alergat, piste pentru biciclete, fântâni și statui. Valencia s-a debarasat de un râu care îi producea frecvent probleme pentru a se bucura acum de un “bulevard” verde de neocolit…Mai ales că unele dintre cele mai importante obiective ale Valenciei sunt în vecinătatea sa.

Grădina Montforte este mai intimă și mai romantică. A fost amenajată în stil neoclasic perioada din 1860-1870 după transformarea unei grădini de legume. Grădina de trandafiri, numeroasele statui din marmură, fântânile, iazurile și un pavilion romantic fac din Montforte una dintre cele mai frumoase grădini din Valencia.

-Explorează centrul istoric. Valencia te așteaptă cu un mozaic de clădiri vechi și noi, de la castele și turnuri medievale la clădiri cu arhitectură Art Deco sau modernistă. Orașul e “tăiat” de bulevarde elegante cu două sau trei benzi pe un sens, „păzite” de clădiri îngrijite și umbrite de palmieri. Cel puțin la fel de fermecătoare sunt și străduțele alambicate și piațetele mai dosite pe care le găsești după porțile maiestuoase care străpungeau zidurile de fortificație ale orașului medieval.

-Vizitează Torres de Serranos și Torres de Quatrt. Au fost odată 14 porți de intrare păzite de turnuri în Valencia medievală, acum mai sunt doar două- Torres de Serranos și Torres de Quatrt-. Poți urca în aceste turnuri mai ales dacă vrei priveliști de sus asupra acoperișurilor de țiglă ale centrului istoric al Valenciei.

Inspirate de turnurile Castell Nuovo din Napoli, Turnurile Quart reprezintă un bun exemplu de construcție militară gotică târzie. Au fost concepute în secolul XIV ca porți defensive pentru oraș, fiind utilizate în decursul timpului și ca închisoare pentru femei.

-Turnurile Serranos sunt considerate cea mai mare poartă gotică de oraș din Europa. Au fost construite la sfârșitul secolului al XIV-lea ca parte a fortificației orașului. Au adăpostit celulele închisorii și au servit ca un veritabil „arc de triumf” în diferite ocazii festive și solemne.

-“Pierde-te” în Barrio del Carmen. Dacă ai pătruns după porți, ai ajuns în Barrio del Carmen, cel mai vechi cartier din Valencia. Te așteaptă o atmosferă boemă și nonconformistă la care își dau concursul nu doar graffiti destul de inspirate ci mai ales restaurantele și barurile frecventate de tineri.

Pentru amatorii genului: pe străduțele vechiului cartier del Carmen se află Institutul Valencian de Artă Modernă, galerie dedicată artiștilor spanioli din secolul XX.

-Zăbovește în Plaza de la Virgen. Este o piață micuță (aflată în apropierea Torres de Serranos) absolut fermecătoare, mai ales către apus, când marmura de culoarea mierii capătă nunațe rozalii. Plaza de la Virgen este într-o forfotă continuă, poate și pentru că este mărginită de trei din cele mai importante clădiri din Valencia. În această piață construită pe locul forului roman se află Catedrala Santa Maria, Basílica de la Virgen de los Desamparados și palatul Generalitat.

Așadar, și aici calci pe urmele istoriei…și nu ai ce să faci decât să stai, poate, să te odihnești pe marginea fântânii care-l reprezintă pe Neptun și să privești la oameni, la piață, la porumbei…

Catedrala din Valencia, închinată Fecioarei Maria de legendarul El Cid, catedrala are o istorie care pornește în secolul VI, când pe locul actualului lăcaș de cult exista o capelă. Apoi au venit arabii și au construit peste capelă o moschee, în secolul VIII. Prima piatră de temelie a catedralei în stil gotic a fost pusă în 1262. Au urmat secole de adăugiri, redecorări și modernizări iar rezultatul este spectaculos, cu un amalgam de stiluri, de la romanic timpuriu, la renascentist, baroc si neoclasic. Catedrala găzduiește lucrări deosebite ale unor artiști italieni dar și ale unor pictori locali, din care se remarcă cele semnate de Goya (în Capela Borgia).

Unii pelerini ajung aici pentru a vedea cupa Sfântului Graal, potirul din care se crede că ar fi băut Iisus la Cina cea de taină. Potirul Sfânt a fost adus în catedrală de Alfonso V de Aragon în anul 1437, după ce relicva a fost ascunsă câtă vreme orașul a fost stăpânit de mauri. Potirul, care datează din secolul I d. Hr., este singura relicvă recunoscută de Vatican ca Sfântul Graal.

Mai aproape de cer, în turnul” Micalet”. Un alt punct de interes al Catedralei din Sevilla este turnul „Micalet”, construit în 1425. Poți urca în turnul înalt de peste 56 metri, dar va trebui să cucerești fiecare din cele peste 200 de trepte. Priveliștea de sus, de pe terasă merită efortul, deși într-o zi călduroasă aerul e înăbușitor. Dar, dacă te aventurezi până sus, vei avea la picioare Valencia și mai aproape de tine cupolele și acoperișurile orașului. Iar Marea Mediterană îți va semnaliza prezența vioaie cu nuanțe de albastru metalic.

-Pășește pe kilometrul Zero al Valenciei. Una dintre intrările în Catedrala Valencia ( cea principală) este în aglomerata Plaza de la Reina, plină de tentații lumești pentru cei gurmanzi. Din această piață fățoasă pornesc multe străduțe pietonale pitorești, pe care ai putea să le explorezi fără să regreți. Plaza de la Reina este considerată “kilometrul zero” al Valenciei, și e bine de știut că de aici pornesc Bus-urile turistice care te conduc către cele mai importante obiective.

-Dar eu am luat-o pe jos din Plaza de la Reina, atrasă de bulevardul umbrit și mărginit de tot felul de clădiri pline cu restaurante, cafenele și magazine. Undeva, în apropiere, pe dreapta, este Plaza Redonda. Citisem că e o mică piață circulară, căptușită cu tarabe ciudate sau magazine care vând articole de mercerie, dantele, diferite suveniruri. Sezonul vacanțelor le poate închide obloanele, așa cum le-am găsit eu.

Odată ce ieși din nou la lumină în bulevardul principal, îți va atrage atenția Bazilica Sant Vincent Martir și multitudinea de magazine și cafenele.

La nici un kilometru, mergând pe bulevardul Carrer de Sant Vincent Martir, se află două obiective drăguțe: Plaza de Toros (arenă construită în 1850 și gazda tradițională a luptelor cu tauri și a concertelor) și Gara de Nord- Estación del Norte, o clădire superbă. A fost inaugurată în 1917, are 3 milioane de metri pătrați și este elegantă și primitoare, nu te face să te simți pierdut, “ca-n gară” cum s-ar spune…

Plaza del Ayuntamiento-Piața Primăriei. Pe drum către Plaza de Toros vei trece prin cosmopolita Plaza del Ayuntamiento-Piața Primăriei. Printre multele clădiri se remarcă sediul Primăriei, cu ale sale coloane zvelte și cel al Poștei. Completată de o fântână uriașă și umbrită de palmieri, Plaza del Ayuntamiento îți dă o măsură a grandorii… Nu e distantă, ci veselă și plină de viață, un loc numai bun pentru a face fotografii reușite.

-Orașul Artelor și ȘtiințelorCiutat de les Arts i les Ciències. Construit la un capăt al Grădinii Turia, la nici trei kilometri de mare, Orașul Artelor și Științelor este de neocolit, este cel care a dat un suflu nou Valenciei. Orașul Artelor și Științelor este o colecție de capodopere arhitecturale, clădiri cu funcționalități precise proiectate de celebrul arhitect Santiago Calatrava (împreună cu Felix Candela). A fost inaugurat în 1998 prin deschiderea primului corp al complexului-L’Hemisfèric.

Ce poți face aici? Poți “pierde” liniștit o zi și probabil că nu te vei plictisi. Hemisferic (foto sus, poreclit „Ochiul”, are un cinematograf IMAX și face proiecții digitale), Muzeul de Știință Prințul Felipe promovează știința pe înțelesul tuturo, Palau de les Arts Reina Sofia e dedicat muzicii și artelor vizuale, L’Umbracle ( o terasă spectaculoasă cu o structură în formă de schelet, cu restaurante umbrite de specii de plante care trăiesc în zonă) și Oceangráfic-cel mai mare acvariu din Europa- sunt alte “cartiere” ale Orașului Artelor. Este un exemplu impresionant de arhitectură modernă și, fără îndoială, inima modernă a orașului. Clădirile, bazinele de apă și statuile fac din acest loc unul aerisit și relaxant, cu multe de făcut și plăcut.

Oceangráfic este cel mai mare acvariu din Europa, cu o suprafață de 111.000 mp și peste 500 de specii marine, de la cele tropicale la cele polare. Oceanogràfic este alcătuit din diferite clădiri care conțin cele mai importante reprezentări ale ecosistemului mărilor și oceanelor.

O sferă de 26 de metri înălțime simulează mlaștinile de mangrove, iar o cupolă aduce regiunea arctică la Mediterana. Te poți plimba prin tuneluri transparente supravegheat îndeaproape de pești și rechini, poți admira tot felul de vertebrate și nevertebrate mari și mici si apoi poți lua masa într-un restaurant underwater. Una dintre atracțiile populare este Delfinariu, ale cărui spectacole plătești un alt bilet de intrare.

Gustă paella. Valencia-sau oricum împrejurimile sale-, este locul în care s-a inventat paella, mâncarea din orez fiartă încet, cu orele, în tipsii largi împreună cu porc, fructe de mare, porc sau iepure. Dar specificul Valenciei este paella cu pui. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a gusta paella în Valencia se află pe plajă, de exemplu la Malvarrosa.

Nu ocoli Mercato Central. Dacă ești mai gurmand, atunci nu rata sub nicio formă Mercato Central, piața centrală. E plină de tot felul de bunătăți, de la fructe și legume la condimente, dar mai ales de pește și fructe de mare, pe care ți le-ai dori și prin galantarele din țară atât de diverse și proaspete. Este una dintre cele mai vechi piețe alimentare din Europa aflată încă în folosință, deși a fost refăcută în anii 1920 și renovată complet acum zece ani.

Mercato Central este situată în centrul istoric al Valenciei, așa că exploziei sale de savoare și culoare i se adaugă și farmecul străduțelor vechi, cu bisericile, clădirile și palatele lor pline de istorie.

Mergi pe “drumul mătăsii”, la Bursă. În apropiere de Piața centrală se află Lonja de la Seda-fosta Bursă de mătase-, o clădire emblematică a orașului și unul dintre cele mai faimoase monumente gotice civile din Europa. La sfârșitul secolului al XIII-lea, ca urmare a prosperității, Valenciei care începuse să se bucure de “epoca de aur”, vechea Lonja a devenit insuficientă și s-a decis construirea uneia mai mari. Prima piatră de temelie a fost pusă în 1492, deși construcția a început după un an. Lonja are trei secțiuni și un patio cu portocali, un turn, două din cele trei etaje fiind folosite ca închisoare pentru datornici. Lonja de la Seda a fost inclusă în lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1996 și se remarcă Columnario sau Sala de Contracte, cu cele opt coloane care susțin tavanul dantelat.

-Amatorii de arhitectură îmi vor mulțumi poate că nu am uitat să amintesc de Palacio del Marqués de Dos Aguas. Acesta este fațeta barocă a Valenciei, din inima orașului vechi, vestit pentru frescele și ornamentele rococo.

Clădirea este organizată în jurul unui patio și are mai multe turnuri în colțuri, dar poarta și fațada Palatului sunt o promisiune a ceea ce găsești în interior, unde este Muzeul Național de Ceramică și Artă.

-Bucură-te de mare la plajă. Dacă îți place marea, probabil știi deja că Valencia are două plaje principale la Mediterană, Malvarrosa și Las Arenas. Au nisip fin, intrare foarte lină în mare și sunt destul de late. Sunt amenajate și primitoare cu cei care vor să facă sport. Te simți bine și dacă vrei doar să stai liniștit pe șezlong.

-Valencia, destinație pentru familiile cu copii. Dintre multele orașe vizitate în Spania, Valencia mi s-a părut una dintre cele mai recomandate pentru pentru familiile cu copii. De fapt, există câteva atracții fără limită de vârstă aici și pe primul loc sunt Oceanografic, Bioparc-grădină zoologică și Orașul Artelor și al Științelor. Desigur, ai putea spune că sunt atracții concepute mai degrabă pentru copii, dar și adulții vor avea ce să vadă, ce să învețe, sau să-și amintească aici. Cei mici au dedicat parcul de aventuri Gulliver, cu o mulțime de locuri de joacă, un minigolf, o tablă de șah gigant, piste, zonă de skateboard și o insulă fictivă pentru liliputani, unde aceștia pot chiar să se urce pe gigantul Gulliver.

Poate că te-am convins că acest oraș care stă în umbra Barcelonei merită vizitat, deși mulți spun că s-ar putea acomoda repede să locuiască aici, pe malul mării, într-un loc atât de prietenos…

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat ! Intră în povestea noastră, vino alături de noi pe Facebook ! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem ? !

#consilierturism #triptips #sfaturidecalatorie #spania #valencia

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

Galerie de fotografii instantanee din Valencia, mai jos.

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This