O ispită căreia nu-i poți rezista, un gest de mulțumire sau pentru seducție, o plăcere nevinovată sau o răsplată specială oferită cuiva, iată câteva dintre motivele pentru care ciocolata este atât de iubită peste tot în lume. Din motive lesne de înțeles, nu puteam rata muzeul Ciocolatei-Choco Story din Bruxelles,  care, deși nu e cel mai interesant muzeu din capitala Belgiei,mi-a deschis ochii și mi-a schimbat obiceiurile de consum. De ciocolată, desigur.

chocolat factory bruxelles

Sunt două muzee de ciocolată în Bruxelles, unul în Gent, unul în Bruges, de fapt în orice oraș mai dezvoltat turistic din Belgia, unde se organizează și tururi dedicate ciocolatei, de care poți să ai parte și fără ghid, la cât de multe magazine există!

Pentru fiecare din noi, ciocolata înseamnă altceva, dar pentru unii oameni reprezintă un loc de muncă sau o afacere. Piața mondială de ciocolată este estimată la peste 75 miliarde USD, iar boabele de cacao, cele fără de care ciocolata nu ar exista, provin în mare parte din  state din Africa.

zeul ciocolatei

Legătura cu zeii

De acum patru mii de ani, de când sunt consumate boabele de cacao, multe s-au schimbat, căci în mod sigur pre-columbienii din America Centrală, primii care ar fi consumat ciocolata, nu mâncau ciocolată cu lapte, praline sau ciocolată albă. Ciocolata amară era parte a unui ritual, fiind consumat înaintea ceremoniilor religioase, era cumva legătura oamenilor cu zeii. Dar aceasta era un amestec lichid rezultat din boabe de cacao fermentate, prăjite și măcinate într-o pastă pe care o amestecau cu apă, vanilie, miere, ardei iute și alte condimente. Rezulta o băutură de ciocolată spumoasă de care se puteau bucura însă doar privilegiații. Olmecii, mayașii și aztecii considerau ciocolata atât o băutură revigorantă, care potența o bună stare de spirit, dar și afrodiziac, ceea ce i-a determinat să creadă că posedă calități mistice și spirituale. De altfel, mayașii s-au închinat unui zeu al ciocolatei, căruia îi aduceau ofrande. Alături de cacao, ciocolata era rezervată conducătorilor, războinicilor, preoților și nobililor și consumată la ceremonii sacre.

chocolat box

Istoria celui mai apreciat dulce

Atunci când aztecii au început să domine Mesoamerica în secolul al XIV-lea, au râvnit la boabele de cacao, care nu puteau fi cultivate de ei în zonele muntoase uscate din centrul Mexicului, acolo unde era centrul civilizației lor. Așa că au folosit ca monedă de schimb pentru boabele de cacao boabele de fasole, pe care și le doreau mayașii.

În anul 1528, conchistadorul spaniol Hernán Cortés, care a căutat aur și argint în Mexic, a revenit în Spania cu cacao. Primul transport mare de cacao de peste ocean ajunge în Europa la Sevilla în 1585. Spaniolii au îndulcit băutura amară din cacao cu zahăr din trestie de zahăr și au aromatizat-o cu scorțișoară, dar ciocolata continua să fie încă un simbol al luxului și puterii. Ciocolata era sorbită doar de buzele regale și de elitele spaniole.

Spania a reușit să păstreze secretă rețeta ciocolatei aproape un secol, dar atunci când, în 1615,  fiica regelui Filip al III al Spaniei, Ana de Austria, s-a căsătorit cu regele francez Ludovic al XIII-lea, ea și-a luat și dragostea pentru ciocolată în Franța. Popularitatea ciocolatei s-a răspândit rapid la casele regale și nobiliare, fiind consumată ca un elixir cu multe beneficii. Cererea crescând, puterile europene au înființat plantații de cacao și de zahăr în coloniile din regiunile ecuatoriale din întreaga lume. Sclavi din Africa au fost duși pentru a lucra pe plantațiile noi și vechi.

chocolat bruxelles

„Democratizarea ciocolatei„. Chimistul olandez Coenraad Johannes van Houten a pus umărul la ceea ce putem să numim “democratizarea ciocolatei”, după ce a tratat masa de cacao cu săruri alcaline pentru a îndepărta gustul amar și a face cacaua solidă solubilă în apă. El este, de asemenea, creditat cu introducerea unei metode pentru presarea grăsimii (unt de cacao) din boabe de cacao prăjită, deși acest lucru a fost, de fapt, invenția tatălui său. Astfel, în 1828 a fost inventată presa de cacao, care a revoluționat industria ciocolatei, pentru că putea stoarce untul de cacao gras din boabe de cacao prăjită, lăsând în urmă o turtă uscată. Turta uscată putea fi pulverizată într-o pulbere fină, care amestecată cu lichide și alte ingrediente, se turna în forme și se solidifica în ciocolată comestibilă, ușor de digerat. Inovația a permis ca acesta să fie utilizată ca ingredient de cofetărie, iar procesul a dus la scăderea costurilor de producție, ceea ce a generat prețuri mai accesibile la ciocolata pentru oamenii de rând.

În 1802, elvețianul François-Louis Cailler a inventat o tehnică pentru a face ciocolată solidă, așa luând ființă batonul de ciocolată! În 1879, Rodolphe Lindt a inventat mașina de conșare, care a produs ciocolata cu o textură catifelată și un gust superior.

chocolat

Daniel Peter Vevey a inventat, în 1857, procesul fabricării ciocolatei cu lapte, reușind să depășească problema cu îndepărtarea apei din lapte (care cauza apariția mucegaiului). Cu ajutorul lui Henri Nestlé, producator al mâncării pentru bebeluși, a reușit în sfârșit să aducă ciocolata cu lapte pe piață, în1875. Mai târziu, în 1879, cei doi aveau să înființeze Compania Nestlé. Acest brand, împreună cu Cadbury, Lindt, Mars și Hershey, au fost printre primele înființate și domină și în prezent piața ciocolatei.

bruxelles belgian chcolate

Prima ciocolată din Belgia este produsă în 1635, de către un călugăr, iar  la sfârșitul secolului al XVII-lea, un anumit Emmanuel Soares de Rinero a obținut permisiunea de a fabrica ciocolată în provincia Brabant. Spre finele secolului al XVIII-lea, ciocolata a început să fie utilizată pentru gătit și pentru deserturi. În 1912, la Bruxelles, Jean Neuhaus a inventat prima ciocolată cu umplutură dulce pe care a numit-o „pralină„.

Câțiva ani mai târziu, soția sa a inventat „ballotin„, o cutie de bomboane de ciocolată în care acestea putea fi înfășurate delicat. Peste patruzeci de fabrici de ciocolată există în prezent numai în Bruxelles.

chocolat belgium

Care ciocolată este mai bună?

Întrebarea este pentru cei interesați de ciocolata cea mai sănătoasă, de fapt. În timp, istoria ciocolatei s-a diversificat și chiar complicat, dacă avem în vedere rețetele și mai ales problema acelor ingrediente care nu fac bine sănătății. Se păstrează însă parte din procesul de fabricație antic: prăjirea, spălarea, uscarea, sortarea. Am scris acest material după vizita la muzeul ciocolatei din Bruxelles, Choco Story, care mi-a schimbat obiceiurile alimentare, cel puțin în ceea ce privește ciocolata. Înainte de a alege un anume sortiment de ciocolată aveți în vedere aceste cifre, uitați-vă prima dată la conținutul de zahăr. Așadar:

Ciocolata albă. Are 40 la sută zahăr, 28% unt de cacao, 30 % lapte praf, 1% lecitină și 1% vanilie.

Ciocolata cu lapte. Conține 42 la sută zahăr și masă de cacao 34% (29 % unt de cacao și 5 % cacao pudră), 22% pudră de lapte, lecitină din soia și aromă (de obicei, vanilie) câte 1%.

Ciocolata neagră cu 54% masă de cacao ( mai exact 22% pudră de cacao și 32% unt de cacao, plus zahăr, lecitină din soia și aromă (de obicei, vanilie). Conținutul de zahăr al ciocolatei negre este de 44%, cel de lecitină și vanilie de câte 1%.

Ciocolata neagră cu 70% masă de cacao. Conține 34 % pudră de cacao, 36 % unt de cacao, 24 % zahăr, 4% pudră de cacao, lecitină și vanilie câte 1%.

choco bruxelles

La Choco Story din Bruxelles nu doar că am aflat istoria ciocolatei ci am putut să și testez, la discreție, toate tipurile de ciocolată amintite, plus biscuiți cu ciocolată și praline. M-am delectat și cu praline, pe care un maestru ciocolatier le-a pregătit în fața noastră, explicându-ne că cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă o ciocolată e bună e să o lași să se topească două minute sub limbă. Dacă se va topi, poți să mai iei o bucățică, ciocolata e de calitate. Dacă nu, poate că este bine să știi că ciocolata ieftină poate conține și ulei de palmier.

rau ciocolata

Degustările, testarea „râului de ciocolată” și sfaturile practice sunt incluse în prețul biletului, șase euro/persoană adultă (anul 2016), dar dacă optezi pentru Bruxelles Card poți intra de mai multe ori, dacă asta îți dorești. Muzeul se află lângă Grand Place, pe o străduță, Rue de la Tete d’Or, și e deschis în fiecare zi între orele 10:00 – 16:30, ultima intrare. Oricum, în tot centrul Bruxelles sunt nenumărate magazine de ciocolată, printre cele mai vechi și apreciate mărci fiind Godiva, Neuhaus, Leonida, Côte d’Or, Guylian.

choco story

Știați că?

Despre fructul arborelui de cacao. Fructul arborelui de cacao (în foto de sus) este o capsulă ovală de 10-25 cm lungime, 15 cm lățime care poate cântări până la 750 de grame. Săculețul capsulei de cacao conține pulpă în care sunt depozitate boabele de cacao. Într-o capsulă de cacao sunt în jur de patruzeci de boabe de cacao.

ciocolata

Cum se fabrică ciocolata. Fermentația este a doua etapă de producere a ciocolatei. Boabele sunt acoperite cu frunze de banană, iar fermentația durează între două și șase zile. După fermentare și separare de coajă, boabele de cacao sunt lăsate să se usuce la soare două săptămâni. Urmează sortarea și apoi coacerea la o temperatură cuprinsă între 120°C și 130°C, timp de 15-35 minute. În timpul prăjirii, boabele pierd de la 5 până la 15 procente din greutatea inițială. Prăjirea îmbunătățește aroma boabelor de cafea și este urmată de vânturare, proces care elimină cojile. Sunt amestecate boabe cu origini diferite pentru a obține aromele dorite și acestea vor fi măcinate pentru a se obține o pastă compactă. Masa de cacao conține 50 % unt de cacao și 50 pudră de cacao. Ciocolata se produce prin amestecarea untului de cacao cu pasta de cacao. Untul face crocantă ciocolata și să se topească în gură, o caracteristică a ciocolatei de bună calitate. Tehnica de conșare constă în amestecarea pastei timp de câteva ore. Cu cât se amestecă mai mult, cu atât ciocolata este mai fină și mai puțin amară.

praline belgia

Marii exportatori de materie primă. Cele mai multe dintre primele 10 țări producătoare de cacao provin din zone cu climă caldă, umede și destul de sărace. În top 10 state exportatoare de cacao sunt state de pe patru continente. Astfel, cel mai mare producător de boabe de cafea este Coasta de Fildeș, care asigură 30% din producția mondială, fiind urmat de Ghana, Indonezia, Nigeria și Camerun. În top 10 se mai regăsesc Brazilia, Ecuator, Mexic, Republica Dominicană și Peru, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU.

Sper că ți-au plăcut articolul și fotografiile. Dacă da, dă-le de știre și prietenilor, dă Share și Like! Te aștept să ne fii alături pe Facebook !          Visează, iubește,călătorește!  Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This