Despre acele obiective de top și experiențe unice, de neratat, în Belgia. Belgia nu este o țară plictisitoare, așa cum poate te-au avertizat unii “cunoscători”. În această micuță dar diversă țară există o serie de atracții de top și poți avea experiențe unice, care merită testate. Da, Belgia are de toate pentru toți!

Topul tentațiilor belgiene pentru gurmanzi

-Testează ciocolata belgiană, una dintre cele mai fine din lume. Nu rata nici pralinele, desigur! Există câțiva mari producători belgieni de ciocolată celebri în lume, unii sunt prezenți și în România.

-Încearcă o porție de cartofi prăjiți-frites. Frites sunt o adevărată mândrie națională. Sunt crocanți la exterior și moi la interior, se servesc cu diferite sosuri, mai ales cu maioneză. Deși nu e chiar o gustare recomandată dacă ții la siluetă, cartofii prăjiți din Belgia merită încercați măcar o dată! Apoi decide dacă mai vreți sau nu! Frites sunt nelipsiți de pe mesele belgienilor, le servesc la aproape toate felurile de mâncare.

-Una dintre cele mai populare feluri de mâncare din Belgia este „Moules Frites”, frites cu midii.

Mergi la un Muzeu al ciocolatei. În orașe precum Bruxelles și Gent există „muzee” ale ciocolatei, cu degustare inclusă în prețul biletului. Ți le recomand, vizita la un astfel de atelier de ciocolată din Bruxelles mi-a schimbat obiceiul de a mânca ciocolată. În bine!

Gustă din berea belgiană. Sunt peste o sută de sortimente, au muzee dedicate, cu degustare, detalii aici.

Belgia: atracții de top pentru pasionații de istorie

Urcă pe Dealul Leului la Waterloo. A învățat cineva, ceva, din istorie? Ea se poate schimba radical și foarte repede, dovada fiind bătălia de la Waterloo. Aici, pe 18 iunie 1815, împăratul Napoleon a fost învins de trupele aliate engleze, olandeze și prusace, sub comanda ducelui de Wellington. Pe fostul câmp de luptă, unde bătălia s-a dat practic în mocirlă, se află acum Colina Leului, un mic muzeu și o sală de proiecții video.

-Intră în atmosfera de pe front la Memorial 1815. Memorial 1815 este un muzeu underground, amplasat pe câmpul de luptă de la Waterloo, care oferă detalii esențiale despre Napoleon, informații despre contextul luptei și incidentele-cheie. Plus date despre structura armatei fiecărei părți. Punctul culminant este un film 3D impresionant, care te duce chiar în mijlocul cavaleriei.

Waterloo se află la aprox. 17 km sud de Bruxelles.

-Belgia este renumită pentru site-urile din primul război mondial, mai ales în zona Ypres. Dar regiunea Flandra găzduiește și unul dintre cele mai bine conservate site-uri ale celui de-al doilea război mondial, —Muzeul Zidului Atlanticului din apropiere de Oostend. Zidul Atlanticului a fost construit de germani, se întindea de-a lungul coastei, din Norvegia până la frontiera franco-spaniolă. Muzeul în aer liber face parte din Domeniul Raversijde, proprietatea prințului Charles de Flandra. Aici poți vedea peste 60 de buncăre și aproape trei km de tuneluri și tranșee, bine conservate. Plus artefacte autentice, inclusiv o mașină de descifrat Enigma.

-Vizitează Muzeul Regal al Forțelor Armate și al Istoriei Militare. După cum îi spune și numele, acesta este un muzeu militar amplasat în Cinquantenaire Park din Bruxelles.

Top atracții din Belgia pentru pasionații de artă

De la picturi flamande la sculpturi celebre și muzee deosebite, Belgia are ce să-ți ofere dacă îți place arta.

Opere de artă unice din Belgia

-“Adorația Mielului Mistic” sau “Mielul lui Dumnezeu”, capodopera fraților Hubrecht și Jan van Eyck, expusă la Catedrala din Gent. Început de Hubrecht, fratele mai mare, și finalizat  de Jan Van Eyck, acest poliptic cu 12 panouri este unul dintre cele mai vechi și celebre altare pictate din Europa. Are o istorie de necrezut, părți din el fiind furate, căci, deh! se întâmplă și la case mai mari.

-Madonna lui Michelangelo din Bruges. Această sculptură de marmură a Madonnei și a Fiului datează din 1504 și a fost donată, zece ani mai târziu, Catedralei din Bruges. Este singura operă marca Michelangelo care a părăsit Italia în timpul vieții maestrului. Poate fi admirată în Biserica Maicii Domnului din Bruges și este de o precizie, finețe și o eleganță care justifică pe deplin comparația cu La Pieta din Vatican.

-“Fiul Omului” plus alte 230 de opere ale pictorului impresionist Rene Magritte pot fi admirate la Muzeul Magritte din Bruxelles. Mărul verde și pălăria sunt simbolurile artei suprarealiste de la data realizării picturii, în 1946. Pentru mulți, imaginea iconică a „Fiului Omului” lui René Magritte (foto: renemagritte.org) este reprezentativă nu doar pentru un curent artistic care provine din Belgia, ci și pentru țara în sine. Pictura este un autoportret al lui Magritte, cu o pălărie din fetru și în palton, stând la malul mării, iar cerul prevestește furtuna. Un măr verde e chiar în fața feței sale, simbolizând percepțiile diferite ale realității.

-“Raiul plăcerii”. Este o operă de artă murală creată de artistul belgian Jan Fabre pe care o poți admira pe tavanul Salonului des Glaces a Palatului Regal din Bruxelles, Tavanul Salonului Oglinzilor (foto ilovebelgium.be) este decorat cu peste 1,6 milioane carcase de gândaci-bijuterie. Fabre și cei 29 de asistenți ai săi au lucrat aprox. patru luni pentru a crea „Heaven of Delight”. Carcasele gândacilor sacrificați pe altarul artei strălucesc în verde fluorescent, care se transformă în nuanțe de albastru apoi în ocru. Lucrarea a fost făcută la solicitarea Reginei Belgiei, în 2002.

-Vizitează casa lui Rubens din Anvers. Rubenshuis este fosta casă și studio a pictorului Peter Paul Rubens din Anvers. Acum este muzeu.

-Ascultă muzica sutelor de instrumente! Există în Bruxelles un muzeu mai puțin cunoscut, din păcate, cel al Instrumentelor muzicale. Are o colecție impresionantă adunată din toate colțurile pământului și din cele mai vechi timpuri, este interactiv, Vizita aici este o desfătare pentru urechi!

-Admiră arhitectura diversă! Clădirea Muzeului Instrumentelor Muzicale este una reprezentativă pentru stilul Art Nouveau din Bruxelles. A fost proiectată de arhitectul Paul Saintenoy în 1899, a fost magazin universal și oferă și o vedere panoramică incomparabilă a Bruxelles-ului de pe Mont des Arts! Dar nu e singura deosebită!

Stilul Art Nouveau este doar o parte a unui mozaic architectonic. Dacă ești interesat de arhitectură, nu ai decât să te plimbi prin centrul istoric al Bruxelles-și să nu ocolești Grand Place-Grote Markt, piață inclusă în patrimoniul UNESCO. Bruges, Ghent, Dinant și chiar Anvers, nu arhitectura sa diversă și nonconformistă, nu sunt de ocolit!

-Galeria Regală St Hubert (inaugurată în 1847) este deopotrivă  un reper architectural și unul al luxului. Aici sunt butiquri, ciocolaterii, săli de spectacole, cafenele, restaurante și apartamente. Dacă ajungeai aici în secolul XiX, ai fi putut să-i întâlnești pe Victor Hugo, Alexandre Dumas, Edgar Quinet, atrași probabil de Théâtre du Vaudeville. Acum, Galeria Regală e un loc musai de admirat pentru muritorii de rând.

-Încântă-te de atmosfera și admiră arhitectura celor mai frumoase orașe din Belgia. 

-Vizitează Muzeul de design din Bruxelles, dedicat lui Victor Horta. Horta a fost un arhitect celebru, considerat părintele artei noi.

Atracții de top ai Belgiei pentru pasionații de natură

-Energizează-te pe malul mării, pe plajă. Belgia are și stațiuni marine, are totuși 65 km de țărm! E drept, apa mării e departe de a fi călduță ca o supă de vară așa cum ne-am obișnuit noi aici, pe plajele din sud-estul Europei.

Dacă vrei să experimentezi senzațiile tari ale unei plaje nordice, atunci mergi la Oostend, un orășel pitoresc. Te așteaptă aici peste nouă kilometri de plaje cu nisip destul de fin, o faleză frumoasă, un fort construit pe vremea lui Napoleon, o marină și o multitudine de activități.

Ostende se află la nici 32 km de Bruges și la 111 km de Bruxelles.

-Relaxează-te la un Spa emblematic. Poate că știai că numele generic dat domeniului Spa (stațiune balneară, zonă cu izvoare minerale) provine tocmai de la orășelul francofon Spa. Amplasat la poalele munților Ardeni, aproape de granița cu Germania, Spa ( foto wikimedia, Jan-Pol Grandmont)  este unul dintre cele mai vechi centre Spa&welness din Europa, dacă nu cel mai vârstnic.

Printre alte atracții ale orășelului Spa sunt un casino, un centru comercial, multă liniște și relaxare.

Mergi la un circuit celebru de curse auto-moto! Circuitul Spa Francorchamps este situat în apropierea stațiunii Spa, aici fiind organizate numeroase curse auto-moto. Cea mai importantă este Marele Premiu al Belgiei de Formula I, care are loc în fiecare an, în jurul datei de 23 august.

-Vizitează un castel vechi de sute de ani. Sau mai multe! În Belgia sunt cele mai multe castele pe cap de locuitor, ai de unde alege. Mie mi-a plăcut foarte mult cel din Ghent, deși e cam sumbru. Gravensteen din Ghent arată ca o fortăreață (și este), are o istorie lungă și interesantă în spate, plus că de pe meterezele sale vezi orașul de sus!

-Mergi pe urmele cavalerilor. Un castel foarte pitoresc este cel din Bouillon, cel mai vechi vestigiu feudal din Belgia. Construit în secolul al VIII-lea, Bouillon este celebru datorită primei cruciade condusă de cavalerul Godfrey de Bouillon. Castelul din Bouillon a fost folosit până în 1830, dar acum e vizitat și datorită peisajelor. Din vârful turnului principal admiri priveliștea minunată asupra râului Semois.

Castele și fortărețe pitorești din Belgia. Poți vizita astfel de obiective și în Durbuy, Dinant, lennik (Castelul Gaasbeek), Anvers (Het Steen) Antoing, Hainaut, (Antoing). Iar Bruxelles se poate lăuda cu Palatul Regal de care am amintit deja. Castelul Vêves ocupă o platformă stâncoasă chiar în afara satului Cells, în provincia Namur, fiind clasificat ca patrimoniu major al Valoniei.

-Fă un tur al Europei în două ore! Sau, mă rog, vizitează Mini-Europe, un parc tematic din Bruxelles unde sunt construite, în mărime miniaturală, diferite clădiri emblematice din stalele Europei.

-Testează piața într-o locație medievală. Sala de pânză din Ypres este o clădire medievală impresionantă cu o arhitectură superbă. A fost una dintre cele mai mari clădiri comerciale din Evul Mediu, când a servit ca piață principală și depozit.

-Intră într-un atom, vizitează Atomium! E vecinul Mini-Europa, a fost construit pentru Expoziția Universală din 1968. E foarte interesant, mai ales dacă îți place fizica. 

-Distrează-te ca pe vremea copilăriei! Știai că Tintin este belgian? La fel și Ștrumfii. Belgia are mai mulți artiști comici pe kilometru pătrat decât orice altă țară din lume. Mai multe muzee sunt dedicate lor și artei lor, cum ar fi Centrul Belgian de Benzi desenate din Bruxelles.

-Mergi într-o pădure albastră. Mai exact, în Hallerbos din Halle, pădurea devenită celebră datorită unui covor de albăstrele. Plăpândele plante înfloresc primăvara devreme și îmbracă solul cu albastrul lor energizant, iar atmosfera este romantică și misterioasă.

-Plimbă-te pe un canal al Veneției Nordului. O poți face în Bruges, supranumit Veneția Nordului, sau în Gent cu o șalupă li un vaporaș. E ceva deosebit, recomandat mai ales dacă vremea e bună!

-Fă cunoștință cu arta africană! Cum se poate, în nordul Europei? Muzeul Regal pentru Africa Centrală, cunoscut ca Muzeul Africii, este un muzeu de etnografie și istorie naturală situat în Tervuren, în Brabantul flamand, în afara Bruxelles-ului. Este centrat pe arta din Congo, fostă colonie belgiană.

-Pierde-te prin Grand Place din Bruxelles. 

Este inclusă în patrimoniul UNESCO, clădirile deosebite par că vor să te îmbrățișeze. Este inima orașului, unde toată lumea își dă întâlnire, pentru a-și pierde apoi pașii pe străduțele pietonale din centrul istoric. La foarte mică distanță de află obrăznicătura numită Manneken Pis

-Vizitează sediul Parlamentului European. Locul unde se iau deciziile care ne influențează pe toți poate fi vizitat gratis. Este deschis în fiecare zile, mai puțin sărbătorile legale, accesul se face prin stația de metro Maelbeck ( liniile 1 și 5).

Sper că ți-a plăcut articolul și că te-a inspirat! Intră în povestea noastră, hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem cu pasiune ? !

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger #belgia

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This