Despre 10 cele mai frumoase festivaluri și sărbătoril ale florilor din Europa, destinații deosebite, vesele și parfumate, de vizitat mai ales primăvara. Sunt cu atât mai atrăgătoare cu cât frumusețea lor, a florilor, e trecătoare…

 

-1. Keukenhof, „Grădina Europei”

Keukenhof este cea mai mare și probabil cea mai frumoasă grădină din Europa. Keukenhof, care a dus faima orășelului Leiden (situat la 51 km de Amsterdam) în lume, este un imperiu al lalelelor, stăpânele unui domeniu de 32 ha. Aici sunt plantate peste șapte milioane de bulbi și cele peste 800 de soiuri de lalele te uimesc prin formă, culoare, parfum… Covoare multicolore de lalele ți se întind la picioare la Keukenhof, atmosfera este parfumată diafan. Mai ales că nu lipsesc nici alte flori de primăvară precum zambilele,de exemplu.

Peste tot sunt lalele, dar peisagistica e diferită de la an la an. O mare parte din Keukenhof este înconjurată de un lac, pe ale cărui canale te poți plimba cu un vaporaș electric.

Există câteva pavilioane în care sunt cultivate orhidee și iriși. În pavilionul Juliana, poți afla povestea impresionantă a lalelei în Olanda. Pe scurt: aduse din Turcia, lalelele au ajuns să valoreze greutatea lor în aur. Au fost obiect al speculei, au fost supraevaluate și au devenit cauza unor falimente în masă. Poți vedea cum sunt cultivate corect lalelele și poți primi sfaturi practice de la experți. Pentru ca distracția să fie completă, poți să închiriezi o bicicletă pentru o plimbare prin vecinătatea grădinii, unde, ce să vezi, sunt tot lalele! Doar suntem în Olanda, nu? Keukenhof sărbătorește, în acest an, 70 de ani de când a fost deschisă pentru prima dată publicului. Tema expoziției din 2019 este“Power Flower”!

Grădina Keukenhof este deschisă din 21 martie până pe 19 mai 2019.

-2. Festivalul Florilor din Madeira

Festivalul Florilor este un omagiu adus primăverii, o sărbătoare a renașterii naturii. Madeira este o grădină plină cu flori, endemice sau aduse din toate regiunile pământului, iar acestea i-au adus nu doar nickname de “Grădina plutitoare a Atlanticului” ci și mulți turiști. Așa că, cel puțin din aceste considerente, plus că se află chiar în mijlocul Atlanticului, nu există un loc mai bun pentru un festival al florilor decât în capitala insulei, în Funchal. Festivalul ( sursa foto: .visitmadeira.pt) începe cu Parada copiilor și cei mici creează o frescă din flori cu tema simbolică „Zidul speranței”. Apoi, străzile din centrul Funchal se umplu cu muzică, culoare și arome divine. Sunt multe defilări ale florilor, totul culminând cu somptuoasa “Paradă plutitoare”. Parada se remarcă pentru splendoarea carelor alegorice și a costumelor sutelor de participanți. Festivalul florilor din Madeira este un eveniment cultural, iar accentul este pus pe tradiții în această insulă mai rustică. Tot orașul este animat de concerte muzicale și spectacole diverse. O imensă piață de flori și expozițiii sunt organizate în centrul Funchal, la Praça do Povo. Iar unele străzi, precum Avenida Arriaga, sunt îmbrăcate în covoare de flori,

Festivalul Florilor din Madeira va avea loc între 30 aprilie și 17 mai 2019.

3. Festivalul Lalelelor din Instabul

Turcia este țara care a adoptat laleaua ca simbol național, iar Istanbul e orașul din care a pornit, cel mai probabil, aventura europeană a lalelei. O astfel de poveste adevărată nu avea cum să nu fie valorificată, astfel că, de 14 ani, în luna aprilie, se organizează în orașul de pe Bosfor Festivalul Internațional al Lalelelor. Atunci, zecile de milioane de lalele însuflețesc nu doar parcurile, grădinile și piețele orașului ci orice spațiu verde vizibil. Se remarcă prin abundență și colorit parcurile Göztepe, Gülhane și Emirgan precum și Piața Sultanahmet. În Palatul Topkapi se cultivă lalele de sute de ani, așa că acesta devine și mai frumos primăvara!

Pentru ediția din acest an, peste 30 de milioane de lalele din 125 de specii diferite au fost plantate în întreg Istanbul. Cinci milioane de aceste lalele provin din satele din apropierea orașului, restul fiind aduse din diferite zone ale ale Anatoliei. Nu rata cea mai veche piață din Istanbul, Sultanahmet, unde se va crea un uimitor „covor de lalele”. Carpeta acesta are peste 1.700 mp, e din ce în ce mai mare de an la an. În 2018, au fost folosite aproape 600.000 lalele multicolore. Turcii știu să facă spectacol așa că Festivalul presupune multe activități conexe. Nu lipsesc concertele, întrecerile sportive și expozițiile de pictură și fotografie.

Festivalul Lalelelor din Instabul are loc între 1 și 30 aprilie 2019.

-4. EXPOROSE Grasse, Riviera franceză

Așa cum mai este luna florilor, așa și Grasse, provincia Cote D’Azur, este capitala modială a parfumurilor. Trandafirul, regina florilor, iubit pentru mirosul și frumusețea sa delicată, este cea mai cultivată floare pe pământ. Iar Grasse îl omagiază cum se cuvine. Ai ghicit, în luna mai, în orășelul unde își au sediul marii producători de parfumuri și cosmetice, se organizează un festival al trandafirului, EXPOROSE Grasse.

Atunci, trandafirii decorează fântânile, statuile, piețele publice, clădirile și magazinele din Grasse. E o atmosferă de sărbătoare cu muzică, dans și spectacole. Nu lipesc nici degustările de bucate cu aromă de trandafiri, fiind organizată o piață gourmet unde se vând daruri și mâncăruri cu forme și arome de trandafir.

Trandafirii de toate culorile și varietățile imaginabile fac din Grasse o destinație de neocolit în perioada 11-13 mai 2019. Mai ales că tema trandafirilor este susținută și de magazinele și restaurantele care se respectă, decorându-și spațiile cu petale și buchete.

Îți imaginezi cum miroase aerul? Este ceva uimitor. Există zeci de mii de roze peste tot, dar aceasta nu e destul! Parfumul de trandafir este pulverizat pe unele străzi ale orașului vechi, cu ajutorul unor atomizoare. E divin!

Dacă ai ajuns aici, ar fi păcat să nu vizitezi Muzeul Internațional al Parfumului sau expozițiile cu vânzare ale caselor Fragonard, Molinard și Galimard. Aici, poți să-ți creezi propriul parfum, aroma unicat pentru o persoană unică.

– Tot pe Coasta de Azur se desfășoară, în luna aprilie, un Festival al Grădinilor. La eveniment au fost selectate să participe cinci orașe în acest an, respectiv Nisa, Menton, Antibes, Cannes și Grasse. Iată o altă manieră de a întâmpina primăvara!

-5. Epoziția de Flori Chelsea, Londra

RHS Chelsea Flower Show Londra (21-25 mai 2019) –Great Spring Show( foto: rhs.org.uk)-este probabil cel mai prestigios eveniment horticol din lume. Flori din toate colțurile pământului și aranjamente florale ingenioase sunt de admirat în cele 10 grădini spectaculoase din exclusivistul cartier Chelsea. Nu lipsesc grădinile artizanale și standurile încărcate cu flori de unde-ți poți alege ceva pentru a-ți exersa, acasă. talentul de grădinar. Show-urile menite să pună tot florile în valoare sunt evenimente obișnuite aici, ca și vizita Reginei. 

Biletele se vând rapid și dacă nu ai apucat unul, atunci nu rata atmosfera primăvăratecă de pe Sloane Square, King’s Road, Duke of York Square și Pavilion Road, împodobite cu flori.

-7. Timpul florilor, Girona, Spania

Florile de primăvară acoperă străzile orașului catalan Girona în timpul Festivalului Temps de Flors, care are loc între 11 și 19 mai 2019. Carpetele și covoarele de flori înfrumusețează străzile și străduțele cartierului vechi al orașului. Sunt tot felul de creații din flori, unele mai simple, ale copiilor, dar și adevărate opere de artă ale specialiștilor. Flori viu colorate acoperă treptele catedrale din Girona, oraș situat la 100 km nord-est de Barcelona.

-8. Bloemencorso- „Parada florilor”, Olanda.

Este o paradă de flotoare și mașini decorate în întregime cu flori. Milioane de flori îi încântă pe spectatorii veniți cu sutele de mii pe traseul de 42 Km între Noordwijk-Haarlem. Sute de mii de vizitatori din Olanda și din străinătate sunt atrași de culori, miresme și ingenezitatea aranjamentelor de la paradă.

Bloemencorso este programată în 2019 pe 13 aprilie.

-9. Chantilly, Franța

Grădinari iscusiți din toată Europa se vor întâlni la Chantilly în perioada 17-19 mai 2019 pentru a-și demonstra iscusința și dragostea pentru frumos. Evenimentul va reuni 200 de expozanți în zona maiestuoasă a domeniului Chantilly. Domeniul Chantilly se află la 20 de minute de mers de aeroportul Charles de Gaulle și la 40 km de centrul Parisului.

-9. Inflorata di Noro, Sicilia, Italia

Milioane de petale de flori sunt utilizate pentru a pentru a împodobi Via Nicolaci, din centrul istoric al orășelului sicilian Note. Modelele multicolore de inspirație barocă constituie o tradiție care datează din anii 1600, apărută inițial la Roma pentru a sărbători Corpus Christi. În acest an, a 36-a ediție a Festivalului de flori de la Noto aduce un omagiu Cataloniei, desenele fiind inspirate de această regiune spaniolă. Inflorata di Noro are loc a treia duminică din luna mai 2019.

-10. Covorul de begonii din Bruxelles

La fiecare doi ani, cultivatorii de flori din Gent realizează un impresionant covor de flori în Grand Place din Bruxelles. Covorul are dimensiunea de 77 m x 24 m și e compus din aproape un million de begonia, realizarea sa necesitând patru ore de muncă. Următorul covor de flori va acoperi caldarâmul Grand Place în perioada 3 -16 august 2020.

Sper că ți-a plăcut acest articol și că te-a inspirat Intră în povestea noastră, hai cu noi pe Facebook și pe Instagram! Îți mulțumim pentru Like și Share, așa ne arăți că apreciezi ceea ce facem din pasiune ? !

#consilierturism #sfaturidecalatorie #top2019 #inspiratie #travelblogger #europa #flori

Visează, iubește, călătorește! ® Drum bun!

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This