Un interviu cu Chef Dorina Burlacu, o vedetă a gastronomiei din peninsulă, un chef de cinci stele, premiat de două ori de Asociația Italiană a Bucătarilor. Dorina a plecat acum 30 de ani din România dintr-un sat de munte din Carpați, a studiat la Academia de nutriție din Bologna. Nu s-a oprit din învățat, studiază chiar mai mult, cu pasiune.

Dorina Burlacu a reușit astfel să ducă gastronomia la un alt nivel, cel al perfecțiunii dintre gust și efectele mâncării asupra sănătății. Împreună cu medici nutriționiști de renume și oncologi, elaborează rețete cu scopul primordial de a aduce sănătate în bucate și maxim de gust. Cum toate au un rost în lume, chef Dorina Burlacu s-a stabilit în probabil cea mai bogată regiune a gastronomiei Italiene, Emilia Romagna.

ConsilierTurism.ro:- Îmi imaginez că pentru un chef, în alegerea destinației de vacanță primează oferta gastronomică. Cum își alege Chef Dorina Burlacu următoarea vacanță?

Chef Dorina Burlacu: -Răspunsul este simplu: vara, prefer să merg la casa mea de la munte, pe muntele Appennino Reggiano, într-o zonă liniștită, verde, la Civago, un cătun situat la 65 km de orașul în care locuiesc, Reggio Emilia. Bucătarii muncesc atunci când alții se distrează. Iarna, de sărbători, am mult de muncă. Atunci când am puțin timp liber merg să-mi încarc bateriile tot la casa mea de vacanță de la munte. 

ConsilierTurism.ro:- Care sunt destinațiile tale de vacanță preferate din lumea largă?

Chef Dorina Burlacu:-Lista este lungă, pe primul loc este Italia, oriunde găsești ceva frumos, interesant, unic. Îmi place mult și Franța, Parisul în principal. Este mai mult decât un „oraș al luminilor”, este un etalon al gastronomiei fine. Parisul este o destinație gastronomică de talie mondială, unde găsești o mare varietate de bucate din diferite culturi ale lumii.

Dar Florența ocupă un loc special în sufletul meu. Nu doar pentru că este inima și sufletul Toscanei ci și pentru că aici este un “pol” gastronomic al Italiei și chiar al lumii, îndrăznesc să spun. Ce iubeam eu acest oraș, dar am un motiv în plus! Florența mi-a oferit un dar foarte important. Aici am primit un premiu la care cred că fiecare bucătar din Italia visează:  “Cinci stele de aur ale bucătăriei italiene” oferit de Associazione Italiana Cuochi – Asociația Bucătarilor Italieni. A fost încă o recunoaștere a muncii mele de 30 de ani dedicați gastronomiei și am primit acest premiu de două ori la rând.

 În Italia se mânâncă bine peste tot

 ConsilierTurism.ro:-Care sunt cele mai ofertante, cele mai bogate destinații din punct de vedere gastronomic din Italia?

Chef Dorina Burlacu:-În Italia se mănâncă bine peste tot. Există o mare cultură gastronomică, fiecare regiune are un “coș” bogat de bunătăți.

Interesantă ar fi o călătorie în lumea pastelor umplute, pornid de la Forlimpopoli, Emilia Romagna, locul natal al lui Pellegrino Artusi, cel considerat părintele bucătăriei italiene. El a scris, în 1891, volumul “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”, unind pentru prima dată gastronomia italiană de la nord la sud și de la est la vest, cu ajutorul rețetelor emblematice zonale. La Forlimpopoli poți vizita Casa Memorială Pellegrino Artusi, unde poți lua cursuri de bucătărie italiană. Desigur că există și o bibliotecă și un restaurant care propune diferite tipuri de meniuri.

Aș continua cu Bologna, orașul lasagnei, lasagna tradițională având paste de spanac de culoare verde, dar și orașul celei mai vechi universități din Europa, înființată în 1088. În centrul Bolognei este monumentala Piazza Maggiore, unde se desfășoară tot felul de evenimente culturale, istorice și gastronomice importante. Piazza Maggiore este înconjurată de restaurante, “tratorii” cu meniuri tradiționale. “Tagliatelle con ragu”(paste lungi cu sos de carne), “tortellini in bordo”(paste de dimensiuni mici, umplute cu carne, servite cu supă de carne) sunt emblematice pentru această zonă, ca și “Tortelli Verdi alla mortadella”(torteli cu mortadela).“Maiale mortadella”, un sortiment de parizer care se găsește în toate barurile din oraș, într-un super sandviș, cu pâine sau focaccia este o altă gustare de testat în Bologna.

M-aș opri un pic și la Modena, la Osteria Francescana, 3 stele Michelin, restaurantul lui Massimo Bottura, considerat cel mai mare bucătar italian de talie internațională. Aici trebuie obligatoriu să-ți faci rezervare din timp și să ai bani pe cartea de credit pentru un meniu de 12 feluri, disponibil la 320 de euro.

Lângă Modena este Maranello, unde se construiește celebra masina Ferrari, cu un muzeu dedicat acestui bolid. Dacă dorești, poți să faci un tur al fabricii și să mergi direct pe pista marilor concursuri de Formula I.

Ca vacanța ta să fie una de vis, după ce ai mâncat la “Osteria Francescana”, poți să faci o tură în Ferrari, costă de la 150 de euro în sus. Dacă vrei să închiriezi un Ferrari, prețul pornește de 1.700 euro/zi. 

La Reggio Emilia, orașul unde locuiesc, se poate ajunge cu trenul de mare viteză într-o oră din Milano și trei din Roma. Gara este unică în Europa, fiind proiectată de vestitul architect spaniol Santiago Calatrava.

La Reggio Emilia nu rata vizita la un “caseificio”, un depozit de brânză italiană cunoscută în toată lumea: Parmigiano Reggiano și la o „acetaia” tradițională, unde se produce oțet balsamic. Așa vei cunoaște metodele corecte prin care se nasc aceste două ingrediente folosite foarte des în bucătăria tradițională italiană.

În Reggio Emilia tradiționali sunt cappelletti, seamănă cu tortellini dar diferă la umplutura de carne și au și o formă un pic mai diferită, Tot aici, poți să guști și o tartă sărată făcută cu spanac, ceapă prăjită și Parmigiano Reggiano, Această umplutură se învelește cu o foaie făcută din făină, apă și untură numită Erbazzone, care se gătește doar în această zonă.

Istoria Italiei m-a atras prima

ConsilierTurism.ro:- Dar din România ce crezi?

Chef Dorina Burlacu:-În România, poți avea suprize plăcute în diferite colțuri ale țării, trebui doar să cauți restaurantul care îți oferă ceea ce tu îți dorești.

ConsilierTurism.ro:-Cum a fost prima călătorie în Italia, unde te-ai stabilit acum 30 de ani?

Chef Dorina Burlacu:-Am ajuns în Italia în 1993, cu autocarul, un drum lung, infinit de lung. Am ajuns în Reggio Emilia și iată că am rămas aici 30 de ani.

ConsilierTurism.ro:- Ce ți-a plăcut cel mai mult?

Chef Dorina Burlacu:-Mâncarea și frumusețea acestei țări. Îi cunoșteam istoria și aceasta m-a atras prima. Am venit în Italia să văd Roma și Florența, în primul rând dintr-o curiozitate istorică.

ConsilierTurism.ro:-A fost un șoc cultural?

Chef Dorina Burlacu:-La mine nu a fost niciun fel de șoc. Italienii au fost foarte primitori și deși nu vorbeam bine limba, o înțelegeam. Visam de mică să vizitez Italia, țara romanilor, să vizitez cât mai multe orașe și situri istorice. Îmi imaginam cum să o trăiesc emoțiile trecutului vizitând toate acele locuri despre care citisem cu aviditate din cărțile de istorie. Iar tagliatele au fost o iubire la prima vedere care mi-au transmis dorința de a le face eu bine, nu doar de a le mânca. Aceasta m-a determinat să fac rețete cu indice glicemic mic, gustoase, sățioase și sănătoase.

ConsilierTurism.ro:-Te-ai stabilit în Emilia Romagna. Este patria Parmigiano Reggiano. Practic, nu-mi pot imagina pastele fără Parmigiano reggiano ras. Nu ai avut tentația de a-l înlocui în rețetele tale vegane?

Chef Dorina Burlacu:-Destinul m-a adus în Emilia Romagna, regiunea, cum se spune aici, cea mai înfloritoare din punct de vedere economic și gastronomic. Parmigiano Reggiano este considerat “regele tuturor brânzeturilor” și nu fără motiv. Cu o maturare între 18 și 72 de luni, poate să încânte toate cele 10.000 de papile gustative, livrând corpului nostru efectul WOW. Are acel efect umami de neuitat. Îl folosesc tot timpul, doar atunci când am o comandă de rețete vegane înlocuiesc Parmigiano Reggiano. Folosesc Parmigiano Reggiano în foarte multe rețete, de la aperitive la deserturi, va propun chiar înghețata cu Parmigiano Reggiano și oțet balsamic tradițional. Știați că, pentru a face o formă de aproximativ 40 kg de Parmigiano Reggiano, este nevoie de aproximativ 550 litri de lapte? Sunt norocoasă să colaborez, de ani buni, cu recunoscutul producător de Parmigiano reggiano și unt, Montanarri e Gruzza. Utilizez produsele lor pentru multe din rețetele mele.

Mănâncă sănătos și vei zâmbi mereu

ConsilierTurism.ro:-Ce rețetă sănătoasă și gustoasă bazată pe bucătăria tradițională italiană ne recomanzi?

Chef Dorina Burlacu:-În Italia, foarte multe rețete pot fi considerate sănătoase. Este o bucătărie foarte bogată, fiecare zonă are sute de rețete. Și da, pastele sunt sănătoase dacă știi să le faci.

Iată o rețetă sănătoasă, cu indice glicemic mic, nu îngrașă și este sățioasă. Fierbe 70 de grame de paste de grâu dur integral conform indicațiilor de pe etichetă, scurge și apoi amestecă cu 100 grame de sos de roșii și 10 grame Parmegiano Reggiano ras. Sau 150 grame paste umplute, de exemplu tortelli sau 250 -300 gr paste la cuptor-lasagna cannelloni sau rosette… Acestea, împreună cu 250 grame legume proaspete sau crude și cu 10 grame de Parmegiano Reggiano ras, sunt considerate platouri unice, sănătoase.

Pastele, preferatele mele 

ConsilierTurism.ro:-Mulțumim pentru rețete. Care sunt felurile tale preferate de mâncare italiană?

Chef Dorina Burlacu:-Pastele, în mod particular pastele făcute de mine. Având un master în nutriție culinară la Bologna și fiind profesor de gastronomie, am reușit să realizez rețete cu un indice glicemic mic. Rețetele mele au o cantitate foarte redusă de sare, zahăr și grăsimi, dar sunt foarte gustoase și mai ales digerabile, sănătoase. Pe scurt, mănânc acest gen de paste în fiecare zi, ceea ce mi-a permis să nu mă îngraș și să elimin acele stări de somnolență cauzate de mâncarea grea, consistentă. Sunt plină de energie și glumesc des spunând:”Mangia giusto e sorridi sempre”-“Mănâncă corect și vei zâmbi mereu”!

ConsilierTurism.ro:- Dar din bucătăria românească?

Chef Dorina Burlacu:-Salată de vinete rețeta familiei mele, pe care am modificat-o folosind 10 grame de ulei/porție, curcuma cu piper verde și spirulină.

Top trei destinații din Italia

ConsilierTurism.ro:- Care sunt cele mai frumoase trei locuri/ destinații din Italia? Și de ce, pe scurt.

Chef Dorina Burlacu:-Florența este preferata mea, este un oraș-muzeu, cu multe fațete. Este orașul familiei nobiliare Medici, care l-a guvernat aprox. 300 de ani, sponsorizând arta și arhitectura și lăsând una dintre cele mai importante moșteniri ale Renașterii. Importanta familie Medici a creat și prima bancă din Italia, dar iubea arta și cultura așa că au lăsat o imensă moșteniere Florenței. Roma, capitala Italiei, care păstrează aproape intacte simbolurile antichității din perioada de glorie a imperiului roman precum Colloseum, Columna lui Traian, etc., etc., și găzduiește și Muzeul Vaticanului este în topul preferințelor mele. Ca de altfel și unica Veneția, Serenissima construită pe ape, cântată și imortalizată în arii și filme celebre.

Brașovul este superb, îl ador

ConsilierTurism.ro:-Dar din România?

Chef Dorina Burlacu:-Brașovul este superb, îl ador. Îl vizitam în copilărie împreună cu familia, a avut și va avea un loc special în inima mea. Slănic-Moldova este stațiunea copilăriei mele. Am foarte multe amintiri din Slănic-Moldova, mergeam aici împreună cu familia să mâncăm păstrăv la ceaun cu mămăligă și mujdei. Bucovina, cu mănăstirile ei pictate, adevărate cărți deschise pentru privitorul care vrea să vadă cu ochii și sufletul, cu peisajele și bucatele ei gustoase este un alt loc drag sufletului meu. Nu am ajuns în Delta Dunării, Rezervație a Biosferei din patrimonul UNESCO, dar este pe un loc fruntaș pe lista mea.

Rețete reprezentative pentru gastronomia românească

ConsilierTurism.ro:-Gastronomia românească este apreciată de toți cei care ajuns să o testeze. Ciorbele, supele, micii, sarmalele, papanașii sunt în topul preferințelor turiștilor străini și nu numai. Din punctul tău de vedere, care sunt cele mai reprezentative rețete pentru gastronomia românească.

 Chef Dorina Burlacu:- Sunt de acord cu tine. Cozonacul în diferitele sale variante regionale: cu nucă, cu mac, cu nucă și stafide, precum și pasca sunt reprezentative pentru bucătăria românească. Cașcavalul, mai ales cel afumat în lemn, precum și telemeaua de oaie își au locul la masa celor mai bune brânzeturi din lume. Brânza în coajă de brad, pe care chiar tatăl meu o prepara și astfel pot să spun că este un fel de mâncare al copilăriei mele, este o adevărată delicatesă, din păcate prea puțin cunoscută. Dar salata de vinete și zacusca ne reprezintă foarte onorabil în topurile internaționale. Reprezentative pentru gastronomia românească sunt hribii și ghebele, deși mulți nu au auzit de ele. Sunt versatile, delicioase, merg foarte bine la sosuri acompaniatoare, împreună cu mămăligă. Magiunul de prune este gustos și sănătos, este delicios la micul dejun. Folosesc magiun de la Topoloveni și în rețete mele, mai ales că nu are adăugat zahăr, fiind astfel și mai sănătos.

ConsilierTurism.ro:-Unde îți dorești să ajungi în următoarea vacanță?

Chef Dorina Burlacu:-La New York mi-am dorit de mult să ajung și iată că a obosit el să mă tot aștepte așa că am primit o invitație la un eveniment în Big Apple. Aici, am realizat un studiu despre gastronomia italiană și despre mancare in general, am făcut schimb de esperiență cu alți profesioniști din domeniul bucătăriei. Nu în ultimul rând, am susținut o demonstrație pe tema pastelor italiene.

Despre chef Dorina Burlacu, pe scurt

Este originară din Brusturoasa, județul Bacău. „Deși am plecat în Italia acum 30 de ani, cu sufletul am rămas în România”, spune Dorina Burlacu.

Colaborează cu medici recunoscuți din Europa pentru a crea rețete benefice pentru bolnavii de obezitate, diabet și boli de nutriție, cardiovasculare și cancer. 

Este Chef Bucătar, profesor cu un Master în Nutriție Culinară la Academia di Nutrizione Culinaria din Bologna. Este unicul bucătar-chef femeie și de origine română care a obținut acest titlu.

Specialitatea sa sunt pastele proaspete dar obiectivul său declarat este de a echilibra toate rețetele, inclusiv cele tradiționale, din punct de vedere nutrițional.

Oferă consultanță celor care doresc să-și deschidă un restaurant sau un bar învățându-i merceologia și nutriția.

Are două premii prestigioase”5 Stelle d”oro della Cucina Italiana” (5 stele de aur ale bucătăriei italiene), acordate consecutiv, în 2022 și 2023, de Asociația Bucătarilor Italieni.

În 2022, s-a clasat pe locul opt la Concursul Național televizat “Cel mai tare bucătar italian”.

A reprezentat Italia la diferite evenimente internaționale de gastronomie în Franța, Germania și în regatul Unit al Marii Britanii, la Londra.

Colaborează cu diferite ziare și reviste având rubrici despre bucătăria mediteraneană și nutriție culinară.

Susține și tu valorile românești și gastronomia sănătoasă! Dă Like paginii și Share acestui interviu, inspiră-i și pe prietenii tăi ! 

Chef Dorina Burlacu are multe să-ți spună aici.

Visează, Iubește, Călătorește®! Drum Bun!

#consilierturism #travelblogger #chefcorinaburlacu #românia #promovezromânia #romania #gstronomie

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This