Iată o selecție de orașe europene recomandate pentru vacanțe cu familia. Prietenoase cu toți, și cei mari dar mai ales cu cei mici, aceste destinații urbane oferă atracții turistice interesante și educative și experiențe incitante. De la muzee de tot felul, parcuri verzi și de distracții și până la experiențe gastronomice și educative, toate sunt perfecte pentru vacanța cu familia, împreună cu copiii. 

München. Ce e de văzut, făcut și plăcut pentru copii?

Recomand München pentru vacanța cu copiii atât pentru orașul în sine cât și pentru atracțiile din împrejurimile sale. După porțile sale medievale, străduțe pietonale te conduc la multe din obiectivele turistice de neratat ale burgului. În Marienplatz, piața centrală, trebuie să fii în fața Neues Rathaus (Noua Primărie), pentru a vedea reprezentația figurinelor medievale din Glockenspiel (zilnic la 11:00 și 12:00). Muzeul Jucăriilor din celălalt turn cu ceas, Altes Rathaus (Primăria Veche), este și el apreciat de cei mici. Poate că e bine să știi că există un mare magazin de jucării în München, Obletter Spielwaren, în Karlsplatz.

Sau mai bine treceți pragul Kinderreich (Regatul Copiilor) din Deutsches Museum, unul dintre cele mai mari și mai vechi muzee de știință și tehnologie din lume. Din vara acestui an, această secțiune (potrivită pentru copii de 3-8 ani), se va extinde cu tot felul de noi atracții. Imensul parc Olympiapark, care în acest an sărbătorește 50 de ani, este o atracție irezistibilă pentru cei care doresc mișcare. Cei interesați de istorie se vor bucura să viziteze castelul Nymphenburg și Palatul Neue Rezidenz-aflat în centrul istoric.

Tierpark Hellabrunn- Grădina zoologică din München a fost fondată în 1911 pe malul râului Inn, Este prima grădină zoologică din lume, are 40 ha, ș o arhitectură deosebită care permite observarea excelentă a animalelor.

München este “poarta de acces” pentru Castelul Neuschwanstein, inspirația lui Disney pentru castelul Frumoasei din Pădurea adormită. Nu foarte departe, e un alt vestit castel bavarez, Herrenchiemsee. Parcul de distracții Legoland se află la nici 150 km de München

Barcelona, destinația completă pentru familii

Însorita Barcelona are de toate pentru a-i face fericiți și pe iubitorii mării, ai muntelui, distracției și aventurii. Este probabil cea mai completă destinație pentru o vacanță în familie.

Arhitectura lui A. Gaudí, cel care a schimbat fața orașului, făcându-l celebru, este un motiv important pentru a vizita Barcelona. Sagrada Familia și Parcul Guell, unde lenevește „el Drac”, salamandra din mozaic multicolor și casele, turnurile și scările cu forme “dansante” sunt perfecte pentru sesiuni foto. Nu ratați plimbarea pe La Rambla și o vizită la Boqueria, o piață cu tot felul de bucate mai mult sau mai puțin exotice. Plaja este întotdeauna un refugiu relaxant oriunde în lume și cele din Barcelona sunt must see. Acvariul, din portul de agrement din Port Vell, este de neocolit, mulți ar spune aceasta și despre Muzeul Ciocolatei.

CosmoCaixa este un muzeu interactiv de știință, care include o mini-pădure tropicală și un planetariu. Dacă aveți un inventator în devenire cu voi, nu ocoliți Museum Blau (Muzeu de Istoria Naturii) și nici Muzeul Maritim din Barcelona. O zi bună și plină de vacanță cu familia trebuie să se încheie sus, pe dealul Montjuic, cu un spectacol reușit al fântânilor „magice” dansatoare. Merge de minune după o plimbare cu telefericul sus, pe Montjuic.

Parcurile Parc del Laberint d’Horta (un labirint format de chiparoși) și mai ales Parc de Ciutadella, unde se află și Zoo Barcelona, nu sunt de ocolit în “peregrinările” voastre prin Barcelona.

O zi în Tibidabo, muntele care te urmărește din aproape orice colț al Barcelonei, este una a distracței la înălțime. Aici, în această zonă panoramică cu priveliști ample, se află și o roată ferris și templul Sagrat Cor. Parcul de distracții Tibidabo amplasat la aprox. 500 metri altitudine, are 30 atracții clasice pentru toate vârstele și câteva restaurante, dar nu este deschis tot timpul anului, detalii aici.

Londra pentru vacanțele cu copiii mari și mici

Orașul care dă tonul în multe domenii are câte ceva atrăgător pentru toți, e o destinație perfectă pentru vacanță cu familia, deși e mai costisitoare.  Londra e plină de muzee celebre, multe cu secțiuni pentru copii. British Museum e fascinant pentru toți pasionații de istorie și artă, expune foarte multe exponate celebre din cărțile de istorie.

Pasionații de istorie vor adora fosta fortăreață Turnul Londrei, unde sunt expuse și Bijuteriile Coroanei, dar și London Bridge din apropiere. Muzeul Londrei și Muzeul Transporturilor completează lista și așa lungă.

Muzeul de Istorie Naturală este și el potrivit pentru cei mici, care vor observa atenți dinozaurii, balenele și materialele video care prezintă evoluția vieții. SEA LIFE Londra, care găzduiește aprox. 400 de specii marine, e perfect pentru vacanțe cu copiii mai mici. În apropiere, e London Eye, roata ferry care propune o plimbare de 30 minute până la înălțimea de 135 de metri și vedere de 360 asupra Londrei. Experimentați priveliști de 360 de grade asupra Londrei cu o vizită la The View din The Shard, situat la peste 300 m înălțime. Vederile panoramice la înălțime sunt printre atuurile telecabinei Emirates Air Line, în timp ce călătoriți de la Peninsula Greenwich la Royal Docks. Nu ratați Muzeul Maritim Greenvich și Observatorul Astronomic Regal, poate aici cei mici își vor descoperi aici vocația. Sau aceasta se va întâmpla la KidZania, unde copiii pot experimenta diferite cariere și abilități esențiale în viață.

Muzeul figurilor de ceară Madame Tussaud’s, parcurile de distracții Thorpe, Legoland Windsor și teatrul Palladium sunt pentru amatorii de distracții. Studiourile Warner Bros și schimbarea Gărzii Regale de la Palatul Buckingham sunt alte atracții celebre care nu le lasă să stai locului în vizită la Londra. Multe din atracțiile Londrei sale sunt gratis. 

Vacanță în Viena împreună cu cei mici

Fosta capitală a unui imperiu, Viena are un farmec aparte pentru vizitatorii de orice vârstă. Arhitectura, palatele și muzeele diverse pentru toate vârstele te ademenesc să te plimbi prin Viena de dimineața până seara.

Nu sunt așa de multe destinații unde poți vizita camere regale și grădini imperiale, să participi la antrenamentele cailor pur-sânge. În Viena poți să vizitezi una dintre cele mai vechi grădini zoologice și să te plimbi cu una dintre cele mai vârstnice roți ferry din lume. Viena este despre muzică așa că le poți testa talentul celor mici, care pot conduce practic propria Orchestră Filarmonică la Haus der Musik. Opera de Stat din Viena organizează spectacole speciale pentru copii, cu excepția lunilor iulie și august. Muzeul de Istorie naturală este foarte apreciat, ca de altfel și ZOOM și Vienna Zoo. Mai multe detalii aici. 

Nimeni nu rezistă specialităților vieneze și delicateselor internaționale, dar dacă le ai pe toate la un loc, la piața Naschmarkt, e și mai ademenitor. Luați ceva la pachet și dacă vremea permite, faceți un picnic în Rathauspark.

Vacanța la Roma cu copiii

Gladiatorii moderni se hrănesc cu gelato în acest oraș cu istorie milenară și bucătărie cărora cei mici nu-i rezistă. Cum nu-i plac pizza, pastele și înghețata?! Pentru cei pasionați de istorie, Colosseum este ceva de neratat, aici luptele dintre gladiatori și cu leii erau pe viață și pe moarte. Vestigiile suprapuse în straturi din apropiere de Colloseum trezesc și ele imaginația, ca și Columna lui Traian. Muzeul Vatican nu este doar pentru cei evlavioși ci și pentru cei curioși, avizi de frumos și cunoaștere. O mare varietate de exponate, pornind de la perioada sumeriană, la cea egipteană precum și opere de artă de o valoare inestimabilă pot fi admirate aici.

Puneți-vă împreună o dorință la Fântâna Trevi, urcați Treptele Spaniole și lăsați-vă mângâiați de lumina care pătrunde stelar prin “occhio” de la Pantheon. Bucurați-vă de gelato într-una dintre numeroasele străduțe ale orașului, căutați-l pe Buratino prin vitrinele magazinelor cu jucării.

Pentru cei aventuroși, există catacomba Sfântului Calisto și cea a Sf. Sebastian de pe Calea Apian. Casa de Aur a împăratului Nero chiar a existat, Domus Aurea a fost îngropată împărații de după, în încercarea de a-i șterge memoria infamă, dar a rezistat celor 2.000 de ani și poate fi admirată pe Via della Domus Aurea.

O zi la soare, pe malul mării vă va revigora pe toți. Faceți o excursie de o zi la Ostia Antica, fostul oraș-port al Romei. Nici plajele nu sunt o ideea rea dacă ajungeți la Roma în vacanța cu copiii.

 Lisabona pentru vacanța cu familia

Pentru un climat însorit și o atmosferă pitorească și primitoare, mergeți la Lisabona, pe urmele vechilor exploratori ai oceanelor. Nu ratați acvariul, Oceanario de Lisboa, unul dintre cele mai mari din Europa. O vizită în cartierul Alfama, cu vestitul tramvai galben pe dealurile Lisabonei, va fi de neuitat, mai ales pe străduțele extrem de înguste, Nici urcatul într-un mirandour (lift) pentru priveliști spectaculoase ale orașului și la Torre de Belem nu e de ratat.

Pentru vacanțe cu copii mai mari, castelul emblematic al orașului, Sao Jorge, este de neocolit. Ca de altfel și excursia cu trenul până în Sintra, orașul nobiliar al palatelor, castelelor și misterelor.

Lisabona nu este în mod special despre muzee, deși ar fi de vizitat Carmo (de istorie) și cel al Marinei, ci mai mult despre oameni și locuri. Așadar, nu ratați Prasa de Comercio și Arco do la Rua Augusta din apropiere. Vreți ceva mai aventuros? Luați Hippotrip, un vehicul amfibiu construit pentru a face turul orașului înainte de a pleca spre Belem pentru a coborî chiar în râul Tagus. Trece pe la multe obiective precum Praça do Comércio, Jardim da Estrela, mănăstirea Jerónimos (UNESCO). Pentru mișcare și adrenalină, mergi în apropierea Lisabonei, la Parcul de tiroliene JAMOR. Lisabona are multe plaje pitorești în împrejurimi, deși apa oceanului poate fi cam rece, peisajele dramatice merită!

Vacanță cu familia la Paris

“Orașul luminilor” este un apetisant muzeu în aer liber, perfect pentru familii. Copiii vor descoperi aici chipul imperturbabil al Monei Lisa, pe Venus din Milo și piramidele egiptene la Luvru, garguii de pe Notre-Dame  Pot urca sus, alături de voi, desigur, în vârful Turnului Eiffel sau pot avea burgul la picioare pe dealul Montmartre. Se pot juca în grădini celebre precum Jardin du Luxembourg, pot călca pe urmele istoriei pe Parc du Champ de Mars.

Special pentru pentru cei mici sunt muzeul magiei, Musée de la Magie și Cité des Sciences et de l’Industrie (știință, tehnologie, inginerie și matematică) concepute pentru a le capta imaginația și a stârni curiozitatea adulților. Centrul Pompidou are la parter o zonă multimedia și de arta spectacolului și un spațiu vizual la etajul 1 (pentru copiii de doi -10 ani). Știința le este explicată copiilor și la Palais de la Découverte, la Grande Galerie de l’Évolution, o filială a muzeului de istorie naturală, la Muséum National d’Histoire Naturelle, la Jardin des Plantes. Musée des Arts et Métiers, cel mai vechi muzeu al științei și tehnologiei din Europa, are un audioghid special pentru copii.

Atracții pentru copii lângă Paris. La capitolul distracție, lucrurile par clare mai ales lângă Paris. Disneyland Resort Paris, care cuprinde atât Parcul Disneyland, cu toate distracțiile și personajele clasice, cât și trei atracții mai noi: Star Wars, Marvel și Frozen cât și platourile Walt Disney Studios, e chiar de neratat.

Împrejurimile Parisului sunt la fel de ofertante pentru vizitatorii în vacanță cu familia. Pădurea Bois de Vincennes (în est) găzduiește Parcul Floral de Paris, cu locuri de joacă și o sală de spectacole în aer liber. Plus cea mai mare grădină zoologică din Paris, Parc Zoologique de Paris și Château de Vincennes, celebrul castel medieval fortificat. Să nu uit de circul de iarnă (funcționează doar iarna). Cirque d’Hiver Bouglion, din cartierul Marais, e unul dintre cele mai vechi din lume și nu fără motiv reprezentațiile sale au succes și în prezent. O la la!

Am realizat acest articol la sugestia cititorilor care doresc să petreacă timp de calitate împreună cu cei mici. Unii chiar vor să se relocheze un timp într-o destinație accesibilă și prietenoasă, alții visează la o vacanță reușită cu copiii. Mi-am propus să le răspund și celor care vor să meargă într-un un city break prelungit.

Lista destinațiilor potrivite pentru vacanțe cu copiii este deschisă. Îți așteptăm propunerile și îți mulțumim pentru Like și Share, arată-ne că apreciezi ceea ce facem din pasiune!

Visează, iubește, călătorește ®! Drum bun!

#consilierturism #roma # #travelblogger #viseazaiubestecalatoreste #inspirație #paris #londra #lisabona #barcelona #munchen #UNESCO

 

 

 

 

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This