Târgurile de Crăciun sunt cele mai bune motive pentru a vizita, iarna, unele dintre cele mai vechi și frumoase orașe ale Europei. Dacă iubești Crăciunul, atunci mai mult ca sigur că te vei simți minunat în una dintre zecile de piețe dedicate. Și dacă această sărbătoare nu-ți spune nimic, tot te va bucura atmosfera veselă, optimistă, în care te poți copilări un pic, fără să ieși în evidență, căci toți fac la fel.

Orașe și oameni intră mai repede în atmosfera veselă și plină de lumină a celei mai frumoase sărbători, cea a Crăciunului. Majoritatea târgurilor de Crăciun își deschid porțile la finele lui noiembrie și se închid pe 24 decembrie, dar sunt și câteva excepții notabile.

Iată cele mai frumoase piețe de Crăciun din Germania, Austria, Franța, Regatul Unit, Croația, Spania și Belgia. Sunt destinații perfecte pentru un weekend sau, de ce nu, pentru vacanța de Crăciun. 

 

Piețe de Crăciun în Croația

-Cea mai frumoasă piață de Crăciun din Europa. Liniștita capitală a Croației, Zagreb, este vizitată de tot mai mulți turiști pe perioada Adventului și probabil că numărul acestora va fi și mai mare după ce anul trecut a fost votată de peste o treime din cei peste 103.000 de internați participanți la sondaj drept „Cea mai frumoasă piață de Crăciun din Europa”. Vizitatorii sunt atrași la Zagreb de atmosfera „idilică” și de programele tematice care au loc pe străzile și piețe în jurul centrului istoric al orașului. Amenajările și evenimentele din Parcul Zrinjevac, Piața Jelacic și străzile adiacente transformă Zagreb într-un veritabil târâm al distracției de iarnă, pentru cei mari și cei mici. Piața de Crăciun din Zagreb, ajunsă la ediția cu numărul șapte, are loc între 26 noiembrie 2016 și 8 ianuarie 2017.

christmas-scene

-Dubrovnik, “perla mării Adriatice”, se lasă cucerit de magia Crăciunului în perioada 6 decembrie 2016-8 ianuarie 2017. Inima acestui eveniment este curtea din fața mănăstirii Sf. Clara, unde vor fi oferite obiecte lucrate de meșteșugari, dulciuri tradiționale din Dubrovnik precum ˝kontonjata˝, atmosfera mercantilă fiind înnobilată de cântece de Crăciun,

Târguri de Crăciun din Franța

-Christkindelsmärik Strasbourg nu mai are nevoie de prezentare, mai ales că este cea mai veche Piață de Crăciun din Franța, consemnată din anul 1570. Cele 300 de căsuțe răspândite în peste 12 de locații din centrul istoric al orașului, concertele, evenimentele culturale diverse și tradițiile alsaciene fac din Strasbourg o destinație foarte apreciată și în perioada sărbătorilor. Christkindelsmärik Strasbourg are loc între 25 noiembrie și 31 decembrie 2016.

colmar noel

– Colmar. Un alt loc unde poți trăi magia Crăciunului în ce mai autentic spirit alsacian este Colmar, unul dintre cele mai frumoase orășele din Franța. Situat în estul Franței, la 73 km de Strasbourg, Colmar este supranumit „Mica Veneție”, datorită cartierului medieval unde casele sunt construite chiar pe malul râului ce străbate orașul. Sunt cinci piețe de Crăciun în Colmar, fiecare cu tematica sa, legate de un labirint de străzi mărginite de case vechi și pitorești din piatră sau lemn. Piața de Crăciun din Colmar este deschisă în perioada 25 noiembrie- 31 decembrie 2016.

lille noel

-Lille. Orașul se îmbracă într-o mantie strălucitoare în perioada 18 noiembrie-30 30 decembrie 2016. Centrul distracției este Place Rihour, unde nimeni nu rezistă tentației de a cumpăra câte ceva de la una din cele peste 80 de căsuțe “cu de toate”. Lipsesc chinezăriile, dar nimeni nu le duce dorul, poți găsi aici doar specialități regionale și produse din Rusia, Polonia și Canada.

Marche de Noel Lille are loc între 18 noiembrie și 30 decembrie 2016.

mulhouse-franta

-Mulhouse. Vechiul oraș alsacian, situat la 120 km de Strasbourg, își trage numele de la morile de vânt care-l ajută la drenarea apei din solul mlăștinos pe care e construit. Mulhouse devine o adevărată feerie cu ocazia târgului de Crăciun,”concentrat” în Place de la Réunion și lângă Biserica Saint-Etienne. Evenimentul din Mulhouse este programat în perioada 18 noiembrie-24 decembrie 2016. 

 -Avignon. Una dintre cele mai vizitate destinații din Franța, Avignon este frumos în orice anotimp, dar înaintea Crăciunului devine o feerie „made in Provence”. Tarabele din lemn din Place de l’Horlogue oferă la vânzare alimente și băuturi specifice regiunii, jucării locale și decorațiuni. Dacă ai ajuns aici, nu rata figurinele tradiționale Santons sau concertele care au loc în biserici și piețe, sunt deosebite!  Iluminat feeric, centru vechi al Avignon, mai ales Place de l’Horlogue, Place des Carmes, Place Crillon arată ca un tărâm fermecat al luminii.

Piața de Crăciun din Avignon este deschisă din 3 decembrie 2016 până pe 7 ianuarie 2017.

defense-paris

-Piața de Crăciun din Paris. “Orașul luminilor” va deveni și mai strălucitor în perioada 15 noiembrie-31 decembrie 2016. Atunci mare parte din bulevardele și piețele importante sunt puse în lumina reflectoarelor mai mult ca de obicei, copacii sunt îmbrăcați în ghirlande imense. Poți alege un dar frumos de la standurile din Place Saint-Germain-des-Prés, Place Saint Sulpice, Place Nation și Place du Trocadéro. Merită să „cercetezi” și zona Champs-Élysées și Trocadero, Piața de Crăciun din La Défense este cea mai mare, cu peste 350 de căsuțe doldora de specialități culinare franțuzești și produse de artizanat și e deschisă între 17 noiembrie și 27 decembrie.

Parisul devine o feerie de Crăciun între 15 noiembrie și 31 decembrie 2016.

 Piețe de Crăciun din Germania

Tradiția piețelor de Crăciun s-a răspândit în toată Europa din Germania. Aici sunt cele mai multe astfel de evenimente de gen, sursă de inspirație pentru orașe din toate colțurile bătrânului continent.

Aufnahmen vom Nürnberger Christkinlesmarkt 2010

-Organizat încă din 1624, Nuremberg Christkindlesmark este vizitat de peste două milioane de persoane, atrase de atmosfera în general și de produsele vândute în cele 180 de căsuțe cu bunătăți în particular. Nuremberg Bratwurst și  “Zwetschgenmännle”-„Omuleții de prune”sunt printre tentațiile pe care ncici unul din pofticoșii ajunși la Nuremberg Christkindlesmark nu le ratează. Nuremberg Christkindlesmark se organizează între 25 noiembrie și 24 decembrie.

hamburg-xmas

-În Hamburg se organizează multe piețe de Crăciun, dar cel mai frumos este cel din piața centrală, Rathaus. Se pune și aici accent pe tradiție, se vând dulciuri și produse ale meșteșugarilor locali și bucătarilor din diferite regiuni ale Germaniei și Austriei. Cea mai așteptată apariție este cea a lui Moș Crăciun, care “zboară” în sania sa, deasupra capetelor vizitatorilor, în fiecare zi.

Poți vizita Spielzeuggasse Hamburg între 21 noiembrie și 23 decembrie.

-Piața de Crăciun din Stuttgart. Stuttgarter Weihnachtsmarkt păstrează tradiția încă din anul 1692, de când s-a organizat prima oară. Pe un areal cupris între Schlossplatz, Schillerplatz, Karlsplatz și Marktplatz sunt 290 căsuțe din lemn “burdușite” cu tot felul de tentații de sezon. Tonetele sunt dichisite, speră că vor câștiga premiul de “Cea mai frumoasă căsuță”. Concertele și colindele de la Stiftskirche, din curtea Palatului Vechi și de pe treptele Primăriei, produsele din Munții Pădurea Neagră și atmosfera unică atrag anual peste 3,5 milioane de vizitatori la Stuttgarter Weihnachtsmarkt,

Stuttgarter Weihnachtsmarkt se desfășoară între 23 noiembrie și 23 decembrie 2016.

dresda bun

Târgul de Crăciun din Dresda, Striezelmarkt, se deschide înainte de Advent încă din 1434, de când este atestat documentar. La Dresdner Striezelmarkt se respectă “nemțește” tradiția de a se vinde, în cele 11 piețe diferite organizate aici, doar produse autentice , de la jucării din lemn și țesături, până la globuri și tot felul de dulciuri. Punctele de atracție principale ale pieței de Crăciun din Dresda vor fi și în acest an Hüttenzauber, Prager Straße, Altmarkt, Frauenkirche, Neumarkt, Hauptstraße și Advent Neustädter. Se organizează în Altmarkt, centrul vechi al orașului, în perioada 24 noiembrie-24 decembrie.

koln

Târgul de Crăciun din Köln, Germania. Tot orașul este decorat festiv în această perioadă, dar cea mai impresionantă imagine este cea a a Catedralei din Köln care are la “picioare” bradul de Crăciun. Sunt mai multe piețe în Köln cu ocazia Adventului, cele mai frumoase fiind cele din Neumarkt, din Alter Markt, din fața primăriei, din Rudolfplatz sau, mai nou, din Stadtgarten.

Piața de Advent din Köln atrage milioane de vizitatori din întreaga lume, iar în acest an se organizează între 21 noiembrie și 23 decembrie.

Târgul de Crăciun din Braunschweig. În fiecare an, piețele din jurul Catedralei Sf. Blasii din Braunschweig, orășel aflat la 60 kn de Hanovra, se transformă sub magia Crăciunului. 150 de artizani își vor amplasa tarabele, într-un cadru istoric deosebit. Deși are loc de jumătate de mileniu, abia acum Târgul de Crăciun din Braunschweig începe să fie mai cunoscut printre turiștii din Europa, fiind printre cele mai atractive și atmosferice piețele de Crăciun din Germania. Se organizează între 23 noiembrie și 29 decembrie.

marienplatz

-Piaţa de Crăciun din München are și ea o tradiție lungă, din 1642, când s-a organizat pentru prima dată în apropiere de Frauenkirche (Catedrala Doamnei Noastre) și în Marienplatz. Dacă la acea vreme se organiza de Moș Nicolae-Nikolaidult, în prezent sunt 20 de piețe de Crăciun în München, cu sute de tarabe cu turtă dulce, vin fiert-gluhwein, migdale și nuci caramelizate, cârnați și chiftele bavareze. Jucării din lemn și scene cu Nașterea Mântuitorului sunt la căsuțele de Kripperlmarkt, de pe Neuhauser Strasse.

Târgul de Crăciun din München este deschis între 25 noiembrie-26 decembrie.

rothenburg

-Orașul medieval Rothenburg ob der Tauber se transformă într-un decor de poveste. Organizat încă de acum de peste 500 de ani, târgul de Crăciun din Rothenburg ob der Tauber urmează îndeaproape obiceiurile istorice, ceea ce se poate vedea în spectacolele stradale și produsele vândute la tarabe. Sunt numeroase evenimente culturale organizate, tonul fiind dat de apariția figurii „Rothenburger Reiterle”.

berlin-christmas

Berlin. Capitala Germaniei lasă sobrietatea pentru a deveni mai veselă, iar Palatul Charlottenburg se lasă împodobit de un decor somptuos pentru piață de Crăciun. Aaceasta este doar una dintre cele 60 de piețe mari și mici de Crăciun din Berlin.

Târgurile sunt organizate în Berlin între 21 noiembrie 2016 și 1 ianuarie 2017.

praga zapada bun

Piețe de Crăciun din Cehia

– “Vanocni trhy”-târgul de Crăciun din Praga se organizează în Piața Orașului Vechi și Piața Wenceslas și în alte locuri emblematice din capitala Cehiei precum piețele Republicii, Tyl sau Piața Păcii.Oricum, peste tot în centrul istorc al Pragăi sunt scene ale nativității, în biserici au loc concerte de colinde și de orgă, e o atmosferă specială. Iar produsele vândute la căsuțele din lemn cu acoperiș roșu sunt de bună calitate, specifice locului.

 “Vanocni trhy” din Praga este deschis între 3 decembrie 2016 și 1 ianuarie 2017.

Piețe de Crăciun din Austria

-Viena. Christkindlmarkt  din Viena s-a impus ca unul dintre cele mai strălucitoare piețe de Crăciun, faima sa fiind construită în timp. Organizat pentru prima oară în anul 1294 de Sfântul Nicolae, Christkindlmarkt Viena a devenit un adevărat brand turistic al capitalei Austriei.viena-christkindlmarkt

În prezent, se organizează mai multe piețe de Crăciun în Viena, cel din Piaţa Primăriei, Rathausplatz și cel din faţa Palatului Schönbrunn, fiind cel mai vizitate. Un impresionant decor baroc îl oferă Satul de Crăciun de la Palatul Belvedere, iar distracția e garantată la Riesenradplatz. La Târgul tradiţional de Crăciun de pe Freyung și în Maria-Theresien-Platz puteți umple tolba Moșului cu produse tradiționale. Se înțelege că într-un oraș al muzicii, așa cum este Viena, se organizează numeroase concerte şi programe special cu temă muzicală, iar în fiecare după-amiază răsună muzica tradiţională de Advent.

Târgurile de Crăciun din Viena au loc între 12 noiembrie și 24 decembrie.

-Graz. Cea mai veche piață de Crăciun din Graz are loc în jurul bisericii franciscane și de aici se ajunge ușor în fața Primăriei, umbrită de bradul uriaș de Crăciun. Pentru cumpărături, mergi la Eiserne Tor, mai ales că astfel vei cumpăara daruri și vei finanța și proiecte caritabile.

Piața de Crăciun din Graz se organizează între 18 noiembrie și 24 decembrie 2016.

Salzburger Christkindlmarkt am Domplatz in SalzburgAdvent & Silvester

Salzburg. Piața Catedralei din Salzburg este deosebită oricum, dar cu ocazia Târgului de Crăciun devine și mai impresionantă, ca de altfel tot orașul lui Mozart. Cetatea care păzește de sus Salzburg servește ca fundal magnific pentru căsuțele cu delicatese și cadouri, dar nenumăratele evenimente- spectacole de dans, expoziții, procesiuni și parade ale măștilor și costumelor populare-fac din Salzburg o destinație tot mai iubită și de Crăciun. Este o atmosferă ca o poveste, Salzburg fiind locul de naștere cel mai faimos Crăciun colind din toate timpurile „Silent Night, Holy Night”.

Piața de Crăciun din Salzburg se organizează între 17 noiembrie și 26 decembrie 2016.

-Innsbruck. În ficare an, în partea istorică a orașului Innsbruck, în micuța piață din fața celebrului “Acoperiș de Aur” se organizează Piața de Advent/Crăciun. Nu departe, se desfășoară frumoasa Maria-Theresienstrasse, principala stradă comercială din Innsbruck. Nici Marktplatz nu se lasă mai prejos, e o atracție pentru întreaga familie. La înălțime e Hungerburg, unde ajungi cu funicularul din centrul orașului, pentru vederi impresionante asupra Innsbruck și împrejurimilor sale, o mulțime de delicii culinare și o gamă largă de suveniruri de Crăciun.

Târgul de Crăciun din Innsbruck are loc în acest an între 15 noiembrie și 23 decembrie.

xmas-londrasursa foto:englishstudio.com

Târguri de Crăciun din regatul Unit al Marii Britanii

Londra devine și mai atractivă și spectaculoasă de sărbători și tonul se dă pe Regent Street, unde luminițele se aprind pe 18 noiembrie. Hyde Park Winter Wonderland se redeschide pe aceeași dată, iar organizatorii promit că va fi mai mult divertisment decât anii trecuți, câte ceva pentru fiecare dintre vizitatori. Market Angels Crăciun oferă cadouri mai neobișnuite, în Trafalgar Square se înalţă un brad gigantic, pe Oxford Street, unde luminițele de Crăciun se întrec în strălucire cu vitrinele magazinelor…

Londra se îmbracă în haine festive între 18 noiembrie 2016 și 2 ianuarie 2017.

Manchester se mândrește cu cea mai mare piață de Crăciun din țară, care atrage mai mult de nouă milioane de vizitatori în fiecare an. În Manchester sunt peste 10 piețe distincte, precum Brazennose Street; la Cathedral Gardens. St Ann’s Square și Exchange Square.fiecare cu ceva aparte, dar cea mai mare, cu aproximativ 300 de tarabe, este în inima orașului. Se organizează între 11 noiembrie și 21 decembrie 2016.

Birmingham primește pe perioada târgului de Crăciun peste 5,5 milioane de vizitatori.  New Street, Piața Victoriei și Piața Centenary devin punctele de atracție pentru vizitatorii de toate vârstele, ademeniți cu tot felul de tentații. Patinoarul și un carusel întregesc atmosfera relaxată, de distracție, de vacanță.Are loc între 17 noiembrie și 22 decembrie 2016.

Piețe de Crăciun din Spania

-Însorita și vesela Barcelona sărbătorește de Crăciun Fira De Santa Llucia, din anul 1786, pe Avinguda de la Catedral. Atelierele educative pentru cei mici, muzica şi dansurile catalane, paradele dedicate sărbătorii animă atmosfera de pe străzile Barcelonei. Cele peste 280 de standuri cu artizanat, bijuterii, decoraţiuni, dulciuri sau instrumente tradiţionale pentru a interpreta colinde constituie atracții în sine.Fira De Santa Llucia din Barcelona se sărbătorește între 27 noiembrie și 27 decembrie.

mercado-navidad

-La Madrid se organizează o piață de Crăciun în perioada 28 noiembrie-31 decembrie, Mercado de Navidad de Plaza Mayor. Piața de Crăciun din Plaza Mayor din Madrid are deja o tradiție de 100 de ani și atrage tot mai mulți localnici și turiști. Cadouri lucrate manual, ornamente și dulciuri precum nuga festivă-turron-, te introduc rapid în atmosfera festivă. Scenele cu Nașterea Domnului îți aduc aminte că totuși Crăciunul este o sărbătoare religioasă. În Plaza de Espana expun artizanii la un alt târg de Crăciun.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Belgia

-Bruxelles. Apreciată drept una dintre cele mai frumoase din Europa, piața de Crăciun din Bruxelles stă sub semnul “Plăcerilor iernii”. În cele cinci săptămâni pline de lumină, arome, centrul istoric al capitalei Belgiei devine și mai animat ca de obcei. Bradul imens va fi amplasat în Grand Place, patinoarul în Place de la Monnaie și multe tarabe îți vor atrage atenția dacă mergi între Rue Henri Maus și Bourse.  Aceasta este probabil cea mai frumoasă perioadă pentru a vizita Bruxelles!

Vineri, 27 noiembrie, va începe a cincisprezecea ediție a Minunilor de iarnă din Bruxelles, iar cortina se va trage pe 1 ianuarie 2017.

-Anvers. Acest oraș cosmopolit și ocupat devine mai relaxat în perioada Crăciunului, când tot centrul orașului este învăluit într-o atmosferă de gală. Un patinoar în aer liber, un bar de iarnă, expoziții speciale precum cea de la Zoo sunt surprizele Anvers cu ocazia Crăciunului. Are loc între 5 decembrie 2016 și 3 ianuarie 2017.

gent

Gent  (foto sus, sursa hotelspecials.de). Toată suflarea frumosului oraș Gent se adună pe străduțele medievale dintre Sint-Baafsplein și Korenmarkt, unde are loc principala Piață de Crăciun. Ediția din acest an a Târgului din Gent se organizează între 9 noiembrie și 10 ianuarie.

Sper că ți-a plăcut acest material și că ți-a fost de folos.Te aștept pe Facebook, Like &Share ori de câte ori  ți-a plăcut un articol sau o fotografie! Visează, iubește, călătorește! 

Drum bun!

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This