Prima lună de vară “miroase” a vacanță în Europa, iar iunie este una dintre cele mai bune perioade în care să vizitezi regiuni “fierbinți” precum Andaluzia sau Antalya sau insulele Sicilia, Cipru, Malta, Creta, Santorini, Mallorca sau Tenerife.

Temperaturile de aici nu sunt chiar atât de arzătoare în iunie precum următoarele două-trei luni care vor urma, prețurile nu au ajuns încă la cel mai înalt nivel, în plus nici nu e chiar aglomerat. Vremea e foarte bună de hoinărit și în zona de sud a Italiei, la Napoli, la vecinul Vezuviu, în Capri sau pe Costiera Amalfitană, iar Coasta Dalmată nu face nici ea excepție. Ca să nu mai vorbim de Algarve, Portugalia sau de Lisabona. Coasta de Azur și Monaco sunt și ele numai bune de explorat în prima lună de vară.

Portugalia

Și către nordul Europei soarele e la „turație maximă”, iar cel al Islandei nu face notă discordantă. Poți merge pe coasta de nord a Islandei, într-o excursie la Húsavík, de exemplu, unde vei observa unele dintre cele mai mari creaturi de pe pământ, balenele cu cocoașă, balenele Minke sau orcile. Sau poți face Spa la Blue Lagoon, celebrele terme aflate la nici 50 km de capitala Reykjavik.

În Suedia, în weekendul cel mai apropiat de data de 24 iunie este sărbătorită Midsommar, o celebrare a solstițiului de vară cu rădăcini în ceremoniile păgâne. Se înțelege că e vreme cât se poate de însorită pentru această parte a Europei, că este totuși iunie, prima lună de vară…

Nici Copenhaga nu e de ocolit, căci iunie-august este cea mai bună perioadă de a vizita capitala Danemarcei. În iunie, temperaturile sunt plăcute, cu o medie maximă de 20 °C, o minimă nocturnă de 11°C, opt ore de soare strălucitor în fiecare zi și șanse de ploaie în 11 zile, dar cu medii lunare mici, de 54 mm. Străduțe medievale, palate și parcuri, muzee, grădini zoologice, zona pietonală Strøget, plină de magazine, parcul de amuzament Tivoli Garden, canalele și chiar plajele fac din Copenhaga unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei.

Destinații exotice în iunie

În luna iunie, în multe din destinaţiile exotice nu lipsesc ploile. Asia este sub asaltul musonilor în luna iunie, considerată cea mai puțin favorabilă pentru vacanțe și călătorii pentru că sezonul musonic este la apogeu. Așadar, nu lăsa vremea să-ți strice vacanța, e bine să te informezi înainte de a-ți lua biletele! Sunt însă destinații cu vreme bună în alte regiuni ale globului, mai mult sau mai puțin apropiate de Asia.

spa

-Nu este chiar vreme rea în Bali de exemplu, în luna iunie, când temperatura medie zilnică este de 32 °C iar cea nocturnă de 24 °C, fără variaţii mari faţă de lunile iulie, august şi septembrie. Diferă doar cantitatea de precipitaţii, în iunie înregistrându-se o medie de 96 mm, probabilitate de şapte zile cu ploaie/lună, faţă de 63- 42 mm în lunile următoare, când sunt patru-cinci zile cu ploaie.

-O altă destinaţie exotică cu vreme destul de bună în iunie este insula Penang, Malaezia. Aici temperaturile medii zilnice variază între 29-36 °C ziua mai tot timpul anului, cele mai umede perioade fiind aprilie & mai şi octombrie & noiembrie. Insula este recunoscută pentru de istoria sa multiculturală, plajele și templele sale fiind și un rai al gurmanzilor. Sunt 31 °C  media zilnică, 23°C minima nocturnă, șanse de ploaie 14 zil, se pot strânge aproape 200 mm precipitații lunare. Apa mării are 31 °C, iar indicele UV este extrem de ridicat.

Vremea în Koh Samui, Thailanda, este însorită în iunie, temperatura medie zilnică fiind . În perioada martie-august este sezonul cel mai cald în Koh Samui, după care începe sezonul ploios (septembrie-octombrie-noiembrie). Sunt posibile şi ploi în iunie în Koh Samui, dușurile tropicale scurte, de aproximativ o oră, nefiind ceva neobișnuit. Numărul de vizitatori este încă mic comparativ cu iulie și august, când  toate zborurile spre Samui sunt rezervate, ca și camerele de hotel. Temperatura medie zilnică este de 31° C, cea nocturnă de 24° C, sunt șase ore de soare strălucitor pe zi. Sunt șanse reale de ploaie 16 zile din 30, media lunară de precipitații e de 118, apa mării are 30 ° C, iar indicele UV este maxim.

Seychelles. Cu o vreme minunată mai tot timpul anului, în Seychelles nu sunt excluse ploile scurte de câteva ore chiar și în sezonul secetos, respectiv în lunile iunie, iulie și august. În iunie, temperatura maximă medie din Seychelles este de 28°C, minima nocturnă de 24° C, soarele strălucește opt ore în fiecare zi, apa oceanului are în jur de 27° C. Sunt șanse să plouă în 17 zile, dar cantitatea lunară de precipitații este de numai 66 mm.

rio janeiro

Brazilia, în special în Rio de Janeiro, cu temperaturi în jur de 25 °C în luna iunie şi cu ploi destul de rare este o altă destinaţie celebră care poate fi vizitată în luna iunie. Iunie este una dintre cel mai bune luni pentru a vizita Rio.

Tot în America de Sud, poți avea parte de ceva aventură mergând în Peru. Aici are loc în iunie încă din secolul al XVI-lea, Inti Raymi (Festivalul Soarelui) cea mai mare și cea mai importantă ceremonie incașă. Aflat în cel mai îndepărtat punct de  Soare, în luna iunie, Zeul soare Inti avea nevoie puțin ajutor, de devotamentul oamenilor și de sacrificii. De la mijlocul secolului XX, o rememorare a acestei ceremonii dramatice are loc pe 24 iunie în Sacsayhuaman, vestigiile unei cetăți în ruină, la câțiva kilometri de Cusco. Iunie este cea mai secetoasă lună a anului, dar are și variații mari de temperatură, cu  minime nocturne negative ( minime medii de -2°C), maxime diurne de 18 °C, nouă ore de soare pe zi.

De evitat în iunie!

Ferește-te de valurile de căldură care pun stăpânire pe diferite zone din întreaga lume, în special în Africa Centrală și în Orientul Mijlociu- de exemplu în Emiratele Arabe, cu Dubaiul în frunte, în acest moment. Musonii aduc căldură si ploi grele și nesfârșite în India, care trebuie și ea evitată!

Ți-a fost de folos acest material? Fii alături de noi pe Facebook! Anunță-ți și prietenii când citești ceva interesant, dă Like si Share!

Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This