Aceste frumoase orașe pot fi vizitate în orice moment al anului,  ele devenind și mai atractive datorită teatrelor și muzeelor, a diferitelor spectacole, a concertelor și expozițiilorpe care le găzduiesc. Iată topul celor mai bune orașe pentru amatorii de artă și cultură, clasament realizat pe baza sondajelor anuale Choice Awards pe care le realizează CN Traveller în rândul cititorilor săi.

bruges markt 2

20. Bruges, Belgia

 Orașul cu căsuțe de “turtă dulce”, construit pe canale, poate fi încadrat foarte ușor și la categoria celor mai romantice orașe. O vizită la Bruges este precum o călătorie în timp, în epoca medievală, când acest oraș flamand a fost un centru important al de artei și comerțului, fiind de două ori mai mare decât Londra. Amatorii de arhitectură au ce admira în Bruges, iar fanii ciocolatei și ai berii se vor simți aici ca “peștele în apă”. Festivalul Reiefeest din august, care reunește pe canalele din Bruges peste 600 de muzicieni, actori și dansatori este cea mai importantă manifestare de gen din oraș. Un mini-ghid turistic Bruges găsești aici.

mirabell salzburg

19. Salzburg, Austria

Orașul acesta pare că trăiește ca în “Sunetul muzicii”, mai ales că este locul de naștere al lui Wolfgang Amadeus Mozart. Urmele lui Mozart pot fi observate oriunde în Salzburg, dar cel mai important eveniment este Mozart Week, festival care are loc în fiecare ianuarie. Festivalul anual de teatru aduce Salzburg pe scenă, dar sunt și alte motive ca acest oraș austriac să fie vizitat, pentru că foarte multe alte festivaluri de muzică, pornind de la cea clasică la jazz sau salsa. Dincolo de muzică, o plimbare prin Altstadt-„Orașul vechi”- este un prilej de studiu al arhitecturii medievale și baroce, iar urcușul în fortăreață nu trebuie nici el ratat. Un articol cu impresii și atracțiile turistice ale Salzburg.

charleston

18. Charleston, Carolina de Sud, SUA

Charleston are „diamantele” sale apreciate de turiști: Teatrul Dock Street, prima clădire din țară dedicată performanței dramatice, muzeul Beaux-Arts Gibbes Museum of Art și o viață de noapte vibrantă. Charleston este o destinație populară amatorii de artă și cultură, care nu pierd sub nicio formă plimbarea pe străzile pietruite ale French Quarter.

boston

17. Boston, Massachusetts, SUA

 Boston are o multe de oferit celor care iubesc lucrurile frumoase. Pentru început, va trebui să-l cunoști mergând pe jos pe străzile întortocheate din North End, pe strada Newbury sau pe Freedom Trail ( Cărarea Libertății) sau cu bicicleta de-a lungul râului Charles. Institutul de Artă Contemporană, Muzeul de Arte Frumoase, Prima bibliotecă publică din SUA sunt atracțiile pe care niciun iubitor de artă nu le va ocoli. Spectacolele rock și diferitele manifestări adresate studenților fac din Boston un oraș deosebit de atractiv și plin de viață.

potala-lhasa-tibet

16. Lhasa, Tibet

Destui de puțini turiști ajung în cel mai mare oraș din Tibet, aflat la o altitudine de pese 3.600 metri, mai ales că drumul până la porțile sale nu e deloc facil. După anexarea de către China, în 1950, Tibet a intrat sub o guvernare autoritară, dar a reușit să păstreze urmele istoriei și mai ales tradițiile budiste. Lhasa găzduiește trei situri UNESCO World Heritage, Palatul Potala, “casa” de iarnă a lui Dalai Lama ( foto sus), Templul Jokhang și Palatul Norbulingka.

budapesta

15. Budapesta, Ungaria

Orașul de pe malul Dunării a avut zilele de glorie culturală în anii 1800, când cele două orașe, Buda și Pesta, s-au contopit. Deși afectat de secole de războaie și revolte politice, Budapesta rămâne un oraș incredibil de frumos, marcat de arhitectura renascentistă, barocă și Art Nouveau, la care se adaugă și amplasarea pe malul Dunării. Ruinele unei așezări antice romane, muzeele, inclusiv cel dedicat istoriei muzicii, centrele spa și atmosfera romantică fac din Budapesta un oraș fermecător.

Barcelona

14. Barcelona, Spania

Barcelona s-a născut sub o stea norocoasă a turismului și în acest moment este în top trei cele mai vizitate orașe din Europa. Cunoscută pentru operele lui Gaudi precum Sagrada Familia și Parcul Guell, Barcelona are nenumărate alte atracții pentru amatorii de artă și arhitectură: Muzeul Picasso, cu aproximativ 3.500 de lucrări ale pictorului, Barri Gotic –cartierul Gotic unde se află multe din vestigiile trecutului său, Palau de la Música Catalana -unde sunt organizate mare parte din festivalurile și concertele din Barcelona. Barcelona este plină de viață, sunt tot felul de festivaluri mari și mici aici. E ca un magnet pentru energiile creatoare și o sursă de inspirație deopotrivă, este de vizitat, te vei îndrăgosti de ea, așa cum mi s-a întâmplat și mie.

kyoto

13. Kyoto, Japonia

Istoria lungă a orașului insular Kyoto se reflectă în cultura sa, păstrând cu mândrie moștenirea nobilă de capitală imperială a Japoniei, titlu pe care l-a deținut pentru mai mult de un mileniu. Un oraș aproape desăvârșit, înconjurat din trei părți de munți, Kyoto găzduiește peste 1.000 de temple budiste și patru sute de altare Shinto. Cartierele vechi, grădinile impresionante și palatele impozante, muzeele din Kyoto precum Muzeul de sake Gekkeikan Okura, ceremoniile ceaiului la care poți lua parte, atmosfera misterioasă și arhitectura deosebită fac din oraș o destinație foarte iubită pe plan global.

praga

12. Praga, Republica Cehă

 Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Praga cucerește orice vizitator. Parea sa istorică plină de palate și clădiri vechi, piațete, poduri și străduțe misterioase reprezintă o atracție irezistibilă pentru orice amator de arhitectură sau explorator urban. Stiluri diferite de la cel gotic la cel baroc, art nouveau sau cubist se completează reciproc, berea curge valuri-valuri, apusurile pe Vltva sunt romantice. O seamă de muzee, pornind de la Muzeul Național, Muzeul de Arte Decorative, la Palatul Lobcowicz sau Muzeul Comunismului și galerii de artă fac din capitala Cehiei o destinație și mai atractivă, plină de obiective mai neobișnuite. Dar peste toate este spiritul liber și ospitalier al Pragăi, indiferent de anotimp.

washington-dc

11. Washington, D.C, SUA

Capitala SUA este unul dintre “polii” mondiali ai puterii, dat fiind că sediul White House, al Congresului American, al Curții Supreme, a Pentagonului, Departamentului de Stat și… al Băncii Mondiale. Dar Washington găzduiește și o serie de muzee și monumente foarte importante, capitol la care Institutul Smithsonian, o colecție de 19 muzee pline cu artefacte și opere de artă nu are egal în lume. Alături de muzee și teatre precum Teatrul Național, Centrul Kennedy și Teatrul Folger, Washington este plin de monumente, simboluri ale națiunii americane.

10. Santa Fe, New Mexico, SUA

 Este unul dintre cele mai vechi și interesante orașe din SUA, cu o atmosferă relaxantă, boemă, de libertate neîngrădită. Santa Fe este plin de galerii de artă, pornind de cea tradițională la cea contemporană și nu lipsesc nici muzeele. De altfel, în Santa Fe este una dintre cele mai mari și cele mai importante piețe de artă din SUA. Muzee precum Muzeul de Artă și Cultură Indiană, Palatul Guvernatorului ( cea mai veche clădire publică din SUA) și vestita Santa Fe Opera nu fac decât să completeze oferta pentru amatorii genului. Dar ceea ce impresionează cel mai mult vizitatorul este arhitectura veche, tradițională, cu case de lut ars și “stilul altfel” al urbei și al locuitorilor săi. Festivaluri precum Canion Road sau Festivalul de film sunt doar două exemple din zecile de manifestări din oraș.

podul rialto venetia

9. Veneția, Italia

 Orașul acesta nu mai are nevoie de prezentare nici în artă sau arhitectură, căci a îndrăznit multe și a reușit, devenind un reper chiar și în zilele moderne. Veneția care a făcut jocuri de putere și a scris istoria ca Republică Maritimă este departe de a rămâne fără glorie. Construită pe apă, cu palate, biserici și piațete vechi, Veneția înseamnă farmec și mister, opulență și decadență, istorie și artă. La Veneția se organizează și cel mai vestit carnaval din lume, unul dintre cele mai mari festivaluri de film din Europa, dar peste toate este acea atmosferă unică, pe care trebuie să o trăiești pe viu.

londra united kingdom

8. Londra, Regatul Unit

Capitala financiară a Europei (încă, probabil până la Brexit), este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și nu fără motiv. Importante atracții turistice precum Big Ben, Tower Bridge, London Eye, Westminster Abbey, Hampton Court – sunt doar câteva repere ale unei istorii vechi și influente. Capitala Angliei și a Regatului Unit al Mari Britanii, Londra este o urbe cosmopolită, iar grandoarea sa arhitecturală poate fi observată peste tot, dar mai ales în cartiere precum West End și pe malul Tamisei.

În Londra sunt cinci orchestre simfonice importante și peste 100 de teatre mari, majoritatea fiind în West End. Peste 240 de muzee și alte zeci de obiective turistice celebre la nivel mondial fac din Londra o destinație de neocolit. Iată ce nu e de ratat în Londra

broadway-ny

7. New York, USA

 “Big Apple”, cel mai mare oraș din SUA, nu mai are nici el nevoie de prezentare, fiind un adevărat deschizător de drumuri în multe domenii. Arhitectura, arta sub toate formele ei, se regăsesc în acest oraș amețitor, veșnic tânăr și neliniștit, de o diversitate uluitoare. Un vizitator obișnuit nu va avea timp să viziteze toate obiectivele turistice din New York nici într-o săptămână, dar, pentru un împătimit, Museum of Modern Art (MoMA), Metropolitan Museum of Art (MeT), cel mai mare muzeu din lume și American Museum of Natural History sunt de neocolit, ca de altfel și Guggenheim.

Teatrele de pe Broadway și Opera din New York nu mai au nevoie de prezentare, ca de altfel nici Statuia Libertății.

ierusalim israel

6. Ierusalim, Israel. Orașul acesta vechi de peste patru mii de ani, atât de important pentru cele trei religii monoteiste care se închină la Zidul Plângerii, Biserica Sfântului Mormânt sau Domul Stâncii, pare că este mai tânăr ca niciodată. Alături de locurile sfinte, repere ale istoriei, arhitecturii și artei, în Ierusalim sunt și câteva zeci de muzee.

Cel mai nou dintre muzeele Ierusalimului, deschis în primăvara acestui an, este “Terra Sancta Museum”, dedicat „Drumului Calvarului”, parcurs de Cristos de la pretoriu până la Golgota. Prezintă documente și piese de arheologie care îi ajută pe turiști și pelerini să cunoască istoria orașului.

Muzee precum Muzeul Israelului ( cel mai mare din țară, cu impresionante colecții de pictură, sculptură, artă decorativă, din perioade istorice și culturi diverse), Muzeul Turnul lui David ( de Istorie a Ierusalimului), Muzeul Științific Bloomfield, Muzeul Instrumenteloor Muzicale, Muzeul Psalmilor, Muzeul Arheologic Rockefeller și Muzeul Yad Vashem (dedicat Holocaustului) sunt doar câteva din instituțiile de gen din Orașul Sfânt.

schonbrunn palat viena2

5. Viena, Austria

 Un oraș sinonim cu valsul în special și cu muzica de calitate în general, Viena l-a “crescut” de mic pe Schubert și i-a adoptat, cultivându-le talentele, pe celebrii compozitori Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms și Strauss. Arhitectura sa cu adevărat imperială, cele peste 100 de muzee, unele găzduite în palate celebre precum Belvedere, plus teatrele, filarmonicile de renume precum Theater an der Wien și Staatsoper (Opera de Stat) fac din capitala Austriei o destinație de neocolit pentru amatorii de frumos.

sankt-petersburg

4. Sankt Petersburg, Rusia

 Orașul acesta care a apărut din nimic, doar pentru că așa a dorit țarul Petru cel Mare, este supranumit “Veneția Nordului”. Deși orașul are nenumprate poduri ridicate peste canalele fluviului Neva, și în acest caz, comparația cu Veneția e nedreaptă, pentru că St Petersburg e unic. Este adevărat că, oriunde ai colinda în centrul istoric al Sankt Petersburg, dai de vile, catedrale și palate în stil baroc și neoclasic. Dar orașul are o istorie doar a sa, care a modernizat și reformat Rusia medievală. Pușkin, Rahmaninov și Gogol au trăit, creat sau murit în St Petersburg, iar în prezent cel de-a doilea oraș al Rusiei se poate mândri cu sute de muzee, săli de concerte și teatre.

Sankt Petersburg este frumos și în timpul “Nopților Albe” și iarna, pentru că are o ofertă bogată în artă și cultură. În imensul muzeu Ermitaj poți vedea multe, dar nu tot, de la mumii egiptene la lucrări semnate de Leonardo da Vinci, Rembrandt, Matisse și Picasso. Ermitaj are peste 1.000 de săli și 60.000 de exponate, iar Muzeul Rus de Stat deține cea mai valoroasă colecție de artă rusă.

Baletul Teatrulului Mariinsky, concertele de la Pilarmonica St Petersburg și nenumărate festivaluri de muzică fac din St Petersburg o urbe plină de șarm și tentațiipentru iubitorii artei.

ponte vecchio florenta

3. Florența, Italia

Multe s-au scris despre Florența, un oraș al artelor prin definiție. Aici e află unele dintre cele mai celebre opere de artă din lume, indiferent dacă vorbim de arhitectură, scluptură și pictură. Catedrale, piațete, biserici și multe palate din Florența au fost proiectate, construite și decorate de mulți iluștri artiști, de la Brunelleschi la Michelangelo, și pot fi admirate din exterior. Între zidurile Galeriei Ufizzi, Palazzo Vecchio, Pitti Palazio, Santa Maria Novella,Opera del Duomo, Mueului Bargello și lista poate continua sunt unele dintre cele mai valorase opere de artă din lume.

Florența este capitala frumoasei Toscana și asta spune multe, nu?

roma-italia

2. Roma, Italia

 Urbea e obișnuită ca “toate drumurile să ducă spre ea” așa că este destul de aglomerată și în trafic și la capitolul turism. Dar e obișnuită cu aceasta că nu fără motiv este “Cetatea eternă”. O însuflețește spiritul inovator, care de pe vremea lui Romulus si Remus a plasat-o în poziția de pol mondial al culturii și civilizației. Colosseum, Forul Roman, Via Sacra, Columna lui Traian, fântânile celebre, piețele pline de farmec sunt doar câteva dintre atracțiile turistice ale Romei. Cetatea și Muzeul Vaticanului sunt și ele motive de a vizita Roma, mai multe citește aici.

paris

  1. Paris, Franța

 Cu o abundență de obiective turistice te așteaptă și Parisul, “Orașul Luminilor”, numit așa datorită spiritului său inovator. Parisul te așteaptă cu peste 150 de muzee și galerii de artă iar Luvru, d’Orsay, Musee de l’Orangerie, Palais Garnier – Opera National de Paris, Rodin sunt câteva din muzeele care concurează alte atracții de top ale Parisului. Cafenele, baruri, restaurante de fițe sau de familie, parcuri mari sau mici, străduțele umbrite sau bulevardele largi, monumentele, galeriile de artă, piețele fac din Paris un loc care nu te lasă indiferent, aici e o stare de spirit aparte, în care cosmopolitul și sofisticatul constituie doar câteva fațete ale unei pietre prețioase numite Paris.

Sper că ți-a plăcut acest articol, că te-a inspirat și te aștept să fii alături de noi pe Facebook și Instagram
Like&Share ori de câte ori ai citit ceva util, frumos sau interesant! Mulțumim! 
Visează, iubește, călătorește! Drum bun!

 

 

error: Acest continut este protejat!!

Pin It on Pinterest

Share This